Tunesië en Marokko draaien ‘Turkije-achtige deals’ de nek om, Juncker steunt ze daar in

Nou, een echte verrassing mag het niet meer zijn voor wie Juncker, de EU en de houding van Noord-Afrikaanse landen een beetje heeft gevolgd: Migratie-deal wordt door alle partijen afgeschoten.

Marokko en Tunesië voelen niets voor een migratie-deal zoals Turkije met de EU op het moment heeft. Regionale ontschepingsplatforms lieten menig Tunesiër en Marokkaan gieren van het lachen en Juncker lachte vrolijk mee.

De partijen die harder willen optreden tegen migratie hadden allang door dat dergelijke deals niet zouden gaan werken. De tijd met Khadaffi in Libië liet al zien dat dreiging van migratie een goed chantagemiddel bleek en Marokko en Tunesië beschouwen de migranten als last.

De deugers, die vooral vanwege humanitaire risico’s de migratie in andere banen willen leiden, worden nu dus vierkant uitgelachen door Juncker en de Noord-Afrikaanse landen. In een keihard stukje Realpolitik wordt er op hun medeleven ingespeeld. Tunesië, Marokko en Libië doen namelijk praktisch nul moeite  voor de migranten die zij zelf opvangen. ‘Geen daglicht, als dieren opgesloten, dicht op elkaar geplakt,’ merkt de Nederlandse Kamerdelegatie op. Terugkeer voor deze migranten zit er ook niet in want niet alle landen werken mee.

De landen waar ze vandaan komen en/of nu vastzitten, willen er heel graag van af, ook blokkeren ze actief plannen die de oversteek veiliger zouden maken en in zouden perken en krijgen daar ook nog eens bijval bij van EC-baas Juncker! En de UNHCR van de VN maar janken terwijl we in eigen land met figuren zitten die niet eens geloven in grenzen…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Groeneveld

  “Marokko en Tunesië beschouwen de migranten als last. Ze doen praktisch nul moeite voor de migranten die zij zelf opvangen.”

  Inderdaad Realpolitiek. Het grote gebrek in de Lage Landen.

  1. Guus Geluk

   Nee, in realpolitiek is Nederland een ster. De Nederlandse belangen gaan altijd voor mensenrechten. Zie de Turkijedeal, de afspraken met Venezuela, de nucleaire Irandeal, etc etc.

   1. Groeneveld

    Pas als Nederland de migranten ook als een last zien in plaats van een verrijking, is er sprake voortschrijdend inzicht. En een begin van een aanpak.

    1. Aytas

     Ondertussen blijven profiteren van de landen waar ze vandaan komen. Of kun jij als eerste een onderbouwing geven van de Nederlandse economie zonder dit profiteren? Dat daar mensen dood gaan door dat profiteren maakt natuurlijk niets uit.

     1. PMG

      @Aytas – jij bent echt niet van deze wereld hè, supergefustreerde blankenhater.

      Idee: we stellen een online register op en elke belastingbetalende NL-er met inkomsten uit aktief werk of ondernemen kan hier een percentage aangeven van hoeveel van de door dit individu te betalen belasting besteed wordt aan opvang e.d. van migranten. Om het realistisch te houden komt er een minimum percentage van 5% maarrrrr: op-is-op.

     2. Aytas

      Pmg
      Blankenhaatster nog wel. Het enige wat ik stel is dat je een verdomd achterbakse inslag moet hebben voor de redenaties om tegen migratie te zijn. Dat heeft niets met kleur te maken want veel gekleurde mensen zijn ook tegen migratie, kijk maar onder Antillianen.

     3. Aytas

      Pmg
      5% is veel te weinig. 95% lijkt me dan veel redelijker, alweer onderbouw de rijkdom hier maar zonder grondstoffen. Als we toch idioot gaan redeneren.

    2. Guus Geluk

     Groeneveld, er wordt gesproken van een migratiecrisis en een stroom die moet worden ingedamd. Turkije-achtige deals: geld om migranten tegen te houden. Ziehier de houding van ons land tegenover migranten.

     De vraag blijft waarom Juncker opeens klaar was met de deals. Wellicht had hij van het Tunesisch staatshoofd alcohol aangeboden gekregen en was hij dronken.

 2. Guus Geluk

  “De partijen die harder willen optreden tegen migratie hadden allang door dat dergelijke deals niet zouden gaan werken. ”

  O ja? Met Turkije en Afghanistan lukte het wel.

  1. Baaz

   “Met Turkije en Afghanistan lukte het wel.”

   Nee hoor, dat denk jij maar je bewijst het niet.

 3. Aytas

  ‘terwijl we in eigen land met figuren zitten die niet eens geloven in grenzen…’

  Dan ben ik benieuwd waar het voordeel van grenzen in zit volgens de schrijver. Dat natiestaten verantwoordelijk zijn voor de meeste doden en oorlogen is niet te ontkennen.

  Dat er nog steeds mensen zijn die oplossingen van rechts beleid verwachten is schokkend na alle ellende die nationalisme hebben voortgebracht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.