Recordaantal Nederlanders switcht van zorgverzekeraar in 2019

1,25 miljoen Nederlanders gaan deze winter een overstap maken van zorgverzekering. Dat is het hoogste aantal ooit. Dat blijkt uit een onderzoek van Zorgwijzer.nl onder 2471 respondenten.

Ieder jaar schommelt het aantal overstappers tussen de zes en zeven procent. Komend jaar stapt 7,3 procent van de verzekerden over, is de verwachting. Dit zijn 190.000 verzekerden meer dan in 2017/2018. Een nieuw record.

Einde collectieve zorgverzekering

De oorzaak van de enorme stijging heeft volgens Zorgwijzer te maken met het wegvallen van een groot aantal collectieve zorgverzekeringen in 2019. Een voorbeeld is de gemeentepolis voor mensen met een beperkte beurs. In ongeveer 30 gemeenten beëindigd verzekeraar Menzis het contract. Ook Zilveren Kruis stopt in een aantal gemeenten.

Daarnaast hebben vakbond FNV en Menzis aangekondigd te stoppen met de samenwerking voor het zorgcollectief. Tienduizenden FNV-leden moeten daarom hun of haar zorgverzekering vergelijken in 2019 voor een ander alternatief.

Geen overstap

Er zijn nog altijd veel verzekerden die nog nooit zijn overgestapt van zorgverzekering. Volgens Zorgwijzer heeft dat deels te maken met het feit dat deze groep collectief is verzekerd via zijn/haar werkgever, en in de veronderstelling is goedkoop uit te zijn middels de collectiviteitskorting. In de praktijk blijkt juist dat zij vaak onnodig uitgebreid zijn verzekerd en daardoor te veel premie betalen.

Wie slim neemt zijn/haar huidige verzekering dus onder de loep en stapt over naar een goedkopere of beter passende zorgverzekeraar.

DSW is de eerste die de premie voor 2019 bekend heeft gemaakt. Bij de Schiedamse zorgverzekeraar stijgt de premie met 54 tot 96 euro per verzekerde.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. sonar

  Wederom worden we weer genaaid door dit kartel,veel beloofd en weinig geven doet een gek in vreugde leven.

  1. Guus Geluk

   Het “partijkartel” is nooit bewezen. Wel is er een bestuurlijk netwerk, maar dat bestaat, geloof ik, al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog en strekt zich uit over heel West-Europa.

   1. Baaz

    “Het “partijkartel” is nooit bewezen…”

    Jij hoopt dat het niet bestaat, je bent abuis! In zijn boek “Breek het partijkartel” legt Baudet dat op bijzonder overtuigende wijze uit dat het partijkartel van de antieke politiek (1848) springlevend is.

    1. Barbera

     Grapjas net als in de bijbel is ook Baudet brouwsel een sprookje.

     1. Baaz

      Toch niet, maar dat is logisch want jij hebt het boek niet gelezen. Het is natuurlijk ook makkelijk om je ongenoegen af te doen met ‘brouwsel’ en ‘sprookje’ Inhoudelijk stelt jouw oneliner natuurlijk geen moer voor en waarschijnlijk is dat ook precies jouw bedoeling.

      Ik citeer Baudet:

      “In dit boek betoog ik dat de vertegenwoordigende democratie een ernstig structuurprobleem kent, dat ik aanduid als het ‘kartelprobleem’. Dit kartelprobleem veroorzaakt na verloop van tijd – haast onvermijdelijk – een kloof tussen bestuurders en kiezers. Zoals kartels in de zakenwereld prijsafspraken maken en drempels opwerpen om nieuwkomers weg te houden, zo maken politieke partijen opinie-afspraken. Daarmee dekken ze eerst het electorale speelveld af, om vervolgens gezamenlijk de invloedrijke maatschappelijke posities te verdelen.

      Sluipenderwijs vormt zich een ‘partijkartel’, dat doorgaans goed in staat is om nieuwkomers buiten te sluiten en het politieke landschap te blijven domineren. Het partijkartel is mild voor andere kartelleden, maar vijandig tegen degenen die het spelletje niet langer meespelen. Het is vervlochten geraakt met de gevestigde media en spreidt zijn vleugels uit naar allerlei andere maatschappelijke sectoren – zoals het bankwezen, de zorgverzekeraars, de bouwsector en de ngo’s.”

     2. Guus Geluk

      Baudet zegt:

      Zoals kartels in de zakenwereld prijsafspraken maken en drempels opwerpen om nieuwkomers weg te houden, zo maken politieke partijen opinie-afspraken. Daarmee dekken ze eerst het electorale speelveld af, om vervolgens gezamenlijk de invloedrijke maatschappelijke posities te verdelen.

      Kan Baudet het sluitende bewijs leveren dat de partijen VVD, CDA, D66 en PvdA opinie-afspraken hebben gemaakt? En zo ja, door wie zijn deze afspraken gemaakt en wanneer hebben deze plaatsgevonden?

      Het is bijvoorbeeld bijzonder onwaarschijnlijk dat er bij de verkiezingen van 2002 “opinie-afspraken” zijn gemaakt. Paars en het CDA stonden recht tegenover elkaar.

     3. Baaz

      Ik laat Baudet nogmaals aan het woord:

      “Zoals bedrijven prijsafspraken maken zo maken politieke partijen als het ware opinieafspraken waarbij ze onderling eerst de markt verdelen — zeggen “jij gaat wat meer naar rechts en ik wat meer naar links” — en daarna vegen ze alles weer op één grote hoop. En hoe dan ook houden ze dus de macht gesloten, houden ze de macht in eigen handen.

      De kiezer wordt eigenlijk steeds bij de neus genomen. De representatieve democratie zoals we die hebben heeft heel veel positieve kanten, het is op zichzelf goed dat er mensen in de Tweede Kamer zitten die fulltime werk maken van allerlei besluitvorming, maar er moet op de één of andere manier een zekerheidsventiel worden ingebouwd in dit systeem waardoor de mate waarin politici met deze afspraken kunnen wegkomen wordt ingeperkt.”

      Bron: DDS 20 februari 2017

     4. Guus Geluk

      Baaz, zonder sluitend bewijs geloof ik het niet. Bij een kartel moet er sprake zijn van samenspanning. Die samenspanning zou er zijn, dixit Baudet, in de vorm van opinie-afspraken. Van opinie-afspraken is echter nooit enig bewijs aangetroffen.

      Niettemin respecteer ik uw standpunt hieromtrent.

    2. Guus Geluk

     Tussen Kok I en Rutte II is elk kabinet met de partijen CDA, VVD, PvdA en D66 in elkaar gedonderd. Balkenende IV ging bijna vechtend met elkaar over straat, en voor Kok zijn er ook tal van kabinetten ineengestort. Het is vrijwel onmogelijk te stellen dat deze partijen een kartel vormen, aangezien zij totaal verdeeld zijn.

     Let op: ik ontken het bestuurlijke netwerk niet, maar schrijf dat het partijkartel nooit is bewezen.

 2. Gerlos

  Maakt geen fuck uit bij die je verzekerd bent, bij de een laat je wat en bij de ander krijg je wat, maar eerst maar de polis voorwaarden goed maar dan ook goed doornemen en dan kom je erachter het is KLEIN BIER WAT het opbrengt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.