Tekorten jeugdzorg zijn normaal geworden, Nederland stevent af op enorm probleem

Tim Hofman zei al dat zijn zus, die in de Jeugdzorg werkt, zo’n beetje een verdubbeling in werkdruk heeft gekregen sinds de bezuinigingen. NRC schetst een situatie die nog veel erger aantoont.

Mijn vriendin werkt in de crisisopvang waardoor ik graag een duit in het zakje wil doen omtrent deze discussie. De volgende analyse is dan ook gebaseerd op haar verhalen en mijn interpretatie.

Overal lopen gemeenten tegen tekorten aan en een steeds hogere vraag. Het lijkt er dan ook sterk op dat de zorgtaken van het rijk naar de gemeenten kiepen én daar op bezuinigen, niet de beste strategie was.

Het schrijnende aan deze sector is dat managers, die overigens niet anders kunnen, keuzes moeten maken alsof zij met producten te maken hebben. Door de tekorten kiest men in bijvoorbeeld de crisisopvang eerder voor het binnenhalen van ‘zware gevallen’, waar een gemeente meer geld voor betaalt per dag, dan voor een ‘alleen’ wat depressief ogend onhandelbaar jochie. Daar komt nog bij dat gemeenten vanwege de kosten ook minder snel voor uithuisplaatsing kiezen, en dus steeds meer ‘zware gevallen’ aanbieden waar geen andere opties meer voor zijn.

Dit leidt ertoe dat wanneer zo’n instelling vanwege geldnood de meest lucratieve cliënten binnenhaalt, de werkdruk énorm omhoog gaat. Men is ook haast genoodzaakt zo min mogelijk personeel in dienst te nemen.

Zo’n instelling en haar bezetting is berekend op een evenredige werkdruk waar kinderen evenveel tijd en aandacht zouden moeten krijgen. Wanneer de meerderheid van die gevallen echter als ‘zwaar’ kunnen worden gerekend, kosten zij ontzettend veel meer tijd, moeite en energie in vergelijking met ‘normale’ crisisgevallen. Zo’n zwaar geval heeft niet alleen minder kans op een normaal leven, door de aard van de problematiek rooft zo’n kind ook de aandacht van de andere kinderen, die wellicht met iets meer tijd en moeite wél op de rit te krijgen zijn.

Voeg daar ook nog bij toe dat geweld jegens het personeel bij deze zware gevallen flink toeneemt, zij eerder geneigd zijn weg te lopen of in de problemen te komen, en soms zelfs een zelfmoordpoging doen. Dit levert natuurlijk letsel of trauma op bij een social worker, die al snel in de Ziektewet terecht komt.

Er zal dus inderdaad meer geld naar Jeugdzorg moeten, maar er moet ook zeker gekeken worden naar de aard en de zwaarte van de problematiek. Iemand die vanwege een scheiding slecht presteert op school en daardoor onhandelbaar is geworden, hoort niet in dezelfde ruimte met iemand die stelselmatig is verkracht, in het loverboy-circuit verkeert, zelfmoordpogingen doet en leeftijdsgenoten bedreigt. Dit is nu wel het geval en trekt beide kinderen de afgrond in terwijl de zorginstelling haar hoofd boven water probeert te houden door de kosten te drukken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. struisvogelpolitiek

  Door de meedogenloze bezuinigingen heeft het kabinet Rutte2 de zogenaamde participatiewet in het leven geroepen, uitgevoerd door de altijd vrolijke PvdA staatssecretaris Jette Klijnsma. Breed lachend heeft zij hervormingen cq bezuinigingen doorgevoerd en de bijbehorende en uitvloeiende problemen bij de gemeenten neer gelegd. Met dank aan deze PvdA rollatorcoureur zijn er problemen in de zorg, sociale werkvoorziening, persoonsgebonden budgetten en ook psychische zorg zonder de toereikende financiële middelen voor de gemeentes. De participatiewet is een -je zoekt het maar uit wet-.

  1. Dollaert

   “De Participatiewet is een integraal onderdeel van de Omvolking, asielzoekers in de bijstand aan de voorkant, en Nederlandse bijstandsgerechtigden die de deur uitgejaagd worden richting DSW en slavenarbeid. Dit allemaal met veel druk op Nederlandse bijstandsgerechtigden, hetgeen tot excessen heeft geleid in de nieuwe werkkampen van de overheid. We hebben het hier over ernstige overtredingen van bv de arbeidsomstandighedenwet en de Participatiewet zelf. Dwang, belediging, discriminatie en mishandeling is de norm in de zgn reintegratietrajecten.. Dit heeft tot een tsunami van rechtzaken geleid die de overheid meestal verliest. Vandaar de beperking op de rechtsbijstand voor de minima, dan kan er nog harder op Nederlandse bijstandsgerechtigden worden geleund die plaats moeten maken voor kansloze buitenlandse immigranten”.
   Deze tekst is niet van mezelf , de bron weet ik niet meer, maar ik sta er helemaal achter.

   1. Aytas

    De buitenlanders hebben het gedaan? Man zonder roof uit het buitenland zou hier nauwelijks welvaart zijn. Weet je hoe duur een paar schoenen in Nederland gemaakt zijn. Dit is zulk zielig commentaar.

    1. sjun

     De buitenlanders die goedkope schoenen maken wonen niet in Nederland en komen ook niet uit Noord-Afrika. Doorgans hebben die het te druk om de wereld te islamiseren. Wie wat meer centen heeft koopt Nederlandse schoenen uit Moergestel en betaalt ervoor. Daar komt weer geen buitenland aan te pas. Je riedel wordt pathetisch. Speelt er soms Neo-Marxistische doordeseming op?

     1. Aytas

      Sjun
      Ik zou mij eens in productie verdiepen dit komt een beetje dom over. Ik betwijfel of mensen hier die schoenen kunnen betalen. Ik ben tegen herverdeling. Hoe kom jij in godsnaam op marxisme?

      Ik ben ook tegen de diefstal van grondstoffen en het klein houden van de rest van de wereld om de simpele zielen hier een luilekkerland te bieden. Je eigen broek op houden snap je wel? De stumpers die om dividend belasting afschaffing janken maar niet begrijpen waar die winst verdiend wordt. Die mensen die overal complotten zien om hun eigen falen te verklaren. Dat soort mensen vind ik erg vermoeiend maar aan de andere kant intrigeren ze mij, hoe ze zichzelf voor de gek houden.

    2. Marija

     Volgens u deugt er in Nederland weinig.
     U mag weg hoor.

 2. Aytas

  De lonen in de zorg liggen te hoog. Het zijn banen waar je geen opleiding voor nodig bent en zo zul je ook betaald moeten worden. Het is gewoon een beetje aandacht dat de meeste van dit soort kinderen nodig zijn, daar hoef je geen pseudo wetenschap voor gestudeerd te hebben. Het zal ongetwijfeld weer aan de buitenlanders liggen. Het is gewoon een excuus van de falende meerderheid.

  1. struisvogelpolitiek

   @Aytas
   Als er een Nobelprijs voor dom lullen bestond, dan was jij beslist genomineerd.

   1. struisvogelpolitiek

    @Aytas
    Het is een belediging aan iedereen die zorg geeft of nodig heeft wat je hier schrijft. Het staat buiten kijf dat jij Aytas in psychische nood verkeert, merk ik aan jouw reacties hier. Betaal jij maar jouw zorg zelf maar. Of ben jij soms een zorgmijder? Heb jij het ziekenfonds niet betaald???

    1. struisvogelpolitiek

     Bekrompe malloot.

    2. Aytas

     Ik denk dat ik via inkomensafhankelijke bijdrage jouw deel betaal.

     Ik heb het niet over de zorg in het algemeen, het gaat hier over jeugdzorg. Denk jij dat vroeger kinderen niet depressief waren? Daar is een simpel jongeren werker meer dan genoeg voor. Daar ben je geen opleiding voor nodig maar het juiste karakter. De loonkosten zijn het probleem. Een simpel verpleegstertje moet tegenwoordig ook 2 keer per jaar op vakantie.

     Voor de zwaardere gevallen geldt grotendeels hetzelfde, een juist karakter is veel belangrijker dan een psycholoog (pseudo wetenschap). Iemand waar de getraumatiseerde zich veilig bij voelt zodat ze over hun trauma gaan praten doet veel meer dan een overbetaalde pseudo wetenschapper.

     De loonkosten in Nederland zijn veel te hoog. Daar zit het werkelijk probleem

     1. Siemien

      @Aytas “Een simpel verpleegstertje”

      Wederom laat je zien dat werkelijk geen idee hebt laat staan verstand hebt van…….

     2. Job Jansen

      “Een simpel verpleegstertje”

      Werkelijk… echt.. hoe… ben echt ff sprakeloos. Met al die zogenaamde intelligentie zo’n uitspraak, zegt eigenlijk al genoeg.

     3. Aytas

      Hoe zouden jullie het noemen dan? Het is simpel werk. Dat jullie het als een waardeoordeel zien is voor mij verassend.

      Ik zeg niet dat iedere verpleegster een minderwaardig mens is. Ik zeg dat het simpele arbeid is waar weinig waarde aan toe te kennen valt.

     4. IJscoman

      Aytas is een ‘simpel patientje’. Val haar maar niet te zwaar af, anders slaat ze weer door naar de andere kant.

  2. IJscoman

   Aytas is een feodaal ingestelde neo-marxist. In haar ogen telt iedereen zonder opleiding niet mee en verdient teveel. Het lijkt er een beetje op dat Aytas een keiharde, dolgedraaide robot is zonder enig empatisch gevoel.

   1. Ernst Quispel

    Dat zeg ik, Aytas is een obsessie geworden voor IJscoman. Aytas is inhoudelijk kennelijk een maatje te groot en dat leidt tot razernij.

    Ik herhaal mijn advies. Denk aan je hart.

    1. IJscoman

     Kun je het nu ook nog inhoudelijk proberen, Quispel? Ik geef mijn reactie op haar tekst. Jij reageert uitsluitend op mij. Het lijkt er sterk op dat ik een obsessie voor jou aan het worden ben.

     1. Siemien

      @ijscoman maar dan blijft het zo als gewoonlijk zéér stil..betekent dat jij gelijk hebt en vindt men Ernst een dom jongetje

     2. Ernst Quispel

      Ik reageerde op jouw hysterische scheldpartij in haar richting, IJscoman. Daarmee haal je jezelf omlaag.

   2. Aytas

    Ik ben anarchiste, ik begrijp niet hoe jij daar ook maar iets feodaal of marxistisch in kunt zien. Iedereen die kan levert een bijdrage. Degene die dat op terechte gronden niet kan verzorgen we goed. Iedereen krijgt dezelfde kansen en waarde om mee te beginnen en je kunt jezelf opwaarderen. Erfopvolging is een vloek. De huidige herverdeling is onderdrukking door de staat. De staat is niets meer dan een onderdrukkende macht en grenzen dienen te verdwijnen.

    1. IJscoman

     Je bent geradicaliseerd Aytas en kunt de samenleving niet meer op zijn merites beoordelen. Je stelt je hard en onverschillig op naar complete beroeps- en bevolkingsgroepen zonder een spoor van empathie of begrip. Je kletst maar door en toon geen flauw benul te hebben van oorzaken en omstandigheden.

     Ik denk dat je jezelf met je rabiate onzin volledig buiten spel hebt gezet. DDS is geen site voor anarchisten. Zoek je heil elders.

    2. IJscoman

     En ik geloof er ook geen bal van dat je leiding geeft aan 20 medewerkers, Anarchisten vind je doorgaans in kraakpanden.

     1. Aytas

      Omdat jij niet weet wat anarchie is. Bijvoorbeeld noam chomsky is een anarchist, emeritus hoogleraar. In Nederland is Marius de Geus een bekende anarchist. Wetenschapper en publicist. Ik ben juist erg zacht maar het lukt jou niet om buiten je vaste patroon te denken.

      Het probleem in Nederland is de doorgeslagen herverdeling en de toeslagen. Men heeft zich laten verdelen. De traditionele collectieven (vakbonden) staan buitenspel door verdeel en heers en zijn verworden tot autoritaire gedrochten. Een collectief hoort van benden georganiseerd te zijn ipv bovenaf.

      Het ophouden van eigen broek betekent vrijheid. Je kunt je weer verenigen in collectieven waardoor je een vuist kunt maken.

      Of jij gelooft dat ik leiding geef, lekker belangrijk. Over 20 jaar heb ik 200 man in dienst in Nederland en Afrika en zal door mijn personeel als een goede baas worden aangeschreven. Ik vind verdienen belangrijk maar niet ten koste van mensen.

     2. IJscoman

      Raaskal maar lekker door Aytas. Ik neem niet meer de moeite om op deze onzin in te gaan.

  3. Siemien

   @Aytas

   Over welke lonen in de zorg heb jij het dan?

   Weet jij wel wat er speelt en hoe het er aan toe gaat in de zorg?

   Heb jij überhaupt wel eens een zorginstelling van binnen gezien waar 2 zorgdragers 59 mensen moeten verzorgen in een avonddienst..

   Jij hebt werkelijk geen idee.

   1. Aytas

    Ach wat een onzin toch. Die zorginstellingen draaien niet met zo weinig personeel. Ze moeten gewoon harder werken. Ik heb de zorg zeker van binnen meegemaakt als jong meisje, ik heb een bipolaire stoornis en ben pas correct geholpen door een simpele begeleider die zich op lifestyle richte.

    1. IJscoman

     Ahhh, Aytas is manisch depressief, thans bipolair geheten: dat verklaart alles. Misschien ook nog borderliner?

     1. struisvogelpolitiek

      IJscoman: Dan zat ik er niet heel veel naast in mijn reactie. Hahaha.

     2. struisvogelpolitiek

      Simpele begeleider??? Dat verklaart een en ander.

     3. Floris

      Fora hebben een grote aantrekkingskracht op psychisch gestoorden.

    2. Siemien

     @Aytas zoals ik al zei, je hebt werkelijk geen idee waar ik het over heb..

 3. Jantje

  Ik heb te vaak met jeugdzorg te maken gehad om dit erg te vinden.
  Het is gewoon een stelletje kinderhandelaren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.