Tunesië en Marokko draaien 'Turkije-achtige deals' de nek om, Juncker steunt ze daar in

Geen categorieokt 27 2018, 9:00
Nou, een echte verrassing mag het niet meer zijn voor wie Juncker, de EU en de houding van Noord-Afrikaanse landen een beetje heeft gevolgd: Migratie-deal wordt door alle partijen afgeschoten.
Marokko en Tunesië voelen niets voor een migratie-deal zoals Turkije met de EU op het moment heeft. Regionale ontschepingsplatforms lieten menig Tunesiër en Marokkaan gieren van het lachen en Juncker lachte vrolijk mee.
De partijen die harder willen optreden tegen migratie hadden allang door dat dergelijke deals niet zouden gaan werken. De tijd met Khadaffi in Libië liet al zien dat dreiging van migratie een goed chantagemiddel bleek en Marokko en Tunesië beschouwen de migranten als last.
De deugers, die vooral vanwege humanitaire risico's de migratie in andere banen willen leiden, worden nu dus vierkant uitgelachen door Juncker en de Noord-Afrikaanse landen. In een keihard stukje Realpolitik wordt er op hun medeleven ingespeeld. Tunesië, Marokko en Libië doen namelijk praktisch nul moeite voor de migranten die zij zelf opvangen. 'Geen daglicht, als dieren opgesloten, dicht op elkaar geplakt,' merkt de Nederlandse Kamerdelegatie op. Terugkeer voor deze migranten zit er ook niet in want niet alle landen werken mee.
De landen waar ze vandaan komen en/of nu vastzitten, willen er heel graag van af, ook blokkeren ze actief plannen die de oversteek veiliger zouden maken en in zouden perken en krijgen daar ook nog eens bijval bij van EC-baas Juncker! En de UNHCR van de VN maar janken terwijl we in eigen land met figuren zitten die niet eens geloven in grenzen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten