Jean-Claude Juncker pleit voor grenzen aan persvrijheid, ‘pers heeft geen respect voor mensenrechten politici’

Die Jean-Claude Juncker toch weer, vast weer een slok teveel op want wat er nu toch uit z’n mond komt is ronduit bezopen. ‘De persvrijheid heeft ook zijn grenzen’ en ‘Britse media vallen mensenrechten van politici aan’ vertelt hij ons tussen de borrels door.

The Guardian weet ons te melden dat Juncker wel enigszins opgelucht is dat hij af is van de Britse media als Brexit is voltrokken. ‘De Britse pers zal ik niet missen,’ zegt hij. Nu is daar best het een en ander voor te zeggen, want Britse pers kan behoorlijk ver gaan. Het is echter uitermate ongepast om daar maar zelf nóg verder tegenin te gaan en te pleiten voor beperking van persvrijheid.

Persvrijheid veronderstelt namelijk dat je in principe alles moet kunnen melden zolang het geen smaad, laster, oproep tot geweld en dergelijke bevat. Vrijheid veronderstelt ook dat men de mogelijkheid heeft om zich in meer of mindere mate verantwoordelijk te gedragen. Het is echter geen vereiste en het komt ook regelmatig voor dat de grootst mogelijke drek daar de revue passeert, maar niet in conflict is met wetten tegen smaad, laster of oproep tot geweld. In de gevallen waar dit wél zo is, volgde vaak een rechtszaak of een schikking.

Juncker is echter de mening toebedeeld dat hij niet wil dat mensen privé in de problemen worden gebracht door berichtgeving van de pers. Hij doelt hier waarschijnlijk vooral op zichzelf want zoals The Post Online al aanhaalt is hij continu het pispaaltje over zijn drankgebruik en was zijn vader een wehrmacht soldaat na de invasie van Luxemburg. Hartstikke zuur dat hij zich daar rot onder voelt maar toch echt geen reden om dan maar de persvrijheid te willen beperken. Misschien is hij door z’n drankvoorraad heen en reageert hij het op de Britse pers af of zo. Het is in ieder geval een zorgwekkende ontwikkeling dat ongekozen EU-baas ageert tegen de persvrijheid!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Seneca

  akkoord! als Juncker cs vanaf nu zijn smoel dichthoudt en ons niet meer lastig valt met EU, diversiteit, islamrechten en het geneuzel over Iran. wegspoelen die zooi, met hem, alle commissarissen, het EP en de zgn. ministers. wat een ongelooflijke kwal is die vent cs.

 2. Adriaan

  In een dictatuur (en de EU is hard op weg om dit te realiseren) is het dikwijls het eerste dat aan banden wordt gelegd. De (gedrukte) pers en de tv. Juncker wil duidelijk de eerste stap zetten.

  1. Top

   Jean-Claude Juncker benadrukte dat er grenzen moeten zijn aan persvrijheid nadat hij de Britse media er van beschuldigde dat ze de ‘mensenrechten van politici’ aanvallen.
   ‘De Britse pers zal ik niet missen’, zei Juncker. ‘Het is zo dat ze totaal geen respect hebben voor de mensenrechten van politici. Persvrijheid heeft ook zijn grenzen. Het kan niet zo zijn dat mensen er privé door in problemen worden gebracht.’”
   U zegt misschien: tendentieuze kop, maar wij hebben die kop niet verzonnen, de fatsoenlijke, links-liberale, pro-EU propagandistische, kwaliteitsjournalistieke, agenda pushende, biased, desinformatie verspreidende, nepnieuws makende, islamofiele, volksvijandelijke The Guardian (soort van Britse NRC Handelsblad) heeft dat gedaan. Dus dan moet het wel waar zijn.Even kort samen gevat: de baas van de Europese Commissie, wat weer een soort ongekozen baas van de EU en dus Europa is, wil graag minder persvrijheid omdat de pers zomaar durft te zeggen dat Juncker teveel zuipt en dat zijn vader voor de nazi’s in de wehrmacht vochtna de invasie van Luxemburg. terwijl dat gewoon waar is: Juncker zuipt teveel en zijn vader vocht voor de nazi’s in de wehrmacht.
   Iemand nog vertrouwen in het democratisch gehalte van de EU? Hallo? Vingers? Joehoe? Wie? Niemand?

   1. Baaz

    “Iemand nog vertrouwen in het democratisch gehalte van de EU?”

    Welke democratie bedoel je? Juncker is aangewezen/benoemd, daar hebben jij en ik niets over te zeggen/stemmen.

    1. hans-e-pans

     Kinderen en dronken lui spreken over het algemeen de waarheid, zegt men. Dus de gemuilkorfde pers/media zal er dus wel komen.

 3. Guus Geluk

  Juncker: “media vallen mensenrechten van politici aan.”

  Ik vermoed dat veel forummers het voor de verandering met Juncker eens zullen zijn.

  1. Ernst Quispel

   Ik kan, ook na bestudering van de bron van het artikel, met de beste wil van de wereld niet vaststellen wat Juncker hier nou verkeerd zei. Ik vond ook geen spoor van de suggestie dat hij de pers aan banden wil leggen.

   1. Guus Geluk

    Ik ook niet.

   2. Anticmaster

    Dan moet je heel misschien nog maar eens de titel lezen. Het beperken van de persvrijheid is in principe hetzelfde als het aan banden leggen van de persvrijheid. Als je persvrijheid een grens geeft betekent dat hetzelfde als het aan banden leggen van de pers aangezien je iets ‘wat de politici vinden dat over die grens gaat’ niet mag publiceren.

    1. Ernst Quispel

     De titel draagt de inhoud van de woorden van Juncker niet. Overigens is het juist dat persoonlijk schaden personen door de pers aanleiding kan zijn voor aangifte en vervolging. De persvrijheid is niet absoluut en wordt begrensd door verboden handelingen als laster en bedreiging. Op dat punt trapt Juncker een open deur in en hij heeft gelijk als hij bedoelt dat de mores van de pers de laatste tijd vervagen.

     1. Ernst Quispel

      ‘het persoonlijk schaden personen’ moet zijn: het persoonlijk schaden van personen’

 4. Job Jansen

  Wel vreemd, vrijheid met grenzen…

  1. Troelstra

   Geleide vrijheid is geen vrijheid.

 5. Two Ravens Black Kettle

  In Nederland bestaat geen persvrijheid.
  alhoewel
  misschien wel persvrijheid maar geen vrijheid van meningsuiting
  Zie de Inquisitie vanuit de OM en Ollongren.
  Zie de censuur-terreur op facebook, youtube, twitter en al die andere radicaal linkse (met de regimes samenwerkende) Tech co’s.

 6. Ni28

  De waarheid is het meest gevreesde begrip en is daarom ook door de eeuwen heen altijd het meest vervolgd geweest.

  1. Baaz

   Waarheid en feiten zijn voor linksaf en de islam sowieso een probleem.

 7. Ni28

  Bij censuur oplegging eindigd de democratie en begint de dictatuur. De EU is goed op weg om die richting te gaan. Waarom alle revolutionere leiders in vele landen als dictators eindigen? Dat laat Juncker hier goed zien. Het doel moet kost wat kost bereikt worden en de persvrijheid kan in deze remmemd of ontwrichtend werken. en zo wordt de EU ook een dictatuur.

  1. Ernst Quispel

   Juncker bepleit op geen enkele wijze censuur en persbreidel.

   Deze bijdrage slaat dus helemaal nergens op.

  2. Baaz

   @Ni28: Heb jij voor Juncker gekozen?

   1. Ni28

    Naar mijn weten niet. Maar dat zal natuurlijk ook nergens op slaan, Baaz.

    1. Baaz

     Waar zou dat nergens op slaan? Juncker is een benoemde politicus die het hoogste woord voert. Dat is in elk geval niet mijn woord, wel het jouwe?

     1. Ni28

      Maar dat zal natuurlijk ook nergens op slaan, Baaz.
      Ik bedoelde de commentaar van Quispel op mij.
      En nee, Juncker voert zeker niet mijn woord.

 8. Guus Geluk

  Nou moe, roept iedereen hier jaren dat de media Trump/Wilders/Baudet demoniseert, geeft Juncker eindelijk toe dat de media de mensenrechten van politici schendt, is het weer niet goed. 🙁

  1. Ni28

   Juncker bedoeld vooral zichzelf als slachtoffer van de waarheid.

 9. Duke

  Berichtgeving over Pechtold zijn penthouse is prive dus mag niet? Of bonnetjes van onkostenvergoedingen van EU parlementariers die de EU burger mag betalen zijn prive.
  Bedoelt hij dat misschien als we zeggen dat de pers daar niet over mag berichten?
  Typisch censuur van despoten zoals Juncker. Wel het geld willen hebben, maar geen transparantie of verantwoordelijkheid willen nemen.

  1. Ter Deege

   Wat hebben privé zaken eigenlijk te maken met politiek. Het zal mij een zorg zijn wat Baudet in zijn badwater strooit, of wat Wilders op zijn brood smeert. Penthouse, kroegpraat, veel van die onzin om persoonlijk te schaden. En daar werd gretig gebruik van gemaakt.Het leidde alleen maar de aandacht af van belangrijkere zaken die te maken hebben met het landsbelang.

   1. Duke

    Welterusten.

 10. Ben Zine

  Het mag toch wel bijzonder heten dat er nog mensen zijn die Juncker serieus nemen. Het is een ongekozen verwarde gedegenereerde alcoholist. En heel Europa luistert ernaar ! 🙂

 11. Pescador

  Volgens mij moeten we dat dronken dropje verzuipen in een bak jenever, en dan kan die land verader meteen mee.

 12. Ni28

  Maar Pechtold ligt eruit, dat is betere nieuws.

 13. Gerlos

  Hoe zou dat toch kunnen Juncker kan het niet zo zijn dat het gedrocht EU hier iets mee te maken heeft omdat er zoveel onzinnige regeltjes en andere onzinnige zaken wordt geregeld o.a. met onze euro’s.

 14. fusilier

  Een alcoholist die de waarheid zegt. Hoe is het eigenlijk met zijn rug? Neemt Rutte hem nog steeds op sleeptouw.

 15. A3aan

  Junckers moet niet zeuren, hij moet als geen ander weten dat een politicus in het brandpunt van de belangstelling staat en ja, als een politicus een scheet laat wordt dat in de media breed uitgemeten. Komt bij dat al die zichzelf benoemde “bestuurders” er geen moeite mee hebben de zaken anders voor te stellen dan dat zij in werkelijkheid zijn. Transparantie, denk aan de EU “onkostenvergoeding” voor de inhalige parlementariërs, is voor Brussel een vies woord.

  Ik neem nog een borrel, als het 20:00 uur geweest is. 3:)

 16. Karel de Grote

  Dat ongekozen drankorgel heeft zelf een publieke functie gezocht en dan behoort hij toch te snappen met z’n boerenverstand dat hoge bomen veel wind vangen.

 17. Pescador

  Dat zou dan ook meteen de eerste stap van de ondergang van de EU zijn , laat hij het maar proberen.

 18. Troelstra

  Recentelijk in Bulgarije een journalist vermoord. Is ook al eens op Malta gebeurd. Is dit wat Juncker voor ogen staat als hij het heeft over beperken van de persvrijheid?

 19. Florissa

  Salvini en Le Pen ,staan op tegen deze dictatuur uit Brussel ,en gaan heel groot worden ,
  ons de les laten lezen door een drankorgel en zijn maten ,moet niet gekker worden .

  1. Baaz

   “(…) ons de les laten lezen door een drankorgel…”

   Correctie, een ongekozen drankorgel!

 20. Pescador

  Moet de pers dan echt respect hebben voor zo´n dronkendropje?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.