UPDATE: rechtszaak tegen A7-Friezen na onwel geworden rechter Sikkema heropend

Update: de rechtszaak tegen de A7-Friezen gaat verder met rechter Sikkema. 

Legendarische gebeurtenissen vorig jaar tijdens de intocht van sinterklaas in Dokkum maken in Nederland hevige emoties los. De goedheiligman en zijn knecht voerden het Friese stadje binnen tot verheugenis van kinderen en het publiek. Maar, er waren ook tegenstanders en zij eisten hun plek op in de nabijheid van de festiviteiten in Dokkum. Een demonstratie georganiseerd vanuit de randstad schoot de Friezen in het verkeerde keelgat en zij blokkeerden de demonstranten op de A7. Vandaag zouden zij voor de rechter verschijnen, echter lijkt de zaak te worden opgeschort vanwege het onwel worden van rechter Willem Sikkema. 

Maar de blokkade van bussen was niet het enige dat de demonstranten tegenhield op die ene dag in december. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet was onderweg naar Dokkum, maar de burgemeester had de demonstratie al verboden. Dit omdat Dokkum niet zat te wachten op gezeur in de nabijheid van het sinterklaasfeest. Het is natuurlijk prima om kritiek te hebben op zwarte piet en om op lokaal niveau met elkaar hierover te spreken. Zo bepalen de lokale organisaties zelf hoe zij de viering willen vormgeven en op welke wijze zij pieterman inkleuren. In sommige steden worden daarom roetpieten ingezet i.p.v. de traditionele ‘Moorse Piet’.

Laten we wel zijn, het blokkeren van een snelweg is een uiterst effectief, maar ook illegaal middel om een demonstratie te voorkomen. Maar, als de blokkade niet had plaatsgevonden dan was het alsnog maar zeer de vraag of de actiegroepen in Dokkum hun ‘recht op demonstratie’ hadden kunnen uitoefenen. Dat recht op demonstratie is iets waar zij zich in deze op baseren in hun aanklacht. Wellicht dat de demonstratie op een andere dag, een andere tijd gewoon had kunnen plaatsvinden, maar de Friezen waren vastbesloten de intocht op een door hun georganiseerde manier te laten plaatsvinden. Buitenstaanders vanuit de randstad waren niet welkom.

De vervolgingen van de blokkadefriezen verschillen in aanklacht. Zo wordt Jenny Douwes bijvoorbeeld verdacht van opruiing omdat zij ‘alle oprechte Friezen’ opriep actie te ondernemen. Maar nu is rechter Willem Sikkema dus onwel geworden. Net na aanvang van de zaak moest de rechtbank dus schorsen. Volgens Saskia Belleman van de Telegraaf betekent dit dat het enige tijd zal duren voordat de zaak zijn vervolg zal nemen, dit omdat een andere rechter zich eerst zou moeten inlezen. Waarom Sikkema vervangen zou moeten worden vanwege een kort moment van onpasselijkheid is de vraag. Waarschijnlijk zal de zaak later deze week gewoon doorgang vinden, met Sikkema.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. fockingworst

  Sikkema klink als een frieze naam.. hoop dat de man weer snel op de been is en dat de actievoerders terecht wel een straf krijgen maar niet bovenmaats zoals de kickoutzwartepiet graag willen zien.
  Het weren van de opruiers vind ik een goede zaak alleen kan je dit (blokkeren snelweg) niet maken ivm gevaren die het met zich meebrengt.

  1. Siemien

   @FW als de discussie niet gevoerd zou worden zou de opstopping ook niet gebeurd zijn, ik vind dat de nietsnutten, die hun dagen kunnen vullen met nutteloze busreisjes, om tegen zwarte piet te kunnen demonstreren, eens onder de loep genomen moeten worden..

   Friezen zijn het enige volk die in opstand komen dat zouden meer “Nederlanders” moeten doen..

   1. Baaz

    “Friezen zijn het enige volk die in opstand komen dat zouden meer “Nederlanders” moeten doen…”

    Friezen worden dan ook niet in eerste plaats tot Nederlanders gerekend. 😉

    De actievoerders moeten m.i. door de rechtbank met excuses worden heengezonden!

  2. Onno

   Dit geldt natuurlijk ook voor de protesten tegen zwarte asielzoekers. Of is dit weer wat anderz

   1. Seneca

    @onno
    graag bij het topic blijven.

 2. FLP

  De Turkse trouwstoet in bergen op zoom word maar een persoon vervolgt van de circa 100. Meneer de rechter kunt u mij uitleggen hoe dit kan.?

  1. sonar

   FLP doordat die rechter de revue liet passeren werdt zwak ziek en misselijk om deze rechtsgang te voeren ,aangezien dat dit groepje niet gekleurd is.
   De groepjes die de Erasmusbrug en de trouwstoet in Bergen op Zoom ja die zijn in Nederland boven de wet en genieten alle vrijheid ,zelfs kunnen zij stemmen voor een dictator in Turky dat is hier mogelijk.
   De vraag blijft hoezo intergreren in Nederland alles graties,en hun gedacht zijn elders.

  2. Onno

   Dat ken ik u wel uitleggen; Het is de wet. De wet is hard, maar het is de wet. Zo zit dat.
   Het is niet anders.

   1. Seneca

    @onno
    leg eens uit? welke wet?

    1. sonar

     Seneca dat kan ono niet ,hij tegen omdat de meeste mensen met een nuchter verstand voor zijn ,hij is altijd anti en daardoor geen oog heeft voor de realiteit.

 3. Gerlos

  Sikkema kan niet anders dan vrijspraak eisen voor deze geweldige actie va de Friezen.

 4. Job Jansen

  Bestaat er een giro nummer met 5-12-18? Indien de Friezen een boete krijgen om ze te helpen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.