NOS onderzoek: 'Russische Trolls twitterden over MH17'

Geen categorieokt 18 2018, 9:00
De NOS besloot een analyse uit te voeren op Twitter. Doel was inzichtelijk te maken op welke wijze Russische trolls zich zouden hebben gemengd in de discussie over vliegtuigramp MH17. Wat bleek uit het onderzoek? Dat er ruim 9 miljoen Russische troll accounts op Twitter actief zijn. Daarnaast zijn er ook nog eens 1 miljoen Iraanse troll accounts, aldus de NOS. Slechts een fractie hield zich bezig met MH17. Accounts die over dat onderwerp spraken deden dat voornamelijk in de Russische taal.
Wat de impact van deze gevaarlijke trollen precies zou zijn is onbekend. De meeste tweets over MH17 zijn geschreven in de Russische taal, waardoor de internationale impact van de boodschappen waarschijnlijk niet al te significant is. De meest populaire tweet was ook in het Russisch en werd geschreven door een account met de naam 'DonetskNovosti'. Het bericht over de MH17 dat het meest populair was werd 202 keer gedeeld:

"De MH17 is neergeschoten boven het dorp Grabovo. Wie hersens in zijn hoofd heeft en geen zaagsel begrijpt dat Oekraïne hem heeft neergeschoten."

Het account is ondertussen geschorst van Twitter. De Atlantic Council liet weten dat de tweets relevant voor Nederland slechts een speld in een hooiberg zijn. De trolls focusten zich voornamelijk op de Verenigde Staten. Vooral ten tijde van de verkiezingen hebben trolls getracht verdeeldheid te zaaien in de Amerikaanse bevolking door het politieke debat te polariseren.
Trollaccounts zijn profielen op sociale media waarbij de identiteit van het profiel geen relatie heeft met een natuurlijk,- of rechtspersoon. Hierdoor kan het account anoniem gegevens en boodschappen de wereld insturen. Maar ook een aanhang genereren en de opinie beïnvloeden. Omdat dit anoniem kan is het mogelijk dat één persoon miljoenen accounts beheert via geautomatiseerde systemen en dus niet één maar miljoenen stemmen heeft in het online debat.
https://twitter.com/MediaLabOne/status/1052791593369927680
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten