Nederland slibt verder dicht: bevolkingsexplosie door 230 000 migranten

Terwijl Nederlandse bouwbedrijven goud geld verdienen aan opdrachten voor het bouwen van nieuwe huisvesting, slibt Nederland langzaam dicht. Ruim 230 000 nieuwe inwoners in 2016 alleen al.  Wanneer emigratie wordt meegenomen in het saldo dan komen we uit op netto 80 000 meer inwoners, waarvan een deel uit de zuidelijke Europese lidstaten afkomstig zijn. Dat laatste is opvallend, wellicht dat de economische kansen in  Italië en Griekenland dusdanig klein zijn dat men naar het noorden reist voor werk. 

Maar het draait dus voornamelijk om immigranten van verre oorden, de zorgen van mensen in Nederland aangaande de massa-immigratie. Het gaat hierbij om mensen die Nederland wellicht voor het eerst in hun leven zien. Om die groei aan te kunnen meldt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dat er 5000 plekken nodig zijn voor de opvang van migranten. Dit staat in schril contrast met het sluiten van opvangcentra eerder dit jaar. Toen sloot het COA 11 locaties voor opvang. Blijkbaar verandert het orgaan van richting wanneer de wind draait. Van ordentelijk beleid is er dus geen sprake.

In de zomermaanden is het migratiecijfer altijd beduidend hoger dan in de winter. Dat is logisch omdat er veel bootvluchtelingen via de Middellandse Zee naar Europa komen. Juncker belooft al jaren de grenzen te beschermen zodat we niet elke maand 3000 nieuwe migranten hoeven op te vangen, maar dit blijft tot op heden een utopie. Zo liet de Europese Commissie afgelopen september weten in de State of the Union migratie te willen aanpakken, maar de afgelopen maanden ondersteunen dat beeld allerminst.

Zo zei vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans tijdens de dag van de Unie:

“The European Border and Coast Guard’s new operational arm of 10,000 EU staff and a reinforced EU Asylum Agency will ensure EU solidarity is effectively delivered on the ground – whenever and wherever needed. We are providing Member States with the necessary tools to agree on the overall reform of the EU’s asylum system and strike the right balance between solidarity and responsibility. It is now high time they deliver on this commitment.”

Opvallend is dat Timmermans spreekt over ‘solidariteit’ en ‘verantwoordelijkheid’, maar de woorden ‘eigenbelang’, ‘onze toekomst’ of ‘veiligheid’ niet durft uit te spreken. Een zwak leider dus, die blijkbaar andere belangen heeft dan het belang van de Europese volkeren. Volgens Timmermans is het ‘high time’ om de belofte voor betere grensbescherming in te lossen, maar vooralsnog gebeurt er in Brussel, behalve de wekelijkse kunstmarkt en borrel, vrij weinig.

De cijfers van het CBS suggereren dat Nederland elk jaar een stad in de omvang van Hengelo moeten bijbouwen als de toestroom zo hoog blijft als deze zomer. En dat is helemaal niet in ons belang. Landen als Zuid-Korea en Japan en Polen kennen net als Nederland lage geboortecijfers, maar doen de facto niet mee met het United Nations Replacement Migration Programme. Het gaat verder prima in die landen, wellicht dat door de bevolkingskrimp de economie niet zo hard groeit, maar er is meer in het leven dan ‘de economie’.

Terwijl deze mensen riant worden voorzien van woonvesting en uitkeringen, scholing en andere hulp, mogen de kleinkinderen van de mensen die dit land groot maakten zich in de schulden steken. In de schulden steken om überhaupt een studie te mogen volgen, terwijl migranten scholingsbeurzen krijgen en allerlei voordelen. Sterker nog, ze krijgen in veel gemeenten voorrang op sociale huurwoningen. Logisch dus dat er grote onvrede is over de gang van zaken. En zo lang deze migratietrend niet wordt gestopt worden partijen als Forum voor Democratie (FvD) en de PVV alleen maar groter.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. Ernst Quispel

  “Blijkbaar verandert het orgaan van richting wanneer de wind draait. Van ordentelijk beleid is er dus geen sprake.”

  Het orgaan heeft weinig andere keus. De instroom is onmogelijk te voorspellen.

  1. Siemien

   @ernst logisch domme jongen, als je de grenzen ipv dicht open zet..

  2. Adriaan

   @Ernst, er moet moeite worden gedaan om wel keuzes te maken en om te zorgen dat alles wel ordentelijk verloopt. Met schouders ophalen komen we nergens.

  3. Mart

   Mischien dachten die dat de grenzen toen echt dicht gingen…..niet da dit echt zou helpen.Zo lang ze niet gecastreerd worden.

 2. Two Ravens Black Kettle

  Nederland schaft zich af.

  1. hans-e-pans

   In een nog niet zo’n ver verleden heeft een van onze koninginnen geopperd/gezegd dat toen het aantal van 10 miljoen Nederlanders (10.000.000 inwoners) in zicht kwam het vol zou zijn in Nederland. Toendertijd kon dat nog gezegd worden zonder dat de linkse kwak moord en brand schreeuwde.

   Daarna kwam er een beweging opgang die jonggetrouwden/samenwonenden aanrade om maar twee kinderen voor te brengen, was je van plan om meer kinderen voort te brengen al dan niet uit godsdienstigen overwegingen dan schreeuwe linkse kwak moord en brand. Dit vaak onder het motto “denk aan de toekomst van ons/het nageslacht in Nederland”.

   Tegenwoordig, eigenlijk al enige tijd, blijkt dat om de economie steeds maar opgang te houden er mensen van buiten Nederland/Europa aangetrokken moeten worden.

 3. Ernst Quispel

  In de Volkskrant wordt uitgelegd hoe het echt zit:

  Nooit was migratiesaldo naar Nederland zo hoog
  Aantal asielaanvragen loopt juist terug
  TIM IGOR SNIJDERS
  Nog nooit was het migratiesaldo in Nederland zo hoog als in 2017: een plus van 81 duizend. Er kwamen 235 duizend immigranten naar Nederland en er vertrokken 154 duizend emigranten. Dat komt deels door het vrije verkeer van personen binnen de EU. Ook het aandeel asielaanvragen en gezinsherenigingen blijft groot: 27 duizend mensen.

  Dat blijkt uit de migratiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2017. Het migratiesaldo steeg licht ten opzichte van 2016: toen ging het om een instroom van 79,9 duizend personen.

  ‘De trend die vijf jaar geleden is ingezet, zet door’, constateert Leo Lucassen, directeur onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en hoogleraar migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Volgens Lucassen heeft de hoge instroom van 2017 vooral een economische oorzaak.

  ‘De Nederlandse economie draait als een tierelier en trekt mensen aan. Daarnaast trekt het hoger onderwijs, dat internationaal hoog staat aangeschreven, veel buitenlandse studenten aan. Zeker voor de Britten kost het aanzienlijk minder om hier een master te volgen, iets dat zo vlak voor de Brexit al helemaal aantrekkelijk is.’
  Britse studenten
  Het aantal asielaanvragen steeg vanaf 2014 aanzienlijk vanwege de oorlog in Syrië, maar liep de afgelopen twee jaar weer terug. ‘Ik verwacht dat die daling ook verder doorzet en stabiliseert op een niveau van zo’n 20 duizend per jaar nu de EU er alles aan doet om asielzoekers buiten te houden’, zegt Lucassen.

  Dat het migratiesaldo vorig jaar een recordhoogte bereikte, is pikant gezien de discussie over overbevolking in Nederland. Maar, benadrukt het CBS, op pieken van immigratie volgen steevast pieken van emigratie. ‘Gezien het hoge migratiesaldo zijn zorgen over de bevolkingsprognose begrijpelijk. Maar het blijft koffiedik kijken. Dat het migratiesaldo juist weer zal dalen, is hoe dan ook een realistisch scenario’, zegt een woordvoerder van het CBS.
  Vaak weer snel weg
  Van de arbeids- en studiemigranten die in de periode 2005-2007 naar Nederland kwamen, vertrok zo’n 35 procent binnen twee jaar. Onder asielmigranten lag dat percentage na tien jaar even hoog. Van migranten die naar Nederland kwamen voor werk of studie, was het overgrote merendeel na tien jaar weer vertrokken.

  Lucassen: ‘De natuurlijke bevolkingsgroei is in Nederland tegenwoordig zo’n beetje nul. De vergrijzing zet door. De kracht van de economie, die zeer open is, bepaalt of er migranten komen. Als de economie goed blijft draaien, zal het positieve migratiesaldo de komende jaren het beeld blijven bepalen. Maar als de Brexit negatief uitwerkt, dan zul je dat onmiddellijk in die migratiecijfers terugzien.’

  1. Baaz

   Volgens meneer Quispel wordt in de Volkskrant uitgelegd hoe het echt zit. Ondertussen stromen de asiel- en gelukzoekers ons land binnen en krijgen ze gratis geld en onderdak.

   230.000 x 700 (p/m) = 161 miljoen per maand aan uitkeringen.
   2016 – 2018 = 3.864.000.000 euro (3.4 miljard)

   Het is iets minder want 2% heeft werk gevonden…

   Wie gaat dat betalen?

   1. Baaz

    En het CBS heeft het zelfs over 235.000!

    “De immigratie naar Nederland breekt alle records. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is ruim een op de acht inwoners van ons land elders geboren. Vorig jaar kwamen 235.000 immigranten achter de dijken wonen, voornamelijk arbeidsmigranten en asielzoekers.”

    De Telegraaf (18-10-2018)

    “Arbeidsmigranten”

    Vreemd want er is nog steeds sprake van werkloosheid in Nederland en de arbeidsmarkt is steeds verder opgeschoven in de richting van het voordeel van de werkgevers. Zo moeten zij de werknemer na twee jaar een vast contract bieden maar de praktijk wijst uit dat dit na twee jaar vaak niet gebeurt. Geen punt want de WW is verder versobert dus kan de werknemer de WW waarna hij, als hij na 24 maanden geen werk heeft gevonden kan hij zo de bijstand in. Leuker niet, duurder wel.

    De druk op ons sociale stelsel is gigantisch omdat ruim 97% van de nieuwkomers afhankelijk is van gratis geld, ook wil het inburgeren, het assimileren en het aanpassen aan de NL-normen en waarden maar niet lukken. Waar is de noodrem?

    PVV & FVD!

    1. Aytas

     Pvv en fvd gaan voor het failliet. Fvd wil een economische voorhoede. Lees uitspraken van hiddema gedurende zijn leven. De man heeft geen enkel gevoel voor mensen die het minder hebben en geen moraal. Ga dan in ieder geval voor wilders.

     1. Baaz

      “PVV en FVD gaan voor het failliet.”

      Je mag hier gewoon van alles neer plempen Aytas, het maakt helemaal niets uit dat het nergens op slaat. Ook hoef jij helemaal niet in te gaan op het feit dat de nieuwe aanwas, die ons land aandoet, ons miljarden euro’s kost die ten koste gaan van de woningmarkt (krapte), de gezondheidszorg (stijgende premies), werkgelegenheid (nog meer werklozen) etc.

     2. robroy

      Ik zie dat ayayay tas vrij heeft ?

   2. Job Jansen

    En daar bovenop komen nog de diverse subsidies en zorg. Dus dit is nog heel laag aangehouden.

    1. Baaz

     “Dus dit is nog heel laag aangehouden.”

     Klopt Job, ik ben mij daarvan bewust. Als je bedenkt dat het miljarden kost dan moet je toch concluderen dat we worden genaaid! Dat zijn miljarden waar je geen moer aan hebt want ‘gratis geld’. Die miljarden gaan niet naar onze gezondheidszorg, niet naar secundaire arbeidsvoorwaarden, loon en carrièreverbetering, niet naar onze ouderen en het onderwijs, niet naar infrastructuur! Nee het is gratis geld voor nieuwkomers die bovendien en nog steeds overal in Nederland voorrang krijgen op de woningmarkt.

  2. Aytas

   Het grootste deel is van binnen de eu. Natuurlijk zal hier ook weer een daling opvolgen. Alleen voor nationalisten is dit werkelijk zorgwekkend.

   1. Teunis Dokter

    Wat denkt u wat de gevolgen zijn voor Spanje en Italië wanneer arbeiders vertrekken en hiernaartoe komen? Die landen worden economisch leeggezogen door Duitsland en Nederland. Dat lijkt nu goed voor ons, maar op lange termijn het einde van de welvaart van de Europese Unie.

   2. Baaz

    “Het grootste deel is van binnen de eu. ”

    Cijfers, bronvermelding?

   3. Ernst Quispel

    Dat is juist, Aytas, de analyse van de Volkskrant geeft dat ook aan.

    1. Baaz

     Volgens meneer Quispel wordt in de Volkskrant uitgelegd hoe het echt zit. Ondertussen stromen de asiel- en gelukzoekers ons land binnen en krijgen ze gratis geld en onderdak.

     1. Troelstra

      Elke ingestroomde asieleiser kost onze samenleving € 36.000 per jaar per asieleiser. Tel dan de cumulerende meerkosten van hun gevolg daar nog bij op. En we krijgen er alleen maar ellende voor terug.

     2. Baaz

      16,9 miljard, exclusief cumulatie.

  3. toetssteen

   EQ
   https://www.ad.nl/binnenland/stop-massa-immigratie-om-verzorgingsstaat-betaalbaar-te-houden~aae4b1cb/
   Tja, ik denk dat Jan vd Beek wat meer achtergrond heeft in dezes.

 4. Baaz

  En dan te bedenken dat kapitein Rob het NL-lidmaatschap van de EU wil vastleggen in de Grondwet. Via diezelfde EU (Brussel) krijgen wij namelijk asielzoekers-quotums opgelegd, en dat is exclusief na-reizigers.

 5. Baaz

  Het CBS 2017:

  Aandeel nul-jarigen in de drie grote steden in Nederland met migratieachtergrond:

  – Amsterdam: 50,3%
  – Rotterdam: 56,4%
  – Den Haag: 48,6%

  1. Baaz

   Er is geen eens geen sprake meer van een homeopathische verdunning waardoor de oorspronkelijke Nederlander, met politieke opzet, verdwijnt.

  2. Troelstra

   Hier vindt etnische en culturele genocide op de Nederlanders plaats.

 6. Ad Infinitum

  BNR berichtte deze ochtend :
  Met de Brexit in aantocht is er een schreeuwend tekort aan declaranten, mensen die de administratie in orde kunnen maken voordat goederen een grens mogen passeren. Ondernemersvereniging EVO Fenedex en het UWV gaan daarom samenwerken om alle vacatures te vervullen. Het gaat vooral om de regio Rijnmond (Rotterdamse Haven) en de transporthubs Eindhoven en Venlo waar de tekorten spelen.

  Er komt flink wat op ons af.

  1. Ernst Quispel

   Ja, de Brexit is een van de grootste factoren in de bevolkingsaanwas.

   1. Baaz

    Kletskoek, ongefundeerde flauwekul.

   2. fockingworst

    @ernst verklaar uw stelling met een bron

    1. Baaz

     😉

  2. Baaz

   “(…) declaranten, mensen die de administratie in orde kunnen maken voordat goederen een grens mogen passeren.”

   Hoeveel declaranten denk jij dat er tussen die 235.000 nieuwkomers zitten?

   1. fockingworst

    @baaz ik denk precies welgeteld 0

    1. Baaz

     Dat denk ik ook Worst, jammer dat het wel een reden is om de ongekende stroom met ‘gratis-geld-toeristen’ op gang te houden. Wellicht om de te betalen lonen straks homeopathisch te verdunnen, iemand moet er toch voordeel bij hebben?

     1. Heinz

      Ik kom net van de markt. De marktkooplui doen allen goede zaken, de Spakenburgers boeren goed, vismeisjes delen gratis hapjes uit.
      Als er een sector is, die roept ‘meer meer’, dan zijn het deze ondernemers.
      Je hoort ze niet miepen over verslipping.

 7. Troelstra

  Overbevolking door omvolking. En alzo waarderen zowel ons fysische als ons sociale leefmillieu af. Mag het tij van die omvolking gekeerd worden? Want dat is namelijk goed voor zowel ons fysische als ons sociale millieu. Deze instromen zullen ons alleen maar geld gaan kosten en we krijgen er alleen maar ellende voor terug. Want als je shit hole importeert, dan zal je shit hole krijgen.

  1. Baaz

   Omvolking stoppen of keren? Stem PVV, FVD of SGP.

   1. Ad Infinitum

    Het is een komen en gaan. Dat heeft Ernst Quispel al een uurtje geleden aangegeven. Maar als u dat kunt weerleggen, ga uw gang. Het is een continue beweging, alleen maar blijvers dat is pas onzin! Ik neem aan dat u dat artikel ook heeft gelezen in de VK en de podcast van BNR beluisterd.

    1. Ernst Quispel

     Ik vrees dat de feitelijke bronnen hier teveel cognitieve dissonantie veroorzaken, ad infinitum, en daarom ook niet kunnen worden opgenomen.

 8. lIN-T

  Wordt leuk als de dijken breken. Zwemmen of verzuipen ratten!

 9. Heinz

  Voor de rekenbazen: de kosten aan uitkeringen komen ook weer terug in de vorm van bestedingen. Leven van de wind kan niemand. Simpel als dat. De fietsenhandelaar die zijn tuin laat opknappen door de tuinman ziet de tuinman terug als klant voor een fiets…

  1. Job Jansen

   Sorry Heinz maar dit slaat werkelijk kant noch wal.

   1. fockingworst

    @job verbazingwekkend hoe deze reactie geschreven is.
    Maargoed heinz heeft het druk met meerdere schermpjes en inlogaccounts.
    Dus dan komt ook alles er niet meer zo scherp uit.
    Heinz prefereert kwantiteit boven kwaliteit.

    1. Job Jansen

     @ worst,

     Ik heb het echt 3 keer gelezen. Met de gedachte; “misschien ligt het aan mij”

   2. Ernst Quispel

    Heinz heeft tenminste voor een belangrijk deel gelijk: je kunt als overheid bestedingen het meest effectief aanwakkeren daar de uitkeringen en de lagere lonen te verhogen.

  2. Job Jansen

   Voor niks komt de zon op.

  3. Siemien

   @Heinz waar komt het uitkeringsgeld vandaan?

   1. Heinz

    1. Goede pensioenuitkering
    2. AOW uitkering.
    De staat krijgt ook weer hap terug ivm hoogste inkomensschijf.
    Daar heb ik geen moeite mee ivm de minder bedeelden.
    Mijn leermeester ben ik altijd zelf geweest en daar houd ik mij aan vast.

    1. Siemien

     Heinz als mensen hier naar toe komen en nog nooit 1cent hebben bij gedragen is dat dus een aanslag op ons (mijn) economisch (geld) stelsel..

     1. Heinz

      Eens met uw redenatie. Dat gaat ook op voor ieder individu dat nog niet productief is en zelf inkomen vergaart. Baby’s genereren geld in de vorm van kinderbijslag, zijn niet productief. Scholieren en studenten precies zo.
      In dat licht is iedereen die een uitkering geniet, invalide, onvermogend, een aanslag… Voor pensioen is gespaard, AOW ook. Maar zodra geld weer terug rolt in het geldcircuit is het een constante beweging. Geld dat verdwijnt als gevolg van oorlogshandelingen bijv. is geldvernietiging.

     2. Siemien

      Doe even normaal wil je, je begrijpt er werkelijk geen reet van als je zo redeneert.

   2. Troelstra

    Van de belastingbetaler die doordat hij moet meebetalen aan die parasiet nu zelf niet meer in staat is een fiets te kunnen kopen of zijn tuin op te laten knappen. De fietsenhandelaar en de tuinman schieten er netto niks mee op.

 10. Blue monday

  80.000 op 17 miljoen….

  Reken maar uit, waar we het over hebben.

  1. Siemien

   Er zijn dagen dat jij ze niet verdient bedoel je?

 11. Troelstra

  Nederland door instroom buitenlanders steeds dichter bevolkt

  L. Vogelaar

  02-01-2019
  Binnenland

  Kalverstraat in Amsterdam. beeld RD, Anton Dommerholt

  De Nederlandse bevolking groeit, en dat komt door de instroom van buitenlanders. Inmiddels zijn er bijna 17,3 miljoen inwoners, 104.000 meer dan een jaar geleden. Dat bleek woensdagmorgen uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Het aantal immigranten dat zich in Nederland inschrijft vertoont al sinds 2005 een stijgende lijn. In 2018 vestigden zich 241.000 allochtonen in ons land, het jaar ervoor waren het er 235.000. In 2015 en 2016 zorgde vooral het conflict in Syrië voor een grotere instroom van asielmigranten. Deze toestroom is inmiddels afgenomen, maar nu komen er meer migranten uit andere Europese landen.

  Dat verklaart ook de toename. „In het asielbeleid wordt een afweging gemaakt of mensen een verblijfsstatus krijgen, maar die regels gelden niet voor mensen die binnen de Europese Unie willen verhuizen”, zegt CBS-woordvoerder Ter Stege. „Inmiddels is 23 procent van de Nederlandse bevolking van buitenlandse afkomst. In Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht is dat respectievelijk 54, 53, 51 en 35 procent. In Amsterdam en Den Haag heeft pakweg 18 procent een westerse migratie-achtergrond en 35 procent een niet-westerse, in Rotterdam is dat 12 en 38, in Utrecht 12 en 23 procent.”

  De gegevens van december zijn nog niet bekend, maar het CBS verwacht dat zich het afgelopen jaar 88.000 meer mensen in Nederland vestigden dan er vertrokken. Dit aantal is iets hoger dan het jaar ervoor. De groep met een Poolse achtergrond had opnieuw het hoogste migratiesaldo (tot en met november kwamen er 9000 meer dan er gingen). Ter Stege noemt het opmerkelijk dat mensen uit India met bijna 6000 de tweede groep in grootte vormen. „Zij wonen vooral in Amsterdam, Amstelveen en Eindhoven en zullen daar waarschijnlijk een baan hebben.”

  Minder geboorten
  De natuurlijke aanwas daalt: er werden 16.000 meer kinderen geboren dan er mensen overleden, maar in 2017 was dat verschil groter. In 2017 maakte de instroom van buitenlanders 80 procent van de bevolkingsgroei uit, maar het afgelopen jaar steeg dat naar 85 procent. Anderzijds emigreerden 88.000 Nederlanders naar het buitenland. Ook een deel van de immigranten vertrekt na enige tijd weer. Dat betreft echter vooral de buitenlanders die uit een westers land komen. Van de immigranten die in 2014 vanuit de EU kwamen was 40 procent na 2 jaar weer vertrokken, van de immigranten uit een westers land buiten de EU 37 procent, van de immigranten uit een niet-westers land 25 procent.

  Het aantal kinderen dat geboren wordt, daalt al sinds 2010. Het zijn er nu zo’n 170.000 per jaar, een vergelijkbaar aantal als midden jaren tachtig. Er waren vooral minder jonge vrouwen die kinderen kregen. De gemiddelde leeftijd van vrouwen bij de geboorte van het eerste kind is de laatste jaren weer verder opgelopen, het gemiddeld kindertal is gedaald. In 2010 werden er nog 1,8 kinderen per vrouw geboren, in 2018 zoals het er nu uitziet nog maar 1,6.

  Hittegolven
  Het lage geboortecijfer ging samen met een relatief hoge sterfte. In het eerste kwartaal van 2018 was er sprake van een sterfteoverschot. „Dat is altijd al zo”, zegt Ter Stege. „In het eerste kwartaal zijn veel sterfgevallen. Door het weer, en door griepepidemieën die ontstaan. In het derde kwartaal is er altijd een hoog geboortecijfer.” De afgelopen jaren is het saldo van sterfte en geboorte –de natuurlijke aanwas– in het eerste kwartaal vaker negatief geweest, maar dit kwartaal was de krimp groter.

  De twee hittegolven in 2018 leidden niet tot veel meer sterfte. Alleen onder 80-plussers overleden meer mensen dan in een normale zomerweek.

  Grote steden
  De bevolkingsgroei heeft vooral plaats in de Randstad en Noord-Brabant. De meeste groei was er in de vier grote steden: in Amsterdam bijna 10.000, in Den Haag ruim 6000, in Rotterdam 5500, in Utrecht 5000. In de drie grootste steden komt dat vooral door instroom uit het buitenland. Zo kreeg Amsterdam er 36.000 buitenlanders bij, terwijl 21.000 Amsterdammers naar het buitenland vertrokken. Utrecht is bij allochtonen minder in trek.

  Tegelijk is sprake van een trek van stadsbewoners naar elders, met name naar de omringende plaatsen. Daardoor groeiden ook gemeenten als Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Diemen, Ouder-Amstel, Vianen en Rijswijk. Utrecht trekt relatief weinig buitenlanders.

  Sterke groei was er in Almere. Steenbergen (Noord-Brabant) en Westerwolde (Groningen) kregen er ook veel inwoners bij, maar daar kwam dat door de komst van een asielzoekerscentrum.

  In 74 gemeenten daalde het aantal inwoners. Die liggen in krimpregio’s als Groningen, Friesland en Limburg en in de Achterhoek, Zeeland en de Kop van Noord-Holland. Dat komt door vergrijzing daar: er wonen veel ouderen en er worden relatief weinig baby’s geboren.

  RD

 12. Troelstra

  Kolonisatie van Nederland door niet-westerse migranten vordert gestaag

  Edgy Veggie Geschreven door The Edgy Veggie, Integratie & immigratie, Nieuws en achtergronden 21 november 2018

  Door: The Edgy Veggie – Het kan u niet ontgaan zijn: het straatbeeld in Nederland is de afgelopen decennia nogal drastisch veranderd. Omvolking is een zeer beladen en voor veel mensen ‘enge’ term, en wie het in de mond neemt wordt vrijwel direct weggezet als nazi of rechts-extremist. Dat moeten we niet hebben natuurlijk, daarom zal ik de term kolonisatie gebruiken. Dat dekt de lading namelijk ook wel aardig vind ik.

  Volgens Wikipedia wordt onder kolonisatie het volgende verstaan:

  ‘Het vestigen van een deel van de eigen bevolking in een landstreek die nog niet door het eigen volk bewoond wordt. Dat kan in een onbewoond, onontgonnen gebied zijn, maar het kan ook een vestiging zijn in ‘vreemd’ gebied tussen de daar al aanwezige ‘vreemde’ bevolking. Kolonisatie bestaat al zo lang als de mens grond bebouwt. ‘

  Bron: wikipedia

  We kunnen wel stellen dat Nederland de afgelopen decennia aardig gekoloniseerd is door diverse, veelal niet-westerse, bevolkingsgroepen. Waren wij Hollanders vroegah degenen die overzeese streken en vaak hele landen koloniseerden, tegenwoordig worden ‘we’ gekoloniseerd. En hoewel het CBS vandaag stelt dat Nederland langzaam van samenstelling verandert, zou ik toch willen stellen dat dit in een rap tempo gebeurt.

  Ga maar na: woonden er in 1998 nog 1.278.453 niet-westerse migranten in Nederland, in 2017 waren dat er al 2.242.843. Niet-westerse bevolkingsgroepen maken dus een steeds aanzienlijker deel van de Nederlandse bevolking uit, en dat is aan het straatbeeld te zien, vooral in de grote- en middelgrote steden. In mijn ‘eigen’ stad ben ik als blanke inmiddels in de minderheid. En hoewel veel mensen stellen dat dat geen slechte zaak is en dat je anno 2018 divers moet zijn, geeft het mij vaak een wat ontheemd en soms zelfs unheimisch gevoel. Al helemaal wanneer ik zie dat we samen met de migranten ook hun taal, cultuur en geloof mee-geïmporteerd hebben.

  Want daar wringt voor mij nu juist de schoen. Een Turkse of Marokkaanse hogeropgeleide heeft gemiddeld gezien bijvoorbeeld traditionelere opvattingen over zaken als man-vrouwrollen, medisch-ethische kwesties en homoseksualiteit dan een autochtone lageropgeleide. Need I say more? Het mag geen verbazing wekken dat hier vooral religieuze verschillen aan ten grondslag liggen. Bijna alle Marokkaanse en Turkse Nederlanders zijn moslim en hechten veel waarde aan hun geloof. Omdat er ook geen ontwikkelingen zijn richting securalisering zal de islam de integratie van Marokkanen, Turken, Syriërs en andere islamitische bevolkingsgroepen ook in de toekomst in de weg blijven staan. Dat is een alarmerend gegeven waar onze overheid volkomen aan voorbijgaat, want die blijft gewoon islamitische vluchtelingen verwelkomen. Werkelijk onbegrijpelijk. Om met Louis van Gaals’ woorden te spreken: “Ben ik nou degene die zo slim is, of zijn zij zo dom?”

  Afbeelding
  O.a. de islam staat de integratie van niet-westerse migranten in de weg

  Wat ook bepaald niet bevorderlijk is voor de integratie van Turken en Marokkanen (en andere islamitische bevolkingsgroepen) is de gerichtheid op de eigen herkomstgroep. Slechts één op de tien Marokkaanse en Turkse Nederlanders trouwt met een autochtone Nederlander. Ter vergelijking: in 2017 had van alle getrouwde Surinaamse Nederlanders bijna de helft een Nederlandse partner. Ook zoeken migranten en autochtonen niet al te vaak elkaars gezelschap op. Zo krijgt bijna de helft van de Turkse Nederlanders bijvoorbeeld nooit autochtone Nederlanders op bezoek. In onze samen-leving leven veel bevolkingsgroepen dus eigenlijk vooral gescheiden van elkaar. Dat is ook niet zo raar, want mensen hebben nu eenmaal een voorkeur voor contact met anderen die op hen lijken. Ze zijn geneigd sociale relaties aan te gaan met personen met dezelfde sociale en culturele kenmerken. Eigenlijk komt het erop neer dat de meeste mensen, autochtonen én migranten, het niet zo op diversiteit hebben.

  Dat was De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid ook al opgevallen. Mensen voelen zich het prettigst, wanneer zij ‘onder hun eigen soort’ verkeren: ‘hoe meer diversiteit in een buurt, hoe minder mensen zich er thuis voelen’. Volgens Jan Latten, voormalig hoofddemograaf bij het CBS, is dat ernstig. ‘Iedereen trekt zich terug op het eigen eiland, de sociale samenhang staat onder spanning‘. Latten waarschuwde enige tijd geleden nog dat men het steeds meer oneens is over de basis en verwees daarbij naar alle gedoe rondom de zwartepietendiscussie, de Coentunnel en het Boekenweekgeschenk over ‘moeder de vrouw’.

  Afbeelding
  Jan Latten waarschuwt dat men het steeds meer oneens is over de basis en verwijst naar alle gedoe rondom de zwartepietendiscussie, de Coentunnel en het Boekenweekgeschenk over ‘moeder de vrouw’

  God verhoedde dat onze regering straks het migratiepact gaat tekenen. Onze maatschappij bestaat nu al uit meerdere ‘parallelle samenlevingen’ en hangt door de toegenomen diversiteit steeds meer van los zand aan elkaar. Zouden daar nog eens honderdduizenden (voornamelijk niet-westerse- en ongeschoolde-) gelukszoekers bij komen, dan zou je absoluut niet meer van ‘het Nederlandse volk’ kunnen spreken. Nederland zou dan gaan bestaan uit ontelbare bevolkingsgroepen, waarvan ‘het Nederlandse volk’ er één van zou zijn met als enige gemene deler dat ze toevallig in hetzelfde land wonen. Van eenheid zou dan steeds minder sprake zijn en dat zou het begin van het einde betekenen.

  Afbeelding
  Twee moslima’s die in ‘vol ornaat’ boodschapjes doen. Helaas geen ongebruikelijk beeld in Nederland anno 2018

  The Edgy Veggie

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.