Nederlanders maken van zichzelf weerloze slachtoffers tegen cybercriminaliteit

De overheid heeft flink wat geld gepompt in voorlichting en campagnes over cybercriminaliteit. Toch lijkt het dat Nederlanders niet zo veel blijven doen tegen deze vorm van criminaliteit. Het lijkt te abstract te zijn voor veel Nederlanders en daarnaast worden de risico’s flink onderschat. ‘Dat gebeurt niet bij mij’ lijkt de tendens te zijn, terwijl het juist steeds vaker voorkomt. 

Uit het onderzoek blijkt dat 44 procent van alle Nederlanders zich zorgen maakt over cybercriminaliteit. Identiteitsfraude staat daarbij hoog op het lijstje, zo’n 45 procent van alle Nederlanders vreest hiervoor. Toch heeft maar 43 procent van alle burgers antivirussoftware geïnstalleerd, en heeft minder dan een derde in de loop der jaren wachtwoorden ‘complexer gemaakt’.

Minister Ferd Grapperhaus rekent het de burgers aan. ,,Mensen hebben voor hun huis dievenklauwen, dubbele sloten en alarmen. Maar digitaal gezien, zetten ze de achterdeur open. Het is een soort goedgelovigheid alsof we nog in een eeuw leven waarin iedereen elkaar kent en zomaar bij elkaar kan binnenlopen.’’

Een kwestie van niet willen of niet kunnen? Met alle respect, maar veel mensen begrijpen gewoon niet zo veel van cybercriminaliteit en zijn ook vaak halve digibeten. Als ik naar mezelf kijk, dan zou ik het ook niet zo goed weten. Ik weet dat ik een antivirusprogramma moet hebben en dat is het. Is het onwil? Zeker niet, maar het is ook voor mij te abstract en er valt voor mij gewoon weinig te begrijpen.
Natuurlijk besef ik mij goed dat ik als persoon niet de maat der dingen ben, maar het is wel zo dat er vele mensen zijn die hetzelfde denken. Een ver van mijn bed show, al is je computer natuurlijk vaak in dezelfde kamer aanwezig. Naarmate de jongere generaties ouder worden, dan zal dit fenomeen langzaamaan wel verdwijnen. Voor de jongelingen zijn dit soort digitale weetjes meer vanzelfsprekend. Je ziet soms al 3-jarige kinderen met smartphones kunnen omgaan. Dat is dan ook weer zorgelijk, maar een ander onderwerp.
Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Heinz

  Het wordt ook steeds bizarder. Op afstand je huis bedienen… je buurman zal maar even je huis opwarmen tot 30° en alle lampen aanzetten. Als dat allemaal al kan door de leek. Een doorgewinterde hobbyist kijkt zo mee met wat je nu weer aan het posten bent.

  1. Frits Jansen

   Ook leuk: de nieuwe rage van stofzuigerrobots. Uiteraard app-bestuurd. Een hacker kan deze prijzige apparaten zo programmeren dat ze het huis ontvluchten en naar de dief rollen.

   Dat zelfrijzend auto’s ook zichzelf kunnen stelen wad al langer bekend.

 2. Ni28

  Ik vind niet zorgelijk dat een driejarige kind met een smartphone kan omgaan. Ik maak mij zorgen pas als hij niets anders doet behalve met de smartphone spelen. Je kunt naast de smartphone ook met houten blokken spelen maar daar ben je als ouder verantwoordelijk voor. Dat kind zal straks minder moeite hebben met beveiligen van de computer dan de generatie die daar op oudere leeftijd ingerold is. Ik heb zeer knappe mensen zien afknappen in de digitale wereld en lager opgeleiden die het allemaal in een mum van tijd snapten. Het moet je liggen maar het merendeel van de gebruikers weten niet hoe het allemaal werkt en interesseren zich niet voor. Gewoon een paar dingen aanleren en gebruiken zoals de stofzuiger. Die mensen blijven kwetsbaarder maar iedereen kan in een nep email intuinen. De basisregel is niet klikken op vreemde bijlagen van afzenders die je niet kent en alert blijven op details van afzenders die anders betrouwbaar zijn.

  1. ReJa

   @NI28 U schrijft ‘Dat kind zal straks minder moeite hebben met beveiligen van de computer dan de generatie die daar op oudere leeftijd ingerold is.’ Daar zou ik nog maar niet van uit gaan want dat vereist merkelijk meer kennis en inzicht dan alleen maar op knopjes kunnen drukken en applicaties opstarten. Eigen ervaring, een aantal naar eigen zeggen ‘computerexperts’ slaan tilt als je vraagt om pakweg een winipcfg of tracert uit te voeren en dat heeft dan nog helemaal niks met beveiliging te maken.

 3. Frits Jansen

  Af en toe installeer ik een viruschecker maar die vindt nooit iets. Maar bezorgt me wel overlast want ik schrijf af en toe zelf programma’s en die worden steevast voor virus aangezien. Lastige communicatieproblemen verdwenen als sneruw voor de zon toen ik de viruschecker verwijderde.

  En dan is er nog iets ergers: Microsoft beveiligingssoftware verhinderde mij om een Android development kit te downloaden. Door gewoon halverwege te stoppen, zonder taal of teken.

  1. Stanly2000

   Meester Fritsje nu als programmeur en computerdeskundige. De meest veelzijdige trol op DDS.

   1. Frits Jansen

    Nou en? Heeft het zin dit hardop te constateren? Nee, maar als pesterige trol wikt u een reactie uitlokken, want u wordt betaald per click. En daar trap ik nu ook in.

    1. Stanly2000

     Fritsje dommerdtje. Bedankt voor de click.

  2. Frits Jansen

   Voor de duidelijkheid: zo wordt met zogenaamde veiligheidssoftware de concurrent een hak gezet. Microsoft is de strijd aan het verliezen tegen Android en neemt dat NIET sportief op. Het vreselijke Windows 10 is er niet om gebruikers te dienen maar om mobieltjes te treiteren. Windows Mobile verluesverliest intussen steeds meer terrein.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.