Theresa May diep in de problemen: Tories vertellen haar dat ze nog maar 72 uur heeft om haar premierschap te redden

Geen categorieokt 21 2018, 16:00
Als ze niet heel snel iets doet is het afgelopen.
De kans is groot dat het zeer binnenkort einde oefening is voor Theresa May, de blunderende Britse premier die nu vooral bekendstaat als de slechtste Britse onderhandelaar ooit. De situatie is zo penibel dat een rijzende ster in haar partij, Johnny Mercer, vandaag laat weten dat ze slechts 72 uur heeft om haar premierschap te redden.
Mercer is één van de Tories die zeggen dat May niet meer steunen. Hijzelf, zegt hij, "kan geen kabinet blijven steunen dat niet functioneert" op een heel scala aan onderwerpen, waaronder het Windrush-schandaal, de Grenfell Tower-ramp, en Brexit. "We hebben technocraten en managers nodig," aldus Mercer, "maar op dit belangrijke moment in our geschiedenis kan ons land niet geleid worden door dat soort mensen."
Met andere woorden, May is een bureaucraat en manager, geen leider.
En nee, Mercer overdrijft niet. Er zijn al 46 brieven binnen van boze Tories die een no-confidence vote (een motie van wantrouwen) willen en onderschrijven. Volgens Britse media zijn er nu 46 van dat soort brieven binnen. Nog twee erbij en ze wordt inderdaad geconfronteerd met zo'n stem en dus met een leiderschapscrisis.
https://twitter.com/CNBCJou/status/1053979489657634816
Er is nog meer slecht nieuws voor mevrouw de blunderaar. Volgens The Sunday Times is er namelijk ook al een handvol ministers dat tégen haar zal stemmen bij een geheime stemming, en wordt het bondgenootschap tegen haar geleid door 'vrienden' van Davis en Johnson (twee grote namen die tot voor kort in het May-kabinet zaten).
Al met al is er nu dus een coalitie tegen May die bestaat uit hardline Brexiteers én -- en dit is zorgwekkend voor May -- mainstream conservatieven. De Johnsons waren al tegen haar, maar zij worden nu gesteund door types als Mercer.
Wat dit betekent? De kans is levensgroot dat May zeer binnenkort uit 10 Downing Street wordt gegooid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten