Jeugdartsen willen antivaccinatie-ouders omzeilen door 16-jarigen aan te sporen tot inenting

De vereniging van jeugdartsen (AJN) komt met een oplossing om de antivaccinatietrend in Nederland tegen te gaan. Zij gaan zich richten op 16-jarigen, die zelf mogen beslissen of zij zich wel of niet laten inenten, om dat alsnog te gaan doen. Het kabinet steunt dit idee.

Is het laksheid, wantrouwen, stupiditeit of voortschrijdend inzicht? Het zal de AJN een rotzorg zijn. Inenten vinden zij nu eenmaal belangrijk en zij zijn van mening dat dit de volksgezondheid ten goede komt. 16-Jarigen hebben simpelweg de zelfbeschikking omtrent inentingen dus vader en moeder kunnen hoog of laag springen wat ze willen, zoon en dochter kiezen zelf.

In eerste instantie wil men via een brief jongeren aansporen zich te laten inenten, mocht dit niet het gewenste effect hebben dan overwegen zij de mogelijkheid voor een campagne. Denk hierbij aan momenten op school, een inloopspreekuur en waarschijnlijk berichten op social media.

Sinds 2013 constateert men een dalende trend bij vaccinaties en de gevolgen hiervan kunnen catastrofaal zijn. Landen waar de vaccinatiegraad een stuk lager is kampen nu eenmaal met meer ziektes en hogere ziektekosten. Er gaan al langere tijd geruchten over vaccinaties en de effectiviteit of het nut daar van. In Amerika bijvoorbeeld ontstond een hardnekkig gerucht dat vaccinaties de oorzaak van autisme waren. In Nederland vond de discussie vooral plaats omtrent religieuze gezinnen en hun geloof dat God ze zou behoeden voor ziektes, waar ongelovig Nederland dan de dupe van zou worden. Ergens ontstond zelfs het gerucht dat de overheid allerlei chemicaliën in het ‘zogenaamde’ vaccin zou stoppen die ons zouden beïnvloeden. Een gerucht waarschijnlijk geïnspireerd op het ‘fluoride-in-drinkwater’ verhaal.

Dit werd natuurlijk allemaal afgedaan als conspiracy theory onzin. Er is echter ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van vaccins die al snel aan zouden tonen dat er geen significant verschil was tussen ingeënte en niet-ingeënte mensen. Hoe degelijk dit soort onderzoeken zijn is mij niet bekend. De impact van dergelijke conclusies, of het nou goed of slecht is onderzocht, is immens. Het wordt hoogtijd dat men niet op basis van autoriteit maar door onomstotelijk bewijs aantoont of het wel of niet effectief is. Voor de klimaatdiscussie meent men ook 97% consensus te hebben, dit zou voor vaccinaties ook een knoop kunnen doorhakken!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Siemien

  En het gaat nog veel erger worden let maar op mijn woorden.
  Er gaat zelfs dwang gebruikt worden in dit land of men krijgt voordeeltjes..

 2. Adriaan

  Een zeer slechte ontwikkeling. Een 16-jarige kan niet overzien wat de gevolgen zijn. Dat de overheid dit steunt verbaast me niks. Laat de verantwoordelijkheid vooralsnog bij de ouders liggen en informeer die groep over de voor-, maar zeker ook over de nadelen.

 3. Meester Kong

  Trouw 2007

  Precies vijftig jaar geleden werd polio uitgeroeid. Dáchten we. In 1956 kwam een waterdicht vaccin op de markt en een jaar later startte de Nederlandse overheid een massale inentingscampagne: het Rijksvaccinatieprogramma (waaraan we nog steeds de DKTP en BMR injecties te danken hebben). Het leek een kwestie van aftellen tot polio voor altijd uit Nederland verdwenen zou zijn.

  Veertien jaar later, in in 1971, brak een polio-epidemie uit in Staphorst. Hoe was dat mogelijk, ondanks dat perfecte vaccin? Heel eenvoudig: de orthodoxe hervormde Staphorsters hadden hun kinderen nooit laten vaccineren. En niet alleen zij, alle ’bevindelijk gereformeerden’ weigerden. En doen dat tot op de dag van vandaag. Ze waren, en zijn nog steeds, principieel tegen het ingrijpen in de Voorzienigheid Gods.

 4. wheelboy

  Gewoon vaccinatie verplichten . Want ze steken er ook andere mee aan en ziektes kunnen zo nooit worden uitgeroeid . En doen ouders het niet dan op laten draaien voor alle kosten die door ziekte voorkomen . En heeft dat nog geen effect dan ophalen die zooi en inenten en geen kinderbijslag . Heb eens een docu gezien van een gast wiens ouders hem als kind niet hadden ingeënt zwaar gehandicapt geworden .En wie kunnen het betalen de maatschappij . En zon gast zit door toedoen van zijn ouders de rest van zn leven in een verrot lichaam .

 5. sjun

  Misschien kan een soortgelijk idee de”islamisering bewerken? Of is het dan anders?

  1. Ernst Quispel

   Denkt sjun aan een vaccinatie tegen het islam-virus?

   Gaat het verder goed met u?

 6. Ernst Quispel

  Wout geeft subtiel steun aan complottheorieën over vaccinaties. Dat is onverstandig.

  1. Siemien

   Meent Ernst dat de farmaceutische industrie het allerbeste met de mens voorheeft of meent Ernst dat het allemaal om het geld draait?

   1. Ernst Quispel

    Ernst meent dat we er goed aan doen de vaccinatiegraad voor gevaarlijke volksziekten boven de 95% te krijgen.

    De rest is gewauwel.

    1. Siemien

     De antwoorden op mijn vragen voor Ernst zijn dus op vraag 1 zegt Ernst nee
     en op vraag 2 zegt Ernst ja.
     Ernst gelooft werkelijk dat de farmaceutische industrie het beste voor heeft met de mens en het niet om het geld te doen is..
     Ernst wil uiteraard 100% vaccinatieplicht al zegt Ernst dit niet expliciet natuurlijk en vindt dat we verplicht moeten zijn zonder eigen keuze mogelijkheid…

     1. Ernst Quispel

      Ik vind de farmaceutische industrie en de kritiek die daar mogelijk op kan worden uitgeoefend, volstrekt irrelevant voor de kernvraag of we een voldoende vaccinatiegraad handhaven. Daar doet die industrie niet toe of af.

      Het gewauwel over de farmaceutische industrie speelt vooral een rol in obscure complottheorieën waarin naïeve en misleide ouders wordt aangespoord hun kind niet te laten inenten. Ik beschouw dat als een absoluut schandaal.

     2. IJscoman

      Ook op farmaceutisch gebied is Quispel al expert. Hoe krijgt hij het toch voor elkaar?

      Simpel: Quispel slikt alles voor zoete koek dat de farmaceuten aan communicatie en propaganda doen uitgaan.

     3. Ernst Quispel

      Nee hoor, IJscoman, ik weet niet alles van de farmaceutische industrie maar ik geloof absoluut niet dat die het beste voorheeft met de mensheid, sterker ik denk dat het in veel opzichten een criminele bedrijfstak is waarin de Overheid veel nadrukkelijker zou moeten ingrijpen.

      Hoe serieus dit probleem ook is, het vermengen van dit onderwerp met de vaccinatie van kinderen brengt ons van de regen in de stortbui. De vaccinatie van kinderen vindt niet plaats onder druk van de farmaceutische industrie maar op grond van adviezen van de Gezondheidsraad en die maakt zich terecht grote zorgen over de vaccinatiegraad.

     4. Siemien

      De farmaceuten dienen keihard aangepakt te worden, de idiote monopolie positie die de farmaceuten hebben en torenhoge prijzen die de farmaceuten vragen moet doorbroken worden.

      De enige die om de tuin worden geleidt zijn de mensen die door lobbyisten op het verkeerde been worden gezet.

      En de kernvraag is helemaal niet of we een voldoende vaccinatiegraad handhaven, het kernprobleem hier is, is dat huisartsen kinderen tegen hun ouders opzetten, om ongehoorzaam tegen hun ouders te zijn, dat is not done en natuurlijk van de gekke dat artsen kinderen aansporen om tegen hun ouders te liegen of te bedriegen..

     5. Baaz

      Gewauwel Ernst, het is allemaal gewauwel.

     6. Siemien

      “De vaccinatie van kinderen vindt niet plaats onder druk van de farmaceutische industrie maar op grond van adviezen van de Gezondheidsraad”

      Wij van wc-eend adviseren wc-eend

  2. Baaz

   Wout geeft helemaal niets.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.