Huizenmarkt toont tekenen van ‘overbevolking in Nederland’

Zowel starters als mensen op zoek naar een sociale huurwoning ervaren grote problemen bij het vinden van huisvesting. Er heerst namelijk krapte en eenvoudige huisjes worden voor villa-prijzen verkocht, tenzij je in een krimpregio woont. Maar in september 2018 werden slechte cijfers genoteerd in de huizenmarkt. Afgelopen maand daalde het aantal transacties op de woningmarkt, in vergelijking met een jaar eerder, met ruim 20(!)%. Reden tot paniek of valt het allemaal mee en blijven de prijzen ook komend jaar gewoon stijgen?

Eigenlijk is er sinds 2008 niet zoveel veranderd, de fundamenten van het economisch stelsel zijn nog steeds even wankel als toen. Omdat de politiek zich niet durfde te wagen aan structurele hervormingen (en geketend is aan een ‘internationaal systeem’) bleef in essentie alles zoals het was. En nu het inwoneraantal van Nederland blijft groeien, worden huizen steeds duurder. Maar, ook de lage rentestanden maken het mogelijk dat er weer volop wordt geleend en huizen worden verkocht. Vooral in de randstad is het dak eraf. Zo verwachtten analisten in juli dit jaar nog een stijging van 8,5% van de huizenprijzen ten opzichte van 2017. Daarmee verslaat de huizenmarkt de Amsterdamse aandelenindex (AEX) in netto-rendement over het afgelopen jaar.

Als je daar goed over nadenkt dan begrijp je waarom dit een probleem is. Blijkbaar renderen bakstenen, die verder stil staan en niets van aanvullende waarde produceren, beter dan aandelen! Dat terwijl een huis niet een investering, maar een consumptiegoed is. Tenminste, dat is hoe het zou zijn in een markt met gezond verstand. Dit simpele feit werd door mensen in 2008 verkeerd begrepen en ook nu weer hebben Nederlanders niets geleerd van de vorige klap. Deze mensen, die nu voor hoge prijzen huizen kopen, gaan pijn leiden wanneer de huizenmarkt in een bear market terechtkomt. Henk Nijboer (PvdA) pretendeert zich in ieder geval ernstig zorgen te maken:

Als er krapte heerst dan heeft dit allerlei oorzaken, maar voornamelijk de stijging in het aantal inwoners zorgt voor krapte op de markt en dus voor problemen. Want hoe meer inwoners, hoe meer huisvesting benodigd is. Als Kamerlid Nijboer krapte een probleem vindt, dan had dhr. Nijboer wellicht zijn mond moeten opendoen toen er honderdduizenden migranten naar Nederland kwamen, allemaal op zoek naar een huis! Maar, dit deed dhr. Nijboer niet, en dus is het dweilen met de kraan open.

Gelukkig heeft dhr. Nijboer ook een oplossing voor het probleem. namelijk meer beton, asfalt, glas en kunststof. Puik plan Henk, vast goed voor de duurzaamheid? Wellicht wordt het tijd te erkennen dat bevolkingsgroei leidt tot het dichtslibben van Nederland en dat verduurzamen lastiger wordt wanneer we steeds meer mensen moeten huisvesten. Tegelijkertijd worden studenten opgezadeld met tienduizenden euro’s studieschuld en mag de jeugd van Nederland achteraan aansluiten voor een huis, want door de studieschuld wordt de kans op een hypotheek heel erg klein. Daarmee is het in 2018 een feit geworden dat de Nederlandse samenleving haar kinderen door het toilet spoelt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Aytas

  Onzin, promiscuiteit en slecht manegment. Overbevolking heb je pas als er structureel honger heerst.

  1. Baaz

   Onzinnige reactie, slaat nergens op. Je plempt maar wat neer.

   1. Aytas

    Wat is de reden van druk op de woningmarkt voornamelijk en wanneer is een land overbevolkt? Dat jij niet verder komt dan het is de schuld van buitenlanders en voornamelijk moslims betekent niet dat ik het probleem niet daadwerkelijk kan analyseren.

    1. Baaz

     Waar komt die (over) bevolking vandaan? Ik doe een voorzet en ik begin met 235.000.

     1. Mar

      Haal er eerst 154.000 vanaf, vriend.

      CBS:
      In 2017 vestigden zich 235 duizend immigranten in Nederland en vertrokken 154 duizend emigranten.

     2. Baaz

      “Haal er eerst 154.000 vanaf, vriend.”

      Natuurlijk niet, vriendin! Die vertrekkende 154.000 zie ik als een verlies voor mijn land, die aanwas van 235.000 zie ik als een last voor mijn land en een belasting voor ons sociaal en maatschappelijk stelsel.

      Toedeledokie!

     3. Aytas

      Dat vroeg ik niet. Ik zou als ik jou was eens lezen over dit soort zaken.

     4. Mar

      “Natuurlijk niet, vriendin! Die vertrekkende 154.000 zie ik als een verlies voor mijn land, die aanwas van 235.000 zie ik als een last voor mijn land en een belasting voor ons sociaal en maatschappelijk stelsel.”

      Gokje, u verkeert in de veronderstelling dat de emigranten alleen Nederlanders betreft. Dus niet.

      Leest u eerst maar het originele artikel op CBS, voordat u nog meer (hilarische) opmerkingen maakt.

     5. Baaz

      Als het vertrekkende asielzoekers zijn dan juich ik dat natuurlijk van harte toe, daarover geen misverstand. En als het alleen bij die 235.000 zou blijven dan is dat weliswaar een ramp maar die ramp is minder erg als er daarna geen nieuwe uitkeringstrekker en “gratis-woners” bijkomen.

      Overigens, als we toch bezig zijn. De aanwas sinds 1993 is meer dan 600.000, dat verklaart tevens het hoge aantal allochtonen in de bijstand. En daar heb je niets aan, ja last, dat heb je eraan!

      “Bijstand wordt steeds meer allochtonenuitkering”
      Bron: Elsevier 31 mei 2017

     6. Aytas

      Onderbouwen is niet het sterkste punt bij elsevier. Leg mij uit waar de grootste werkgelegenheid in Nederland vandaan komt?

     7. Mar

      Lees nou eerst maar eens het CBS-artikel volledig, zodat u een beter beeld krijgt van o.a. het aantal van 235.000 immigranten.

     8. Baaz

      Nee hoor vriendinnetje, de cijfers staan als een huis, daar hoef ik ze niet voor te lezen. Ja draait jezelf er wel handig uit, herkenbaar. Niet ingaan op de gevolgen, de problemen, maar wel de cijfers betwisten.

      #235.000

    2. Baaz

     “Leg mij uit waar de grootste werkgelegenheid in Nederland vandaan komt?”

     Nee joh Aytas, ik ga helemaal niet in op jouw vragen! Dat kan ook niet want je beantwoord ze zelf ook niet.

     1. Aytas

      Jij geeft geen antwoord, lees vanaf het begin. Mar heeft natuurlijk helemaal gelijk. Je zult toch echt moeten gaan rekenen.

  2. Siemien

   @Baaz het probleem zit hem in het feit dat de golddiggers voorrang kregen op de huizen markt en mensen die hier hun hele leven wonen maar moeten wachten en er komen steeds meer golddiggers bij.
   Buiten het gegeven dat ook vastgoedeigenaren zich hier flink laten gelden..

  3. sjun

   Grenzen open zetten en blijven faciliteren help ook bij bewerking van overbevolking en een overspannen huisvestingsmarkt. En kijk eens wie daar precies voordeel van hebben en welke politiek die mensen nastreven…

 2. NoDoubt

  Is Nederland met meer dan 17 miljoen inwoners is het allang veel te vol. Wij zijn niet in staat onszelf te voorzien binnen onze grenzen, en dus plegen wij roofbouw op natuur en milieu. Het milieu moet het voortdurend ontgelden voor de economie. De vervuiling in Nederland neemt exorbitante proporties aan. Het wordt allemaal genetisch gemanipuleerd. De kwaliteit van de producten in de supermarkten is abominabel slecht. Steeds meer mensen zullen ziek worden. We zijn het dichtsbevolkt en als we het hebben over ophokken van kippen klaagt iedereen steen en been maar bij mensen hoor je niets erover.

 3. henk vintage

  De autochtone bevolking groeit al jaren niet of nauwelijks.
  Wat er gebeurt is dat er dus moet worden gebouwd voor import mensen, waar van de meesten met een islam ideologie, waar geen goed garen mee te spinnen is, zoals de praktijk uitwijst.
  Stop maar met bouwen en laat ze maar in opvangcentra zitten tot ze gaan beseffen dat het feest hier over is en liefst zo snel mogelijk.

 4. Bes Tolen

  Nijboer is een praatjesmaker. PvdA. Echt de partij, die haar achterban is kwijtgeraakt omdat die partij vanaf de tachtiger jaren louche lieden van binnen en vooral nog meer van buiten de partij de politieke dienst liet uit maken en het land kapot ging maken. Net zoals van de andere oude partijen heeft de eigen bevolking ook niets zinnigs meer te verwachten van de PvdA. De eigen bevolking zien ze liever het graf in gaan dan dat ze hun misdadige massa immigratie praktijken opgeven. De praatjes van Nijboer zijn meer dan alleen kinderlijk. Ze zijn smerig doorweekt met frasen als huisjesmelkers aanpakken, beleggers ontmoedigen, meer sociale huur. Als Nijboer zijn ogen en oren open zou hebben voor de wrange werkelijkheid dan zou hij in eigen omgeving moeten zien dat de huisjesmelkers daar van buitenlandse afkomst zijn, de buitenlandse beleggers (de vriendjes van links; met gratis kapitaal) dit jaar een groot deel van gebouwen in de stad Groningen hebben over genomen en nog meer aan het overnemen zijn, de sociale huur volledig overbodig zou zijn als de massa immigratie er niet was. Dat misdaad juist in zijn contreien van een verwerpelijk gehalte is als daar nooit eerder plaats vond, zullen Nijboer en consorten wel eeuwig ontkennen. Zoals een verkrachter met veertien kinderen thuis, die ook nog na eerste veroordeling van vijf aangegeven verkrachtingen binnen de afgelopen straftijd vrij rond loopt om opnieuw veroordeeld te worden; nu voor zeven verkrachtingen. Of de man die zowel vader als grootvader van bloedeigen kinderen is. Enzovoort. Het moreel gehalte van de multiculters is teringzooi laag. Daarmee valt het vertrouwen in de hele Nederlandse maatschappij. Zielige verhalen overigens te over als het om massa immigratie gaat. Voorgekookte verhalen.
  Geweldig dat christendom en dat socialisme en dat liberalisme. Dat alles naar beneden haalt.

  1. Marija

   Mee eens +++++

 5. Wim Vreeswijk

  Dr. WJ Drees (PvdA) vond reeds 70 jaar geleden dat Nederland met 10 miljoen reeds veel te overbevolkt was en investeerde miljoenen remigratiepremie om zoveel mogelijk te doen emigreren. Kennelijk hebben we hier totaal niets van geleerd en lopen we nog steeds onze begroting leeg eten door immigranten….!

  1. Baaz

   Brussel Wim, puur Brussel. Zij bevelen en Den Haag buigt. Dat is namelijk wat het Nederlandse volk graag wil…

  2. Aytas

   Een onzin conclusie. Als 1e blijkt dat drees compleet ongelijk has.
   Ten 2e blijkt dat jij totaal niets van het heffingstelsel begrijpt. Jij leeft van roof dat is zeker niet andersom, de migranten betalen voor zichzelf, zo erg mensen die de waarheid weigeren.

   1. IJscoman

    Aytas lijdt niet onder haar diametraal tegenovergestelde denk- en redeneerwijze. Integendeel, ze gelooft op een brisante wijze in haar eigen gelijk, zonder ooit enige poging te doen tot uitleg en verklaring.

    Bedoel je met heffingstelsel het belastingstelsel (zoals Google aangeeft) of heb je daar een geheel eigen definitie voor?

   2. Pecunia

    Oh ja betalen migranten voor zichzelf? En waarvan dan wel?

   3. Siemien

    @Aytas jij bent echt van het bekende potje getrokken, maar leg het vooral even uit hoe het in jou ogen precies werkt!

 6. HEM

  De prijzen stijgen niet, de Euro wordt in rap tempo steeds minder waard.

 7. Duckday

  Ja dat is niks nieuws Zolang iedereen maar binnen kan komen en voor rang krijgen Geld schieter kopen alle te koop staande huizen op Knappen ze op worden tegen woeker prijzen verhuurd of tegen top prijzen verkocht En de zogenaamde schreef huurder zijn de DUPE die worden er uit gepest door de regering door ook toren hoge huren Men vergeet er bij te vermelden dat meestal geen enkel onderhoud is gepleegd door de verhuurder Komen deze huizen leeg dan heeft alleen iemand met veel geld een kans zo,n huis te bemachtigen Hele wijken met voormalig oostblok die in goedkope huizen zitten Stop die inport daar is Nl niet op gebouwd Hele turkse wijken sociaal loop eens door deze straten en geef je ogen de kost NL gaat te gronde met dit bestuur

 8. sjun

  Nu wordt ook weer duidelijk waarom welke politici zich voor nog meer toestroom op die huizenmarkt via het Marrakeshverdrag inspannen. Kijk maar eens wie er in het vastgoed, bij de woningbouwverenigingen, in de advocatuur en in de begeleidingsindustrie actief is. De meerkosten vindt u weer op uw bordje geschoven terug in de vorm van uitgesteld pensioen, afnemende dienstverlening en oplopende heffingen en premies. Zolang de woningmarkt te krap gehouden wordt door voortgaande import kunnen belanghebbenden en speculanten daarin flink verdienen.

 9. Kleurloos

  @Aytas

  ben jij wel helemaal lekker.. de schuld van de krapte op de woningmarkt op de Moslims schuiven.

  1982 rellen in Amsterdam tijdens de troonrede van Konining Beatrix..
  Heel Amsterdam werd door relschoppers in diggelen gegooid en liepen met spandoeken
  ” Geen woning Geen Koning “..
  De M.E moest toen massaal oprukken..

  Of wacht je bent natuurlijk zo’n niets nutter die zijn school nooit heeft afgemaakt en die nu zonder diploma thuis zit te wachten op z’n Wajong of uitkering want anders had dit kunnen weten muts.

  Maar nee je bent natuurlijk zo’n PVV tokkie die zich helemaal laat hersenspoelen door die islamofobe en zich vol mest met haat jegens Moslims.

  Laat me niet lachen man.. alsof de Moslims de hele
  Woningmarkt bezitten..
  Sterker nog het zijn juist die Hollandse vastgoedbobo’s die panden opkopen en die vervolgens met een toren hoge huurprijs op de woningmarkt zetten..
  Vrije sector is vrijwel onbetaalbaar geworden
  kopen is voor veel starters onbetaalbaar..

  Dus ik zou zeggen niet de Moslims zijn het Probleem maar nietsnutters zo als jij zijn het probleem..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.