Terug van weggeweest: radicaal-islamistische slachters van ISIS heroveren gebieden in het oosten van Syrië

Geen categorieokt 28 2018, 15:00
Het zijn net kakkerlakken.
De radicaal-islamistische slachters van ISIS lijken bezig te zijn aan een soort van comeback in het oosten van Syrië. De terroristen openden daar de aanval op een coalitie van Koerdische en Arabische strijdkrachten. Tientallen strijders van die groeperingen kwamen om het leven.
Op 10 september opende de SDF de aanval op ISIS. DE gevechten waren intens. Volgens een mensenrechten organisatie heeft ISIS "bijna alle posities heroverd die de SDF" de afgelopen anderhalve maand veroverde. 72 SDF-vechters zouden daarbij om het leven zijn gekomen. Hierdoor staat het totale dodental van de SDF de afgelopen zes/zeven weken op 300. Er zouden tegelijkertijd 500 ISIS-strijders zijn gedood.
Volgens experts zijn er zo'n 2.000 ISIS-terroristen in de regio. Dit betekent dus dat, hoewel we allemaal al een tijdje roepen dat ISIS verslagen is, dit feitelijk nog niet zo is. Als je zo'n tegenstander echt wil verslaan zul je 'm helemaal moeten uitroeien.
Helaas gebruikt het Westen daarbij wel een verkeerde strategie. Turkije wil terecht niet dat de SDF en andere Koerdische groeperingen het voor het zeggen krijgen in de regio. Turkije vecht immers al decennia lang een oorlog uit met de Marxistisch-Leninistische Koerden van de PKK en gelieerde terreurorganisaties. Ankara begrijpt dat als dat soort groepen een machtsbasis vestigen in Syrië het terrorisme in eigen land waarschijnlijk alleen maar zal toenemen. Dat is, natuurlijk, volstrekt onacceptabel.
Wat het Westen dan wel had moeten doen? Simpel? Amerika en Europa hadden de krachten moeten bundelen met Turkije om zo zélf orde op zaken te stellen. Je kunt dit niet overlaten aan Koerdische en Arabische "milities." Zij verstoren immers alleen de balans van de macht maar, waardoor het terreurgevaar eerder groter dan kleiner wordt.
Maar ja, jammer genoeg lijkt het erop dat het 't westen nog steeds aan de wil ontbreekt om deze situatie zelf op te lossen. En dus blijven we maar doormodderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten