Saoedi-Arabië komt met nieuw sprookje over Khashoggi: hij werd per ongeluk gesmoord toen hij zich niet wilde laten ontvoeren

Geen categorieokt 21 2018, 15:00
De 15 ingezonden Saoediërs zouden hem willen drogeren en ontvoeren. Maar Khashoggi verzette zich.
De afgelopen dagen heeft het barbaarse Saoedische regime volgehouden dat journalist Jamal Khashoggi om het leven kwam bij een "vuistgevecht" in het consulaat. Het was allemaal hartstikke per ongeluk gegaan, hij zou daar rustig een afspraak hebben om papieren te regelen voor zijn huwelijk, maar ja, toen ging het mis. Vreselijk, maar totaal niet gepland.
Aangezien de hele wereld dat verhaal heeft weggelachen hebben ze in Riyaad maar besloten dat ze met een ander lulverhaal op de proppen moeten komen. Een Saoedische 'bron' zegt nu tegen Reuters dat er inderdaad een 'team' van 15 mannen naar Turkije werd gezonden in verband met Khashoggi, maar het was de bedoeling dat ze hem zouden "overtuigen" om terug naar Saoedi-Arabië te komen. Jammer genoeg gingen de agenten een beetje te ver toen hij dat niet wilde, en probeerden ze hem te drogeren én te ontvoeren.
Helaas verzette Khashoggi zich, waardoor één van de teamleden zich genoodzaakt voelde om hem in een wurggreep te houden. Dat deed hij zo hard dat Khashoggi overleed. Per ongeluk dus.
Klinkt hartstikke leuk, maar a) dit is al het derde verhaal waar ze mee komen en b) dit verklaart niet waarom er een autopsie-expert bij was. Heel gek, maar dat soort mensen gebruik je over het algemeen niet om iemand te ontvoeren. Waarbij dan wel? Nou, bijvoorbeeld om a) iemand dood te verklaren en b) het lichaam vervolgens op een effectieve manier te lozen, bijvoorbeeld door het in stukken te snijden. Dat laatste is precies wat de Turken beweren.
En trouwens, het is óók volstrekt belachelijk om te beweren dat je een team van 15 man nodig hebt om Khashoggi "op vreedzame wijze" -- jawel, de overheidsfunctionaris kreeg dat woord daadwerkelijk uit zijn mond -- te "overtuigen" terug te komen. Daar heb je slechts één goede, rustige ambassadeur voor nodig en een kopje thee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten