Nederlandse Europarlementariërs strijden voor meer financiële transparantie in Europees Parlement

Het Europees Parlement krijgt heel veel geld en de Europarlementariërs worden rijkelijk beloond voor hun diensten. Naast hun normale salaris krijgen ze ook een vergoeding ter waarde van maximaal 4400 euro. Wat met die vergoeding gebeurt? Niemand weet het en het Europees Hof heeft bepaald dat niemand het ook hoeft te weten. 

Daar gaan de Europarlementariërs zelf over, vinden de Nederlanders Gerben-Jan Gerbrandy (D66) en Dennis de Jong (SP). Als het Parlement wordt bepaald vanuit publiek kapitaal, dan moet dat ook goed verantwoord worden. Het Nederlands calvinisme steekt in dit debat de kop op en ze denken dat ze ook nog eens een meerderheid achter zich kunnen krijgen.

Volgens Gerben-Jan Gerbrandy heeft het Parlement echter zelf het laatste woord. “We hebben het Bureau opgedragen een regeling te bedenken, dat kan niet zo moeilijk zijn”, zegt de politicus in Straatsburg, waar het Europees Parlement deze week vergadert. “Het zou wel heel brutaal zijn om de wens van een meerderheid van het parlement naast je neer te leggen. Het zijn publieke uitgaven en die moeten ook publiekelijk verantwoord worden.”

Het klinkt misschien raar, maar in het Parlement bestaan verschillende realiteiten naast elkaar. Binnen Europa zijn er verschillende politieke culturen. Dus ook verschillen qua transparantie. Men doet vaak alsof het Europees Parlement een soort Nederlands politieke cultuur heeft, maar corruptie en verduistering is niet raar in delen van Europa. Die cultuur wordt meegenomen naar het Europees Parlement. Ik denk dus ook dat deze twee parlementariërs nog wel een keer achter hun oren moeten krabbel, voordat ze zeker kunnen zijn van steun. Niet iedereen heeft baat bij financiële transparantie.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Elu Thingol

  MEP’s hebben, zeker vergeleken bij de Nederlandse Kamerleden, een luizenleventje. Ergens las ik dat mannelijke MEP’s zelfs in staat waren opzettelijk mooie secretaresses uit te zoeken, waarbij kwaliteit uiteraard geen rol speelde.

  Lars ziet ook goed dat het EP een vergaarbak is van verschillende culturen. Dat werd goed zichtbaar toen in de populistische fractie de Franse groep erop los leefde en de Nederlandse groep heel zuinig deed.

 2. DolleDries

  Ieder groot rijk is tot nu toe ondergegaan aan corruptie en aan machtsmisbruik.De EU is de volgende.

  1. sonar

   DD zo is het links of rechtsom gaat het gebeuren,grote kans bij het verlaten van VK uit de EU zullen er wel meer landen erover na gaan denken .

   1. Ernst Quispel

    Een feit is dat een meerderheid van de Britten nu de Brexit betreurt. De trend lijkt me dus meer de andere kant op te gaat: de EU ontwikkelt zich tot een federale staat, of we dat nu prettig vinden of niet.

 3. poldi

  Deze deugd parlementariërs van D66 en SP willen weer het braafste jongetje van de klas zijn.
  Van kijk eens hoe nobel en eerlijk wij zijn !
  Walgelijke figuren.

 4. cornholio

  Als ze die onkostenvergoeding van 4400 euro niet hoeven te verantwoorden zie ik het als inkomen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.