Diverse bedrijven zegden af, minister Hoekstra twijfelt nog of hij naar Saudi-Arabië gaat voor conferentie

Een journalist lijkt vermoord in het Saudische consulaat in Turkije. De opdrachtgever is mogelijk Saudi-Arabië. Dat land geeft volgende week een internationale conferentie en minister Hoekstra twijfelt nog over of hij gaat. Via de NOS.

Een lastige situatie waar op ieder moment nieuwe feiten boven komen drijven. Diverse bedrijven hebben al gezegd niet naar de conferentie ‘Future Investment Initiative’ te zullen gaan. Uber, The New York Times, The Washington Post, Google Cloud, Britse bank HSBC en het Zwitserse Credit Suisse zullen allen niet vertegenwoordigd zijn op de conferentie.

Dat zijn nogal wat namen met gewicht in die wereld en het lijkt dan ook verstandig om dit evenement even over te slaan tot precies duidelijk is wie nou voor de vermeende moord op Khashoggi verantwoordelijk is. De SP, GroenLinks, PvdA en DENK willen sowieso niet dat de minister naar Saudi-Arabië afreist. Je staat ook wel behoorlijk in je hemd als net tijdens die conferentie blijkt dat Saudi-Arabië de verantwoordelijkheid voor de moord blijkt te hebben.

Het zou dan ook beter zijn om gewoon weg te blijven, dit geeft een signaal(tje) aan dat land, houdt je imago in stand en laat zien dat je niet gediend bent van zulke praktijken. Mocht Saudi-Arabië onschuldig zijn of worden vrijgepleit, dan pak je de volgende conferentie maar gewoon mee, no harm done.

Saudi-Arabië zou op het moment alleen hebben verklaard dat er een ondervraging verkeerd was afgelopen, deze zonder toestemming zou hebben plaatsgevonden en dat de daders zullen worden berecht. Hiermee wordt Turkije’s claim van moord erkent, is de VS tevreden vanwege een vergissing en is Saudi-Arabië niet de schuldige.

Zo’n verklaring roept natuurlijk diverse vragen op want het lijkt nu heel erg op ‘oeps sorry, zo was het niet bedoeld’ terwijl het nogal frappant is dat zo’n team ‘ondervragers’ zo even een consulaat binnenwandelt zonder opdracht. Mocht het écht zo zijn dat Saudi-Arabië de opdracht heeft gegeven, dan komen ze er waarschijnlijk met zo’n statement wel mee weg en gaan we over tot de orde van de dag en wéér een schandaaltje verder.

Maar goed, stilletjes en vol ongeloof wachten we op bewijs…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Heinz

  Wij moeten zonodig E10 tanken of E5 om met de heilige koe de baan op te gaan, wij hebben geen gezeik nodig, dus snel afkaarten. Er worden meer journalisten vermoord. Een oude zaak uit Nicaragua… wij schudden de hand en kopen nog een vat. Zonder die olie hadden wij de CO2 uitstoot zo mooi kunnen reduceren.

 2. meanstreak2099

  sommige bedrijven zoals WWE gaan nog steeds door met event daar te houden en roepen dat ze het in de gaten houden.
  het is gek dat ze nog steeds daarheen willen(op dit moment alleen de baas voor het geld)

 3. Ritter

  In Iran worden mensen omgebracht; homo’s opgehangen aan hoge kranen. ( te zien op internet) En nog veel meer schendingen van de mensenrechten.

  En toch wil Europa zaken doen met Iran. Het bedrijfsleven wil graag zaken doen met Iran en Europese politici gaan gewoon naar Iran op bezoek.

  Over China hetzelfde verhaal.

  Kortom, het is nogal dubbel deze houding van Europa.

  1. Aytas

   Geld verdienen. Neo kolonialisme. Door zaken doen maak je het mogelijk.

 4. nienke

  Zaken doen met deze smeerlappen het kan toch niet waar zijn.
  Nederland heeft altijd de grootste mond over mensenrechten maar als het om geld gaat zijn ze de mensenrechten vergeten en wordt er handel gedreven met de grootste schurken staten, ze moesten zich dood schamen.
  Deze schurken staten moet je boycotten en onmiddellijk.
  En niemand vanuit Europa daar naar toe het zijn schurken, moordenaars!!!!!

 5. fusilier

  Hoe dom kun je wezen , om een journalist om zeep te helpen in een ambassade, wanneer je weet dat ook nog overal cameras staan. Vraag mij af wie de werkelijke daders zijn.

  1. Rosasolis

   @ fusilier. Ik zit met dezelfde vragen. Wat een troep in de hele moslim wereld.
   Hopelijk doet Nederland steeds minder met Saudi-Arabie. Wij moeten de
   EU uit de stagnatie halen. Het moet steeds sterker worden met een heel nieuwe beleid.
   Een vraag van mijn man: je heb me ooit verteld dat je in dienst was van de Princes
   Irene Brigade. Mijn man ook. Hij was van 1962 – 1963 in dienst en was gelegerd in
   Schalkhaar bij Deventer. Hij wil graag contact met je opnemen .
   Zijn email adres is: dutchvoc@kpnmail.nl.

 6. Rosasolis

  Tijd om relaties met Saudi-Arabie te breken. Dit is een vreselijk, veel te rijke, corrupte land. Die terwijl het zijn eigen bevolking onderdrukt en arm houdt, steeds rijker wordt van westerse landen die afhankelijk zijn voor olie. En dan is er de jaarlijkse Hadj pelgrimage van de hele islamitische wereld. Dat primitieve “toerisme” hele levert ook
  miljoenen op voor de koningsrijk van S.Arabie. Miljoenen moslims zouden volgens de koran, tenminste een keer in hun leven mee moeten doen aan de Hadj in Mekka. En dat doen ze!
  Miljoenen moslims van over de hele wereld gaan jaarlijks naar Mekka. S.Arabie is de grootste toeristisch land ter wereld. Volgens schrijver Salman Rushdie, die nog steeds
  leeft als onderduiker ergens in de UK, gebeurt er jaarlijks vreselijke gebeurtenissen
  tijdens de Hadj. Zijn boek “De Duivels Verzen” is meer dan ooit actueel.
  Min. Hoekstra moet niet naar dit vreselijke corrupt land gaan. Het is tijd dat er meer tegen moslim corruptie wordt gedaan. Een klein beetje hoop is in opkomst. Geloof het of niet, uit bevolkingsgroepen uit Iran, waarvan velen niet islamitisch zijn. In dit vreselijke arme land, met stijgende temperaturen, hebben zowel mannen als vrouwen
  genoeg van de waanzinnige beleid van de Ayatollahs. Binnenkort zal er steeds meer
  verzet van de burgers komen. De laatste bericht die ik uit Iran van iemand kreeg,
  vertelde dat steeds meer vrouwen en mannen opkomen tegen de afschuwelijke beleid van de Ayatollahs. Misschien komt er wat meer verzet tegen de Ayatollahs
  in Iran, dan van de bevolking van S. Arabie tegen hun “koningshuis”.

 7. Duckday

  Olie macht en geld doen wonderen Men heeft overal vertakkingen en kan hele landen werkloos maken Kijk naar china Rutte verkoop en geeft weg Dit mooie land zal straks net zo als Griekenland verkocht zijn

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.