Saudi-Arabië blijkt 'inside-man' bij Twitter te hebben gehad die accounts journalisten bekeek

Saudi-Arabië blijkt 'inside-man' bij Twitter te hebben gehad die accounts journalisten bekeek

Saudi-Arabië staat de hele maand oktober al flink in de spotlights en daar lijkt ook alle reden toe. Zo zouden ze nu een 'inside-man' hebben gehad bij Twitter die accounts van kritische journalisten kon bekijken en hun persoonlijke gegevens door kon spelen naar de Saudische regering. Via NU.nl.

Twitter wist eind 2015 van de desbetreffende medewerker af, beweert The New York Times. Diverse veiligheidsdiensten zouden Twitter hebben ingelicht. Het lijkt erop dat Saudi-Arabië vooral geïnteresseerd was in mensen die kritisch waren over het land en hun kroonprins Mohamed Bin Salman.

Met een eigen 'trollenleger' zouden ze negatieve reacties en bedreigingen plaatsen op kritische uitlatingen over het land en de kroonprins. Maar goed, daar bleef het dus niet bij. Een eigen 'inside-man' is wel een stap verder.

Of er daadwerkelijk gegevens van journalisten, beveiligingsexperts, beleidsonderzoekers etc zijn overgedragen aan de Saudische overheid is niet bekend. Twitter reageert ook niet op de situatie. De vermeende 'inside-man' zou tegenwoordig bij de Saudische overheid werken.

Echt verrassend is dit nieuws natuurlijk niet meer, zo'n beetje iedere overheid zal ooit de jeuk hebben gevoeld om dergelijke gegevens op te willen vragen. Dat dit dan ook juist op dit moment naar buiten komt zal dan ook waarschijnlijk te maken hebben met de situatie omtrent Jamal Khashoggi. Daarmee praat ik het natuurlijk niet goed, als het zo is hoort daar een reactie op te volgen vanuit Twitter en de Amerikaanse overheid.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties