Nationale ombudsman: overheid faalt keihard met inburgeringsbeleid

De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen is erover uit: het overheidsbeleid omtrent inburgering is een zootje en lijkt op wrijven in een olievlek. Via NU.nl.

Bij een onderwerp als inburgeringsbeleid lopen de gemoederen al snel hoog op. De één wil open grenzen en hartelijke verwelkomingen, de ander de grenzen dicht en/of hulp op afstand. Wat je mening ook is, compleet open of totaal gesloten grenzen zijn de eerstkomende tijd niet aan de orde. Er is nu eenmaal een inburgeringsbeleid voor mensen die hierheen zijn gekomen en de overheid heeft daar een potje van gemaakt.

Het gaat momenteel om 84.459 mensen die van het kastje naar de muur worden gestuurd, veel zelf binnen een bepaalde tijd moeten zien te regelen terwijl dat helemaal niet altijd mogelijk is. Doen of lukt ze dat niet, dan volgt een boete. Nu mogen er prima eisen en voorwaarden worden gesteld aan inburgering en mag ook volledige medewerking worden verwacht, maar dan moet dit wel haalbaar zijn.

Met de huidige situatie hebben zowel de getraumatiseerde oorlogsvluchtelingen en kansarme asielzoekers als de (eventueel) hoogopgeleide migranten hetzelfde probleem. Dit leidt ertoe dat de kansrijken worden geweerd en de kansarmen en hulpbehoevenden nóg meer in de put raken, waardoor zij uiteindelijk allerlei instanties om hulp moeten vragen en het ons weer geld kost. De Nationale ombudsman pleit dan ook voor maatwerk en niet ‘een soort standaard papieren inburgeringsplan’.

Wat hij precies met maatwerk bedoelt is overigens niet duidelijk, maar de discussie over wat een migrant zou moeten doen en kunnen om als ‘ingeburgerd’ te worden beschouwd, mag zeker vaker worden gevoerd. Is bijvoorbeeld iemand met een Nederlands paspoort die de Nederlandse taal spreekt voldoende ingeburgerd of komt daar meer bij kijken? Is een couplet van het Nederlandse volkslied kennen voldoende of überhaupt een goed criterium? Er is duidelijk werk aan de winkel, los van de immigratiediscussie en over of de grenzen nou wel of niet dicht moeten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Aytas

  Absoluut is er werk aan de winkel. Het halve beleid dat nu gevoerdt wordt lijkt nergens op. Het beste zou zijn om vluchten terug te dringen door middel van ketenverantwoordelijkheid.

  Open grenzen zouden het beste zijn maar er zijn teveel bekrompen mensen.

  1. Onno

   Hoe ga je het Nederlands bij brengen aan de nieuwkomer? Je hebt zo al een stuk of 5 verschillende lees/letter plankjes, de dialecten met hun eigen klankkleur? Dat zal niet meevallen. @Aytas. Figuurzagen of hoelahoep, welke vaardigheid verdient de voorkeur? Limburgers onder mekaar zijn niet te verstaan. Hoije, houdoe !

   1. Baaz

    @Onslow: De poltiek is al 40 jaar bezig geweest met het laten behouden van de eigen cultuur en taal. Er werden/worden zelfs overheidsfolders gedrukt en geleverd (downloads) in talen als Turks, Arabisch en zelfs Pools(!). Waarom zou je Nederlands leren als je bij het ontvangen van al dat gratis geld (uitkering) de benodigde folders ook in je eigen taal kunt lezen?

  2. NoDoubt

   Ze waren kennelijk niet tevreden dat ze uit het oorlogsgebied waren, nee ze wilden verder en doorkruisten vele landen om hier hun hand op te houden. Daarnaast zullen ze nimmer integreren want dat is nu precies wat de profeet verboden heeft. Kijk maar in elk land waar moslims binnen zijn gekomen. Het lijdt altijd tot vele doden en haat tegen anderen omdat het de Koran en de Hadith is. En kritiek erop heeft Mohammed ook verboden. Anders dan de 10 geboden. Nog los van dat Mohammed wel een heel goed voorbeeld is met zijn verkrachtingen en massaslachtpartijen.

  3. Koos sssss

   Open grenzen zijn prima. Alleen kan dat niet i.c.m. een verzorgingsstaat, zoals wij die kennen. Met een forse toeloop wordt die onbetaalbaar.

   Schaf je de verzorgingsstaat af, dan droogt de instroom van kansloze migranten per direct op en zullen veel van deze mensen die hier zijn weer terugkeren naar het land van herkomst. Ghana is in de winter nou eenmaal warmer dan Nederland.

   Alleen tref je dan natuurlijk wel veel Nederlanders, die van die voorzieningen afhankelijk zijn. Die verhuizen ook naar een kartonnen doos onder het viaduct.

   Nederlanders wel en migranten niet, kan ook niet. Dan staat heel deugend Nederland op zijn achterste poten wegens discriminatie.

   Ofwel, iets roepen is zo gedaan. Een werkbare oplossing opperen ligt nogal wat moeilijker.

 2. AS210854

  Met andere woorden de zorgverzekering en eigen bijdragen zullen nog meer omhoog schieten en onbetaalbaar worden voor de werken Nederlandse bevolking.

  1. DirkSteen

   Heel duidelijk en goed uitgelegd.

   Dat zal zeker gaan gebeuren! En de NL bevolking zal hier voor opdraaien!!!

 3. Job Jansen

  Inderdaad weer weggegooid geld ten ‘goede’ van allochtonen. Wederom niet nodig in geval van opvang in eigen regio.

 4. Gerlos

  Jammer voor ze maar helaas gaat alles waarschijnlijk niet wat ze verwacht hadden in ONS LAND.

 5. Baaz

  Ik heb de NO niet nodig om dat te kunnen constateren. Verplichte en opgedrongen inlijving werkt sowieso niet, vooral omdat het overgrote deel bestaat uit mensen die de islam aanhangen. Integratie is dan doorgaans sowieso uitgesloten omdat binnen de islam de superioriteit van de islamisten enerzijds en de onderdanige minderwaardige positie van de ongelovigen anderzijds wordt gepredikt en geleerd vanuit de islamitische geschriften.

 6. Roelette

  Als ik jullie nu vertel dat 99,9% van de migranten ‘hoeper de poep zat op de stoep’ niet kunnen meezingen?

 7. sjun

  Wat selectiever aan de grens met toelating en wat vlotter worden met uitzetting worden doet wonderen voor de inburgeringsbereidheid. Bovendien laat het budget over voor ouderen- en ziekenzorg die er nu nog wordt gekort vanwege jihadimonitoringskosten.

  1. Baaz

   Het zou inderdaad enkele vele miljoenen schelen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.