Recordaantal Nederlanders switcht van zorgverzekeraar in 2019

Geen categorieokt 04 2018, 17:30
1,25 miljoen Nederlanders gaan deze winter een overstap maken van zorgverzekering. Dat is het hoogste aantal ooit. Dat blijkt uit een onderzoek van Zorgwijzer.nl onder 2471 respondenten.
Ieder jaar schommelt het aantal overstappers tussen de zes en zeven procent. Komend jaar stapt 7,3 procent van de verzekerden over, is de verwachting. Dit zijn 190.000 verzekerden meer dan in 2017/2018. Een nieuw record.

Einde collectieve zorgverzekering

De oorzaak van de enorme stijging heeft volgens Zorgwijzer te maken met het wegvallen van een groot aantal collectieve zorgverzekeringen in 2019. Een voorbeeld is de gemeentepolis voor mensen met een beperkte beurs. In ongeveer 30 gemeenten beëindigd verzekeraar Menzis het contract. Ook Zilveren Kruis stopt in een aantal gemeenten.
Daarnaast hebben vakbond FNV en Menzis aangekondigd te stoppen met de samenwerking voor het zorgcollectief. Tienduizenden FNV-leden moeten daarom hun of haar zorgverzekering vergelijken in 2019 voor een ander alternatief.

Geen overstap

Er zijn nog altijd veel verzekerden die nog nooit zijn overgestapt van zorgverzekering. Volgens Zorgwijzer heeft dat deels te maken met het feit dat deze groep collectief is verzekerd via zijn/haar werkgever, en in de veronderstelling is goedkoop uit te zijn middels de collectiviteitskorting. In de praktijk blijkt juist dat zij vaak onnodig uitgebreid zijn verzekerd en daardoor te veel premie betalen.
Wie slim neemt zijn/haar huidige verzekering dus onder de loep en stapt over naar een goedkopere of beter passende zorgverzekeraar.
DSW is de eerste die de premie voor 2019 bekend heeft gemaakt. Bij de Schiedamse zorgverzekeraar stijgt de premie met 54 tot 96 euro per verzekerde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten