Klimaatakkoord mogelijk doodssteek D66: ‘klimaatverhaal zou als boemerang in gezicht D66 kunnen landen’

Een kritisch artikel in het AD over het Klimaatakkoord, het kabinet en het D66-congres. D66 loopt namelijk meer gevaar dan op het eerste gezicht zou blijken!

Dat het D66-congres een spannend moment wordt, moge duidelijk zijn. Er mist daar echter iets in de analyse wat het AD wel opmerkt. De hoofdreden voor D66 om mee te doen met dit kabinet was namelijk het Klimaatakkoord. ‘Dit kabinet wordt het groenste ooit’ zeiden ze nog. Medisch-ethische standpunten, het referendum en de dividendbelasting werden allen geslikt ten behoeve van het groen zijn.

Nu de dividendbelasting echter van tafel lijkt te gaan, is er straks geen stok achter de deur meer voor D66 om het Klimaatakkoord erdoorheen te loodsen. VVD en CDA zijn namelijk bang dat het de burger teveel zal gaan kosten en daar hebben hun kiezers geen zin in. D66-lid Bram Fokke meent dan ook dat D66 niet met het afschaffen van de dividendbelasting mee moet gaan voordat het Klimaatakkoord is uitgewerkt. Hij is van mening dat VVD en CDA daarna het Klimaatakkoord effectief de nek om zullen draaien door het dusdanig af te zwakken dat het niets meer dan een symbolische maatregel wordt.

D66 zit daarmee dus in een patstelling. Stemmen ze vóór het behoud van de dividendbelasting dan zijn zij medeverantwoordelijk voor het opgeven van hun onderhandelingspositie voor het Klimaatakkoord. Stemmen zij echter tegen het behoud van de dividendbelasting (dus vóór afschaffing) dan zijn zij alle geloofwaardigheid kwijt én wijken ze af van het (waarschijnlijke) stemgedrag van de regeringspartijen.

Alle regeringspartijen hebben behoefte aan positief nieuws die hun gezichtsverlies omtrent de dividendbelasting enigszins beperkt. Voor de VVD betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat een zwak Klimaatakkoord in goede aard valt bij hun achterban, evenals het CDA dat nog steeds veel boeren vertegenwoordigt. De ChristenUnie is als enige flink gestegen in de peilingen dus die hebben niet veel risico op het moment.

Het lijkt er dan ook sterk op dat Pechtold ‘de succesjes van gisteren’ gaat vieren op het congres vandaag, maar eigenlijk de gedoodverfde verliezer is van dit kabinet. Ook met een streng Klimaatakkoord zoals D66 graag zou willen zien, wordt een flinke rekening bij de burger neergelegd waardoor het CDA en de VVD weliswaar een dreun krijgen van hun achterban, maar D66 relatief veel meer. De positie van D66 is niet anders dan nijpend te noemen, waardoor dit congres des te belangrijker wordt voor die partij.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Deze inteeltcoterie van vederlichte narcisten, democratie-haters, EUSSR-Kruippoppen, Inquisiteurs, islam-apoligisten, vrijheid van meningsuiting-haters en losgeslagen milieufreaks hebben werkelijk niks meer van doen met de club die van Mierlo oprichtten.

  1. Flapuit

   Een normaal mens begint de dag met kofie, jij neemt gelijk een liter azijn.

  2. Baaz

   “democratie-haters”

   Dat is gebleken toen (D’66) het referendum met de snelheid van het licht om zeep werd geholpen.

 2. Ben Zine

  https://www.youtube.com/watch?v=uQ_Fvvb6Q7A

  Het merkwaardige feit doet zich voor dat er een schoon, veilig en betaalbaar alternatief is voor al die zon- en windgekte (zie link). Alleen… Niemand heeft het erover. Dat geeft al aan dat er een enorm financieel belang speelt bij zonnepanelen en windmolens. Anders werd bovenstaand alternatief ook gewoon in de discussie betrokken. Dat het echter straal wordt genegeerd zegt genoeg.

  1. wheelboy

   Dat Roep ik al jaren Ben zine . heel dat zooitje heeft geen zin als je niet bij de bron begint . En de bron zijn idd de energie centrales .Wat heeft een warmtepomp voor zin als je de co2 uitstoot alleen maar verplaatst .Daarom idd thorium centrales bouwen en geteidecentrales .En niet de saldering voor eigenaren van zonnepanelen afschaffen . Dan pas neem ik heel dat klimaat beleid serieus.

 3. Ernst Quispel

  De twee miljard die wordt verdiend met de dividendbelasting kan schitterend worden gebruikt om de energieomslag te maken.

  1. Stanly2000

   Nou Ernst dan kom je al aardig in de goede richting!
   “Voor de totale Nederlandse woningvoorraad (bijna 8 miljoen woningen) gaat het volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) om maar liefst 235 miljard euro.”

   1. Ernst Quispel

    Zeker, maar aan die woningaanpassingen zitten ook belangrijke baten. Wat we moeten doen is huiseigenaren een beetje subsidie te geven waarna ze profiteren van een lagere energierekening.

    1. Stanly2000

     Ja Ernst niet te veel subsidie geven. Voor isoatie: BTW op arbeidskosten naar 6% en als die arbeidskosten hoog genoeg zijn krijg je ook BTW korting op materiaal.
     Je kunt natuurlijk ook een hogere hypotheek krijgen om te isoleren om je warmtepomp te installeren.

     1. Ernst Quispel

      Ja, dat soort maatregelen helpen.
      De burger moet er een financieel voordeel in zien anders doet hij het niet.

    2. wheelboy

     Ernst
     Dat heeft men rond 2000 gedaan .Toen hebben ze de regulerende energie heffing ingevoerd .Dat geld wat daarmee vrij kwam kwam in een pot en konden huiseigenaren hun huis van laten isoleren .Ik heb destijds heel mijn huis daardoor laten isoleren .Dak eraf en geisoleerde dakplaten erop hr ketel hr++ thermopane spouw en vloer isolatie . Na ong 3 jaar schafte ze die subsidie af maar de belasting die geheven werd bleef .Ook dat was een idee van oa D666 . En wat ben ik er mee opgeschoten .Dat ik destijds 1900 kuub gas verbruikte na ong 1100 kuub met nu een aanbouw eraan .En van FL 250 waar ik elk jaar groot bedrag terug kreeg .Na 175 euro en bijna niks meer overhield . Nu zonnepanelen op mijn dak die overschot hebben .Dat gebruik ik voor mn huis te verwarmen . En nog ben ik bijna meer kwijt als destijds in een geheel niet geisoleerd huis met enkel glas .Na een lucht lucht warmtepomp zonnepanelen en gehele huis geisoleerd . Nee staat als je wat te weinig betaald zorgt er wel voor dat je uiteindelijk meer betaald . Die zijn er niet voor ons maar puur staatskas vullen .

 4. denk eens na

  Sluit de grenzen en stuur asielzoekers terug naar land van herkomst, dan is het milieu (probleem) op gelost .

  1. Ernst Quispel

   Deze opmerking toont weinig inzicht in de klimaatproblematiek.

  2. Baaz

   @DEN: Dat de grenzen op slot moeten en dat Nederland volloopt met dure asielzoekers is inderdaad een feit. FVD heeft daar een antwoord op. Het is al duidelijk dat van alle asielzoekers die vanaf 2015 naar Nederland zijn gekomen nog geen 2% een fulltime baan heeft. Het overgrote deel van de mensen met een bijstanduitkering is allochtoon. Logisch dat de belastingen jaar op jaar stijgen, die asielhobby moet natuurlijk wel betaald worden.

   Wilders zei het jaren geleden zo: “De miljarden moeten niet naar de Grieken, maar naar onze zieken.”

  3. Aytas

   Azielzoekers kunnen geen geld kosten, er komt meer geld uit Afrika dan miljoenen azielzoekers kosten. Het is te gek voor woorden dat mensen hier denken dat het geld hier verdiend wordt.

   1. Baaz

    “Azielzoekers kunnen geen geld kosten, er komt meer geld uit Afrika dan miljoenen azielzoekers kosten.”

    Dat vraagt om uitleg. Asielzoeker kunnen geen geld kosten? Wie betaald de uitkeringen dan, of leven ze hier gratis? En hoe zit het met de centra waar de asielzoekers verblijven, die kosten ook niets? En de islam, die bestaat zeker ook niet? Vragen, vragen, vragen. Nu nog antwoorden.

    1. Aytas

     Die worden betaaldt door het neo kolonialisme. Duidelijk genoeg antwoord? Of denk jij dat de grondstoffen hier in de bodem zitten? Die komt zonder een redelijke vergoeding daar uit de grond.

 5. wheelboy

  D666
  Wat vele niet weten is dat ze afgelopen maart het bindend referendum wat alleen nog een stemming in de 1e kamer moest krijgen ook om zeep hebben geholpen .Een wet die zij samen met PVDA GL PVV èn nog paar partijen al voor de eerste stemronde er doorheen hadden .Tot de Brexit er kwam en Pechthold zag dat het bindend referendum geen EU kwesties had uitgeschakeld . M.a.W als die wet erdoor was gekomen hadden NL voor een Nexit kunnen stemmen .En dat was de makers van die wet te veel PVDA D666 GL trokken in de 1e kamer hun handen er vanaf en de enige die nog voor stemde waren PVV SP Pvdd en 50+ . Zo democratisch is D666

 6. Seneca

  zoals altijd staan er reacties die niets maar dan ook niets met het topic van doen hebben. een persoon begint zelfs over koffie en azijn terwijl een ander het heeft over een energie transitie, hallo mensen, het topic gaat over D’66 en de bedenkelijke rol die de heer Pechtold speelt in de ondergang van deze partij. het blijkt maar weer, dat een groot deel van de bevolking minder dom zijn dan dat zij er uitzien; uitzonderingen is een deel van de reaguurders hier. ik heb slechts een hoop: dat D’66 zo snel mogelijk door het afvalputje wordt gespoeld.

  1. Ernst Quispel

   Het onderwerp is het Klimaatakkoord en de gevolgen voor D66. Het gaat dus wel degelijk over de energietransitie.

 7. Pescador

  Ook de milieu strijd hebben ze al verloren de industrie hoeft voorlopig geen co2 belasting te betalen, en dan denkt d66 dat de burger dat wel gaat doen echt nie

 8. Baaz

  Citaat Niemoller (Twitter 6-10-2018):

  Als iets aan een referendum onderworpen had moeten worden, is het wel die dictatoriaal opgelegde energietransitie. Niet voor niets heeft D66 ons dit middel ontnomen.”

 9. Florissa

  Pulp clubje van ja knikkers,draaien en nooit besluiten,meevreten uit de ruif ,en als de laatste D66 figurant van het toneel verdwijnd zal geen mens er een traan om laten ,wat een misselijke lui ,die denken dat ze boven alles en iedereen zijn verheven ,een voorbeeld ,die Pechtold is de grootste bedrieger ,en zeg me wie je vrienden zijn en ik weet hoe je in elkaar steekt .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.