Mexico houdt migrantenstroom tegen om Trump te vriend te houden

Geen categorieokt 20 2018, 13:00
Kijk aan, Mexico luistert naar klare taal. 'Hou ze tegen of ik sluit de zuidelijke grens,' zei Trump tegen de Mexicaanse regering in een tweet. Daar werd gehoor aan gegeven!
Mexico krijgt structureel met een influx aan migranten te maken vanwege een jaarlijks ritueel dat is opgezet door hulporganisaties. Zij organiseren een veilige reis vanuit landen als Guatemala naar Mexico met als eindstation de Verenigde Staten.
Trump dreigde deze keer de grens met Mexico te sluiten als Mexico deze groep migranten niet zou weren bij haar eigen grens. Uit angst om miljarden mis te lopen vanwege de handel tussen beide landen, gaf de Mexicaanse regering hier gehoor aan.
Dit doen ze overigens ontzettend netjes. Ze informeren de migranten over wanneer ze wel of geen kans maken en wat er voor nodig is om überhaupt kans op asiel te krijgen. Iedereen die niet in aanmerking komt moet huiswaarts keren.
Trump lijkt er van overtuigd dat geld geven naar landen als Guatemala, Honduras en El Salvador niets heeft uitgehaald om de migratie te beperken. Dit heeft hij dan ook stopgezet en heeft nu dus ook Mexico weten te overtuigen. Wellicht is het voor Trump een campagnestunt, maar in dat geval werkt het wel.
Of Mexico hier ook voldoende uit haalt moet nog maar blijken. De status quo blijft voor nu gewaarborgd maar de kans bestaat dat Mexico voor de VS een soort Libië in relatie tot de EU wordt. Khadaffi dreigde ook meermaals om 'de poorten open te gooien' en chanteerde Europese landen op deze manier met potentiële migranten. Mocht Mexico denken het te kunnen winnen van Trump in onderhandelingen met deze strategie, dan kon er nog wel eens wat spannends staan te gebeuren de komende tijd!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten