Daadkracht! Minister Blok gaat grensbewaking Niger versterken met wel 4 miljoen euro!

Geen categorieokt 31 2018, 18:00
Minister Blok gaat paal en perk stellen aan migratie naar Europa. Nou ja, paaltje en perkje, want hij geeft wel vier miljoen euro aan de overheid van Niger om de honderden kilometers lange grens beter te kunnen bewaken! Via de NOS.
Met deze vier miljoen euro gaat Blok een bijdrage leveren aan trainingen, grenspolitie en betere infrastructuur. Nu is vier miljoen euro voor zo'n land natuurlijk veel meer waard dan hier maar het lijkt mij sterk dat dit meer is dan slechts een druppel op een gloeiende plaat.
Blok maakt een rondreis door Afrikaanse landen waar veel migranten vandaan komen, zoals Tunesië en Nigeria. Het lijkt er dan ook sterk op dat die vier miljoen euro slechts een voorproefje zijn en een diplomatiek teken van good will.
Minister Blok lijkt aan te willen sturen op een 'Afrika-deal' zoals de EU nu met Turkije heeft. Vanwege de verwachte bevolkingsgroei meent Blok hiermee een eerste stap te hebben gezet om de migratie in te perken.
Afrikaanse landen lijken op het moment nog niet echt warm te lopen voor zo'n soort deal, aldus politiek verslaggever Albert Bos, die met Blok meereist. De landen kunnen waarschijnlijk zelf ook niet veel met de bevolking die weg wil trekken en zien ook wel in dat migratie een politiek pressiemiddel is, zoals Ghadaffi dit ook gebruikte. Er zal dan ook heel wat meer dan vier miljoen euro voor nodig zijn om dergelijke landen mee te laten werken.
Wanneer dit niet gaat werken zal de EU er goed aan doen om zelf de grensbewaking en regelgeving aan te passen zodat het Afrikaanse probleem niet het Europese wordt. Of ze dat in Brussel tijdig zullen (of willen) inzien is natuurlijk nog maar de vraag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten