Saudi-Arabië over Khashoggi: ‘Oeps foutje, zand erover?’

Saudi-Arabië heeft de dood van journalist Jamal Khashoggi bevestigd. Het zou echter om een uit de hand gelopen gevecht zijn gegaan. Saudi-Arabië heeft wat hoge figuren opgepakt of ontslagen en gaat over tot de orde van de dag.

Het bloed van een dode journalist aan je handen is natuurlijk niet goed voor de diplomatieke betrekkingen. Er moest dus even goed overlegd worden wat precies toegegeven kon worden en wat in het midden moet worden gelaten.

Saudi-Arabië meende eerst nog bewijs te hebben dat Khashoggi het consulaat in Turkije had verlaten. Na een paar dagen het consulaat pas beschikbaar te stellen voor Turkse onderzoekers en vervolgens zelf ook onderzoek te hebben gedaan, kwam er pas meer informatie naar buiten.

Khashoggi zou met achttien man in gevecht zijn geraakt terwijl hij formulieren wilde ondertekenen zodat hij met zijn vriendin kon trouwen. Vervolgens zou geprobeerd zijn de waarheid te verdoezelen.

Nou, nooit niet dat Saudi-Arabië daar verantwoordelijkheid voor durft te nemen en daar eerlijk voor uit zou komen. Nee, je knikkert een adviseur van de kroonprins en het hoofd van de inlichtingendienst eruit, arresteert 18 man, zegt de inlichtingendienst te willen hervormen en daarmee is het klaar.

Dit zou betekenen dat de inlichtingendienst van Saudi-Arabië op eigen houtje, buiten de eigen landsgrenzen, kritische figuren omlegt. Hoogst onwaarschijnlijk natuurlijk. Het kan haast niet anders dan dat er opdracht voor is gegeven óf de inlichtingendienst neemt kritiek zó serieus dat zij er dus blijkbaar vanuit gaan dat hun regering zo’n actie wel zou waarderen.

Dan vraag ik me toch af of zo’n hervorming wel wat op gaat leveren. Het lijkt er op dat Saudi-Arabië zelfs met de dood van een journalist wegkomt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Ad Infinitum

  Wat Trump betreft wel. Ik heb nog niets van sancties gemerkt zoals bij de Perzen.

  1. meanstreak2099

   SA besteld voor miljarden aan wapens dus krijgt de vrije hand van trump.
   Het beleid is miljarden eerst dan kijken we of moord niet in de weg staat

  2. Ernst Quispel

   Trump heeft op dit punt schaamteloos aangegeven dat hij banen belangrijker vindt dan mensenrechten.

 2. Joop Sigaar

  Via Leonardo de Winter las ik dat die kerel een doorgewinterde moslimbroeder was …
  Staan zelf ook niet als al te vriendelijk bekend.

  Dus tja eh ……erg hè.

 3. Joop Sigaar

  LEON

 4. Pescador

  Olie is macht, grote mond tegen saoedi en je krijgt geen olie meer na een maand gaat men op de knieen en smeekt om vergeving en graag weer wat olie. Zo simpel ligt het.

 5. Troelstra

  Saudi Arabië, dat is toch het land waar Timmerfransje haasje rep je naartoe afreisde op een Dhimmyreis waar hij kroop en boog om zich te verexcuseren voor een sticker? Hij had ook kunnen uitleggen dat wij hier in ons land persvrijheid hebben. Maar dat deed deze laffe dhimmy niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.