Palestijnen in West Bank onderdrukken Palestijnen in Gaza; NOS bericht er helemaal niets over

Hoe vaak leest u niet dat in de reguliere media dat de Palestijnen in Gaza lijden onder de Israëlische blokkade van de Gazastrook? Dat klopt niet. Wat de politiek-correcte media er bijna nooit bij vertellen, is dat alleen de import van wapens en van goederen die militair ingezet kunnen worden, gelimiteerd wordt.

Dat is volkomen legaal volgens internationaal recht. Immers, van geen enkel land kan verwacht worden dat het wapens en explosieven doorlaat naar een vijand die hem daarmee zal bestoken.

Er is gebrek aan stroom en medicijnen, maar dat komt omdat de Palestijnse Autoriteit de Gazastrook financieel afknijpt. Er is daarom nog maar mondjesmaat geld. Dus moeten bijvoorbeeld ziekenhuizen in Gaza moeten hun werk doen vrijwel zonder stroom en medicijnen. De Palestijnse Autoriteit die onder Fatah de Westbank bestuurt, wil zo rivaal Hamas in Gaza op de knieën krijgen.

Desondanks gaf de NOS vorige week zaterdag – en niet voor de eerste maal – Israël de schuld: “Als gevolg van de blokkade, waarbij Israël bepaalt welke goederen Gaza in mogen, zijn er tekorten aan stroom en water in het gebied.”

Nadat Likoed Nederland hierover meteen reclameerde, paste de NOS dit wel direct aan.

Het is dus juist tegenovergesteld. De afgelopen weken bijvoorbeeld is er hard gewerkt aan een overeenkomst tussen Katar, de Verenigde Naties en Israël om meer brandstof te leveren aan de elektriciteitscentrale van Gaza. Katar wil die brandstof betalen en Israël is akkoord met het transport.

Dit wordt echter tegengewerkt door de Palestijnse president Abbas. Die wil niet akkoord gaan als Hamas geen concessies aan hem doet. Door middel van bedreigingen en chantage probeert hij de brandstofleveranties tegen te houden.

U leest dit goed: Israël wil de Palestijnen helpen en onderhandelt daarover met vijand Qatar. Maar die humanitaire actie ten behoeve van de Palestijnse bevolking wordt door de Palestijnse machtshebbers tegengehouden. De gewone Palestijn moet zo lijden als gevolg van de machtsstrijd tussen hun rivaliserende partijen.

En Israël moet vervolgens lijden onder de woede van de bevolking van Gaza, die de ellende afreageert door het grenshek te bestormen en vliegende brandbommen op Israël af te sturen.

Het Palestijns zelfbestuur blijkt rampzalig. Hamas bestuurt Gaza en leeft in onmin met het Fatah dat de Westbank bestuurt. Het zijn twee dictaturen. Hamas is aan de macht gekomen met een staatsgreep en president Abbas zit momenteel in het veertiende regeringsjaar van zijn officieel vierjarige ambtstermijn. Hamas is al drie oorlogen begonnen tegen Israël en Fatah propageert nog steeds terreur.

Maar dus niet alleen de Israëli’s lijden hieronder. Deze dictaturen onderdrukken hun eigen Palestijnse burgers en die hebben daarenboven te lijden onder de machtsstrijd tussen die twee.

Dit doet het Palestijnse zelfbestuur, Israël staat daar buiten.

Overigens wordt de situatie in Gaza waarschijnlijk binnenkort nog slechter. Abbas heeft gedreigd dat als Hamas eind deze maand het bestuur over Gaza niet aan hem heeft overgedragen, hij de Gazastrook nog meer zal afknijpen.

Belangwekkend nieuws, dat desondanks nog nergens in Nederland te lezen was. Terwijl het toch veel zou verduidelijken over de Palestijnse situatie. Iets voor de NOS?

Awi Cohen is bestuurslid bij Likoed Nederland

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Troelstra

  Misschien zou Hamas kunnen overwegen om electriciteit te importeren uit Israël. Of ziet Hamas dan nog liever de eigen onderdanen creperen, want “Kauf nicht bij Juden”?

  1. Lugar

   Gaza is judenfrei.

 2. Troelstra

  Vermeend Palestijns lijden is voor links kennelijk alleen interessant indien zij menen de Joden er de schuld van te kunnen geven. Hun zwijgen hierover spreekt boekdelen. In ieder geval kunnen we dus nu met een gerust hart het doneren van al dat gratis geld verkregen over de ruggen van de Nederlandse belastingbetalers aan die Palestijnen stopzetten. Doen!

  1. Ernst Quispel

   Helaas is het geen vermeend lijden.

   1. IJscoman

    Bekijk eens een filmpje op YouTube van het dagelijks leven in de Gaza strook. De schellen zullen van je ogen vallen.

    1. Ernst Quispel

     Er is in Gazastad veel naar gort gebombardeerd door Israel met heel erg veel doden en gewonden, Holland.

     1. Troelstra

      En als ze weer de confrontatie met Israël aangaan, zal Israël opnieuw genoodzaakt zijn daar de militaire objecten uit te schakelen om hun eigen burgers te beschermen. Geen raketten, geen charges nodig. Wie Israël niet slaat wordt niet teruggeslagen. Maar Hamas is hardleers. Alleen gepaste charges terug, dus een gepast prijskaartje in rekening brengen blijkt helaas het enige te zijn wat deze structureel onaanspreekbaren tot bedaren kan brengen. De kracht van de rede is en blijft hen vreemd. Eigenlijk is er dan best wel sprake van een onderontwikkelde cultuur, vind je ook niet?

     2. droef

      Daar hebben die Zwerf Arabieren dan ook zelf om gevraagd!

     3. Arie B

      Wat was de oorzaak? Er geschiedt niks zonder aanleiding. Tip: Misschien moeten ze die wapenfabriekjes buiten de stad opbouwen.

    2. Troelstra

     Het lijkt me niet dat ze voor die weelde ooit hebben gewerkt. Er gaat dus veel gratis geld naar toe. Hoeveel geld kost dit de Nederlandse belastingbetalers eigenlijk?

   2. Troelstra

    Dus ga je nu bij Abbas je beklag doen dat hij de leveranties van electriciteit en brandstof stopzet?

 3. Arie B

  Ze doen het grotendeels zichzelf aan. Reactie op actie. Waarschijnlijk is het Palestijnsr propaganda-apparaat dusdanig interessant (met alle bijbehorende geldstromen) dat verbetering van hun omstandigheden niet gewenst is door het regime.

  1. Troelstra

   Daar zit heel veel van ons belastinggeld bij. If Dutchmen knew…

 4. Gosselaar333

  Als de rollen omgedraaid waren, en de Joden de stenen gooiers waren dan denk ik dat de regio snel Joden vrij zou zijn.

 5. Lugar

  “Een rechtbank van de militante Hamasbeweging heeft zes Palestijnse mannen ter dood veroordeeld vanwege collaboratie met Israël. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in de Gazastrook wil niet zeggen hoe de mannen van 29 tot 55 jaar oud hebben samengewerkt met de Israëliërs.”

  Bron: Telegraaf ma 3 dec 2018

  =============================

  Lekker dan, ben je een “Palestijn” word je nog vermoord ook.

 6. Heras

  Ja typisch de nederlandse regering. Geweld mondeling veroordelen ,maar toch financieel blijven ondersteunen. En natuurlijk niet controleren waar de miljoenen voor gebruikt worden. En nu worden palestijnen veroordeeld omdat ze pro israel zijn. CIDI meldt dat nederland weer enkele VNresoluties tegen israel getekend heeft.

  1. Lugar

   @Heras: De hoeveelste resolutie?

 7. Heras

  Het is gewoon een wonder dat Israël nog bestaat. Als je de geschiedenis kent dan weet je gewoon dat ze zich altijd moesten verweren tegen de agressie rondom hen. Hamas zal zich nooit verzoenen met Israel. Als elk land nu eens stopt met het financieel bijdragen van de PA en hamas dan is die oorlog zo voorbij

  1. Lugar

   “Hamas zal zich nooit verzoenen met Israël.”

   Klopt, Hamas heeft alleen baat bij het conflict.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.