NOS onderzoek: 'Russische Trolls twitterden over MH17'

NOS onderzoek: 'Russische Trolls twitterden over MH17'

De NOS besloot een analyse uit te voeren op Twitter. Doel was inzichtelijk te maken op welke wijze Russische trolls zich zouden hebben gemengd in de discussie over vliegtuigramp MH17. Wat bleek uit het onderzoek? Dat er ruim 9 miljoen Russische troll accounts op Twitter actief zijn. Daarnaast zijn er ook nog eens 1 miljoen Iraanse troll accounts, aldus de NOS. Slechts een fractie hield zich bezig met MH17. Accounts die over dat onderwerp spraken deden dat voornamelijk in de Russische taal.

Wat de impact van deze gevaarlijke trollen precies zou zijn is onbekend. De meeste tweets over MH17 zijn geschreven in de Russische taal, waardoor de internationale impact van de boodschappen waarschijnlijk niet al te significant is. De meest populaire tweet was ook in het Russisch en werd geschreven door een account met de naam 'DonetskNovosti'. Het bericht over de MH17 dat het meest populair was werd 202 keer gedeeld:

"De MH17 is neergeschoten boven het dorp Grabovo. Wie hersens in zijn hoofd heeft en geen zaagsel begrijpt dat Oekraïne hem heeft neergeschoten."

Het account is ondertussen geschorst van Twitter. De Atlantic Council liet weten dat de tweets relevant voor Nederland slechts een speld in een hooiberg zijn. De trolls focusten zich voornamelijk op de Verenigde Staten. Vooral ten tijde van de verkiezingen hebben trolls getracht verdeeldheid te zaaien in de Amerikaanse bevolking door het politieke debat te polariseren.

Trollaccounts zijn profielen op sociale media waarbij de identiteit van het profiel geen relatie heeft met een natuurlijk,- of rechtspersoon. Hierdoor kan het account anoniem gegevens en boodschappen de wereld insturen. Maar ook een aanhang genereren en de opinie beïnvloeden. Omdat dit anoniem kan is het mogelijk dat één persoon miljoenen accounts beheert via geautomatiseerde systemen en dus niet één maar miljoenen stemmen heeft in het online debat.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer