Geruzie om wijnetiket: Fromberg is een plaatsnaam, echt waar!

Deze maand speelde er zich een bijzondere rechtszaak af in de wijnwereld. Twee wijnboeren, Wijngoed Fromberg en Wijndomein Ceres, vechten immers om de naam Fromberg. Fromberg is in feite een eenvoudige berg ergens in Limburg. Met zijn vijfenveertig inwoners en vijf schapen de moeite niet waard om überhaupt over te discussiëren denk je dan. Toch weigeren de twee wijnboeren water bij de wijn te doen. Ze willen dan ook alle twee de schapen scheren. Figuurlijk, dan toch.

Het gaat immers over een discussie omtrent een wijn die door wijndomein Ceres op de markt wordt gebracht onder de naam Fromberg. Wijndomein Fromberg heeft echter een merkregistratie op het woordmerk “Fromberg” in handen. Dat zou wijndomein Ceres nu geschonden hebben. Die laatste betwist echter de geldigheid van de merkregistratie. Goede wijn behoeft geen krans, denk je dan…

Nou: Fromberg is toch een plaatsnaam?

Volgens Maarten Koolen van IntellectueelEigendom.nl heeft wijndomein Fromberg z’n schaapjes nog niet op het droge: “Fromberg is namelijk een plaatsvermelding en die moet iedereen vrij kunnen blijven gebruiken. Je moet namelijk kunnen aangeven waar jouw product vandaan komt en als bedrijven dergelijke merken registreren, dan wordt dat onmogelijk. Dat is niet wenselijk.”

Desondanks heeft de rechter nu toch wijngoed Fromberg in het gelijk gesteld. Blijkt Maarten Koolen dan geen klare wijn te schenken over het registreren van een merknaam? Toch wel. Dat zou immers komen omdat Wijndomein Ceres de verkeerde route voor hun procedure gekozen heeft. Je weet wel, Nederland is nog steeds zo’n land waar zelfs criminelen door foute procedures vrijuit kunnen gaan. Wat er ook van moge zijn: Wijndomein Ceres heeft een kort geding gestart en dat moest eigenlijk een nietigheidsprocedure zijn. Tjah, zo’n rechter is nu eenmaal een muggenzifter.

Het gevolg? Wijndomein Ceres moet nu alsnog stoppen met de wijn Fromberg op de markt te brengen en moet het woord ook schrappen op de voorzijde van hun wijnflessen. Wel mag het woord nog steeds op de etiketten aan de achterzijde staan.

Einde verhaal voor wijndomein Ceres?

Natuurlijk niet. Zo’n rechters moeten ook werk hebben en dus kan wijndomein Ceres nog in hoger beroep gaan. Ook Maarten Koolen geeft dat aan.

“Goede kans dat Ceres in hoger beroep gaat en daarvoor al een nietigheidsprocedure start tegen de merkregistratie van de naam Fromberg. Zo zullen ze ervoor zorgen dat Fromberg niet meer als merk zal staan ingeschreven en Ceres deze dus ook gewoon kan gebruiken bij de ingang van hun bedrijf en op hun flessen”, aldus Koolen.

Hopelijk volgen ze deze keer de juiste procedure. Hoe dan ook lijkt de kans dat beide partijen nog een overeenkomst ondertekenen om tot een oplossing te komen intussen uitgesloten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Seneca

    waar gaat dit over? probeert de redactie van dds. privé en story naar de kroon te steken?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.