Saudi-Arabië over Khashoggi: 'Oeps foutje, zand erover?'

Geen categorieokt 20 2018, 11:00
Saudi-Arabië heeft de dood van journalist Jamal Khashoggi bevestigd. Het zou echter om een uit de hand gelopen gevecht zijn gegaan. Saudi-Arabië heeft wat hoge figuren opgepakt of ontslagen en gaat over tot de orde van de dag.
Het bloed van een dode journalist aan je handen is natuurlijk niet goed voor de diplomatieke betrekkingen. Er moest dus even goed overlegd worden wat precies toegegeven kon worden en wat in het midden moet worden gelaten.
Saudi-Arabië meende eerst nog bewijs te hebben dat Khashoggi het consulaat in Turkije had verlaten. Na een paar dagen het consulaat pas beschikbaar te stellen voor Turkse onderzoekers en vervolgens zelf ook onderzoek te hebben gedaan, kwam er pas meer informatie naar buiten.
Khashoggi zou met achttien man in gevecht zijn geraakt terwijl hij formulieren wilde ondertekenen zodat hij met zijn vriendin kon trouwen. Vervolgens zou geprobeerd zijn de waarheid te verdoezelen.
Nou, nooit niet dat Saudi-Arabië daar verantwoordelijkheid voor durft te nemen en daar eerlijk voor uit zou komen. Nee, je knikkert een adviseur van de kroonprins en het hoofd van de inlichtingendienst eruit, arresteert 18 man, zegt de inlichtingendienst te willen hervormen en daarmee is het klaar.
Dit zou betekenen dat de inlichtingendienst van Saudi-Arabië op eigen houtje, buiten de eigen landsgrenzen, kritische figuren omlegt. Hoogst onwaarschijnlijk natuurlijk. Het kan haast niet anders dan dat er opdracht voor is gegeven óf de inlichtingendienst neemt kritiek zó serieus dat zij er dus blijkbaar vanuit gaan dat hun regering zo'n actie wel zou waarderen.
Dan vraag ik me toch af of zo'n hervorming wel wat op gaat leveren. Het lijkt er op dat Saudi-Arabië zelfs met de dood van een journalist wegkomt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten