Laat kinderen weer kinderen zijn. Weg met die ‘bescherming’ tegen alles!

Een prima oproep in De Telegraaf.

Het gebeurt niet vaak, maar zo heel af en toe publiceert De Telegraaf een column waarvan je denkt: spijker, kop. Zo ook nu. Maaike Olde Olthof is er namelijk helemaal klaar mee dat moderne ouders hun kroost tegen alles en nog wat in bescherming nemen, inclusief tegen dingen die we vroeger heel normaal vonden. Zoals schaafwonden van het BMX’en, bijvoorbeeld.

Ze schrijft:

Natuurlijk moet je hem niet voor de leeuwen werpen of in een drugshol achterlaten. Je houdt jouw vinger aan zijn pols, altijd. Maar het kan geen kwaad er een tandje minder bovenop te zitten. Als een kind niet de kans krijgt van het klimrek te vallen en geen zelfvertrouwen opbouwt, hoe overleeft hij dan de middelbare school en ontwrichtende puberteit?

 

Zo is het precies. Ze voegt daar ook aan toe dat zelfvertrouwen “gekweekt” wordt. Daar ben ik het niet helemaal mee eens — als ik naar onze kleine kijk lijkt het me volstrekt duidelijk dat ze geboren zijn met zelfvertrouwen… maar dat wij ouders dat zelfvertrouwen maar al te vaak ondermijnen door overdreven beschermend te zijn.

Laat kinderen kind zijn. Laat ze “rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.” Laat ze het klimrek of de glijbaan opklimmen en vállen. En laat ze vooral ook lekker vies worden in de modder.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. droef

  Eens, de rubberen tegel generatie is gedoemd te mislukken, laat kinderen indiaantje en cowboy spelen, bakken en fikkie stoken etc, en last but not least, prop hen niet in zo’n walgelijke bakfiets om hen naar een bij voorkeur school te sturen die voldoet aan de gekleurde wenselijkheid van de politiek correcte rattenvangers die hen geestelijk wil hersenspoelen, neem hen aan de hand en leer hen zelfstandig te denken.

  En het belangrijkste, leer hen de islam niet te vertrouwen!

  1. Ernst Quispel

   Een grondige gristelijke opvoeding dus.

   🙂

   1. droef

    Nee hoor een christelijke opvoeding heeft niets te maken met zelfstandig denken, in tegendeel!

    En de toevoeging ‘dus’ in je bijdrage behelst weer dat je je mening weer als feit tracht te verslijten!

    1. Ernst Quispel

     Het was maar een grapje, beste man.

     1. IJscoman

      Quispel en humor, een onmogelijke combinatie.

     2. droef

      Jouw humor is die van een mol in een klem Kwisdedoor!

     3. Ernst Quispel

      Gelukkig is IJscoman een echte lachebek.

      🙂

     4. Ernst Quispel

      En droef heb ik zeker leren kennen als een blijmoedig en tevreden mens.

  2. Ernst Quispel

   “rubberen tegel generatie ”

   Die houden we er in!

   🙂

 2. Arie B

  De betutteling slaat niemand over. Laat ze die energie eens verleggen naar de ouderen die wel reden tot klagen hebben in de vaak fabriekachtige verpleeg- en verzorgingshuizen.

  1. Aytas

   Kinderen zouden wat meer betrokken moeten zijn bij hun ouders. Het is erg gemakkelijk, dump ze en klaar laat een ander er maar goed voor zorgen. De zorg hoort minimaal te zijn. Laat mensen maar meer betrokken raken bij de ouderen in hun buurt, een stukje vrijwilligerswerk wordt niemand minder van. De kosten kunnen een stuk omlaag door voor onderhoud en dergelijke een beroep op steuntrekkers te doen, hebben ze ook nog enig nut.

   1. Siemien

    @Aytas uh “Kinderen zouden wat meer betrokken moeten zijn bij hun ouders.”

    Ik mag hopen dat je het andersom bedoeld, toch?, ouders dienen hun verantwoordelijkheid te nemen/pakken zonder inmenging van de regering.
    Te beginnen met het bevestigen van de identiteit van een kind als jongen of meisje.
    Ik ben voorstander van de dienstplicht voor Nederlandse jongeren..

 3. Two Ravens Black Kettle

  Hear, hear !

  1. Aytas

   Linda polman ben ik het tot zekere hoogte mee eens. Ik zeg hier steeds dat de corrupte regimes in Afrika gesteund worden met subsidies en hulp. Kenyatta uit Kenia bv zou al lang afgezet zijn zonder hulp van het westen. Het belang van het westen is te groot bij corrupte regimes in Afrika.

   Dead aid van Dambisa Moyo is ook een zeer interessant boek. Het is gebruikt door Rwanda en heeft zich door de schrijfster laten adviseren. Ontwikkelingshulp moet alleen nog als er een soort van buissnes plan is met toetsbare tussenstappen. Wat zou kabila geweest zijn als er geen vn leger door Congo was getrokken toen het volk in opstand kwam. Rwanda wil vanaf 2021 helemaal geen ontwikkelingshulp meer ontvangen. Nadeel van voor het westen is wel dat er geen dealtjes te sluiten zijn.

 4. Ries

  Een fantastisch onderwerp. Het is inderdaad zo dat de kinderen van nu het leerzame project onthouden wordt om zelf ervaringen op te doen. Keertje vinger verbranden? Met een mes gesneden, uit een boom gevallen, knieen uit de broek? Allemaal meegemaakt. Ik ben niet stok en niet piep, maar als je gaat vergelijken is het een Godswonder dat onze generatie sowieso nog leeft met alle ‘gevaren’ die we overwonnen hebben.

 5. Roughwood

  Jonge ouders van nu, huldig het credo ‘met vallen en opstaan’!

 6. Michael

  Helemaal mee eens MvdG. Liefdevol vrij laten, en er voor ze zijn als je ze nodig hebt. Deze periode van spelen, ontdekken, en trial and error zijn ontzettend belangrijk voor het leerproces van een kind. En het zelfvertrouwen. Al wordt de belangrijkste basis van zelfvertrouwen en vertrouwen in de medemens al in de eerste paar maanden van het leven gelegd, waar juist wél heel veel liefde en aandacht nodig is, en je je kind juist niet alleen moet laten of alleen moet laten uithuilen.

  1. Siemien

   @Michael “Liefdevol vrij laten” je moet een kind bevestigen in zijn jongens- of in haar meisjes zijn, geborgenheid, liefde, aandacht geven, aansturen waar nodig is “dus nee waar nee hoort te zijn en ja waar ja hoort te zijn”, structuur geven, gezinsstabiliteit daarnaast is het belangrijk dat kinderen ontdekken..
   Overigens ben je “geen” vrienden van je kinderen maar je bent vader en moeder, opvoeder van je kinderen.

   1. Michael

    Ik zie niet in of je nou mijn conmment bevestigt of bediscussieerd. Maar goed, maakt niet uit. Verder wel met je eens. Alleen bevestigen in hun “jongens-zijn of meisjes-zijn”? Volgens mij is het het beste als je je ze gewoon bevestigt in hun zijn. Als een jongen met barbies wil spelen of een meisje met autootjes is dat helemaal prima. Als je ze gaat dwingen alleen maar met “jongens” of “meisjes” speelgoed te spelen krijg je idd problemen met het zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling. Je leert kinderen dat wat ze eigenlijk willen, fout is.

    1. Siemien

     @Michael “Volgens mij is het het beste als je je ze gewoon bevestigt in hun zijn”

     Nee Michael, en hier gaat het mis, auto’s en barbies hebben daar niets mee te maken, sterker nog of erger nog hetgeen je aanhaalt wat het allemaal kan doen met een kind is natuurlijk echt complete onzin.
     Je bevestigd een kind in zijn jongen of meisje zijn, en wat iedereen er steeds weer bijhaalt is te zot voor woorden, kinderen zijn niet bezig met dit soort dingen, volwassenen wel en het is liefdeloos te noemen als jij jou kind niet bevestigd in zijn/haar jongen/meisje zijn.
     Het is schandalig dat volwassenen denken dat een kind geen bevestiging nodig heeft, dat heeft het namelijk wel.
     Genderneutraal bestaat namelijk niet..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.