Russische OPCW-hack bewijst: Poetin niet zozeer President van Rusland, maar godfather van criminele mega-organisatie

Geen categorieokt 04 2018, 16:00
Het wordt tijd om de diplomatieke immuniteit van president Vladimir Poetin op te heffen. Het zoveelste cyberschandaal omtrent Rusland toont aan dat dit noodzakelijk is.
Het was weer eens niet zo'n bijster goede ochtend voor Rusland: opnieuw werd aangetoond dat dit land heeft zitten rommelen in het buitenland. In Maleisië, zo onthulde de MIVD, waar Russische geheime agenten hebben geprobeerd te rommelen met bewijsmateriaal van de MH17, die vier jaar eerder door datzelfde Rusland uit de lucht is geschoten. En ook in Nederland, waar men heeft lopen rotzooien op het parkeerterrein van de chemische wapenwaakhond OPCW. Dat feestje ging dus niet door - een goed staaltje werk van de Nederlandse en Britse opsporingsdiensten.
Maar het werpt wel de vraag op: wat nu? De Verenigde Staten wil de verantwoordelijken achter deze schandelijke bijna-hack voor de rechter dagen. En dat is ook zeker geen slecht idee.
Toch zullen we meer moeten doen. Want deze spionnen die we het land hebben uitgedirigeerd zijn slechts pionnen op een veel groter schaakboord. Als we deze in het gevang gooien (zelfs als dat lukt), dan komen er wel weer nieuwe. Het is alsof je wespen neermept, maar hun nest ongemoeid laat. Het is vechten tegen de bierkaai.
Dus we moeten direct naar het strottenhoofd van deze kwaadaardige operatie grijpen - het Kremlin. We moeten de gevolgen brengen naar de deur van niemand minder van Vladimir Poetin himself. In de autocratie Rusland gebeurt er namelijk niets waarvan hij niet op de hoogte is, of zelfs zelf het brein van is. In Europa leiden alle wegen naar Rome, maar in Rusland convergeert de hele infrastructuur in hartje Moskou. Vanuit het Kremlin runt Poetin een soort maffiastaat: de georganiseerde misdaad en het overheidsapparaat zijn vingers aan dezelfde hand. Het is één grote sinistere machine, met Poetin achter het stuur. Tijd om dus die misdadige chauffeur uit de cockpit weg te trekken.
En ja: normaalgesproken kan je zittende presidenten niet aanpakken. We noemen het diplomatieke immuniteit. Maar ook dit algemeen aanvaarde principe kon niet voorkomen dat de Joegoslavische president Slobodan Milosevic al werd gezocht toen hij nog in functie was. En ook de Sudanese president Omar al-Bashir wordt gezocht voor oorlogsmisdaden. Als hij ook maar één stap in het verkeerde land zet, wordt hij gearresteerd en op het vliegtuig naar Den Haag gezet.
Na de MH17, de bezetting en de illegale oorlog in Oekraïne en het constante bombarderen van ziekenhuizen in Syrië is duidelijk dat we zo spoedig mogelijk ook Vladimir Poetin moeten toevoegen aan dit illustere rijtje. Hef zijn immuniteit op, en berecht hem in een - vermoedelijk speciaal voor dit doeleinde opgezette - rechtbank. Het Neurenberg-proces 2.0 - als kenner van de Russische geschiedenis en van Duitsland moet Poetin goed op de hoogte zijn geweest van hoe het afliep voor de afgezette Duitse oorlogsregering.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten