Wat een spanning en sensatie! Minister Bruins overleeft motie van wantrouwen na ziekenhuis-debat

Spanning en sensatie in de Tweede Kamer vandaag, maar dan helemaal niet. Minister Bruno Bruins overleeft motie van wantrouwen na ziekenhuis-debat. Coalitiepartijen, GroenLinks en de PvdA houden hem de hand boven het hoofd. Via Het Parool.

Het ziekenhuis-debat, dat gaat over het MC Slotervaart dat failliet is verklaard, maakt flink wat emoties los. Het is onbegrijpelijk dat van het één op het andere moment zo’n ziekenhuis maar moet worden opgedoekt. De zorgverzekeraar trok namelijk de stekker eruit toen zij vonden dat de kwaliteit van zorg te laag was. Men verweet Bruins dat het hele handelen chaotisch en abrupt gebeurde en hij niet op tijd op de hoogte was van de situatie.

De motie van wantrouwen werd gesteund door de PVV, SP, PvdD, 50Plus, DENK en FVD. De coalitiepartijen (VVD, D66, CDA en CU) steunden de motie niet. GroenLinks en de PvdA evenmin. Wel kreeg Bruins even van het CDA, D66 en CU wat scherpe vragen.

De PvdA benadrukt nog even dat het ambt geen ‘leer-werkplek’ is, pak aan Bruins! Dit gaven ze hem mee toen hij zei dat hij ‘van de gebeurtenissen wilde leren’. Voor de SP was het vertrouwen helemaal klaar toen hij aangaf voor het behoud van basiszorg en spoedzorg in Lelystad ‘heel ver wil gaan’ maar dit voor andere Ijsselmeerziekenhuizen niet wilde toezeggen. ‘Dan weten wij genoeg’ zeiden ze bij de SP.

Zijn hele pleidooi is dus niets meer geweest dan ‘oeps, volgende keer beter’ en daarmee heeft hij voldoende vertrouwen weten te houden bij de meerderheid in de Tweede Kamer. Bruins erkent echter wel dat een oordeel over de kwaliteit van een ziekenhuis niet buiten de inspectie om kan worden geveld. Daarmee geeft hij Zilveren Kruis dus een tik over de vingers.

De volledige oppositie steunt een onderzoek naar de ondergang van ziekenhuizen maar dit werd geblokkeerd door de coalitie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Job Jansen

  Sensatie kun je het echt niet noemen. Vooral omdat de coalitie natuurlijk hierin niet meegaat, het regeerakkoord. Ze moeten de rit uiteraard wel uitzitten. Belachelijk dat banken overeind worden gehouden met staatssteun, maar ziekenhuizen mogen omvallen. Het geld regeert.

  1. Aytas

   Men was bang dat er banken zouden omvallen die te groot zijn, nu worden het systeembanken genoemd. Dit had gevolgen kunnen hebben voor de uitbetaling van pensioenen en vastgoed transacties. In het ergste geval kan de staat dan de verliezen aan spaargeld niet vergoeden.

   Het probleem met deze ziekenhuizen is dat er teveel ziekenhuizen zijn in een bepaalde regio en falend manegment vanaf het begin.

   1. Job Jansen

    Kwetsbare mensen (zieken), dienen te worden beschermd. Uiteraard had een deel van het management vervangen moeten worden, een voorwaarde tbv de steun. Mijn ervaring is dat ziekenhuizen zeer slecht zijn in samenwerken, dus veel onderzoeken worden overnieuw gedaan. Dit gaat ten koste van de patiënt en verhoogt de kosten voor de verzekeraar.

    1. Koos sssss

     Deze reactie is zinniger dan je eerste reactie. Mijn halve familie werkt in de zorg en je wilt niet weten hoeveel geld daar verknoeid wordt. Arrogantie van specialisten, antieke hiërarchie bij huisartsen, miscommunicatie, dubbel werk, levensverlengende operaties bij terminale patiënten, 3 maanden ziekenhuisbed erbij met een behandeling die dan op zich al meer dan € 100.000, = kost, consumentisme bij veel patiënten. etc.

     Goed voorbeeld van hoe het wel moet is Via Sana. Doen alles van voet tot heup. Een ex-marinier, die een zeer efficiënte organisatie heeft opgezet.

     1. Aytas

      Is dat een algemeen ziekenhuis? Anders gaat de vergelijking niet op.

 2. Florissa

  Plas,was, en zo klooien ze maar wat aan , allemaal klunzen ,die elkaar door dik en dun steunen .
  Regeren is negeren , als je zo zwak staat in de peilingen ,doe je er alles voor om in het pluche te blijven..

 3. Karel de Grote

  De politiek heeft zelf heel veel boter op het hoofd, want de zorg (wat een rotwoord) had nooit geprivatiseerd mogen worden, bijna alle landen in Europa hebben dat ook niet gedaan. Maar Nederland moest weer eens zo nodig/Er moeten weer gewoon ziekenfondsen komen en de ziekenhuizen moeten weer onder overheids verantwoordelijkheid komen. Ik ben echt niet links maar de VVD maakt zo’n beetje alles kapot in Nederland, want ons belastinggeld moet naar de (grote) bedrijven maar niets naar de ziekenhuizen, onderwijs, fileprobleem oplossing. En door de stompzinnige kiezer die ze een rad voor ogen draaien blijven ze helaas de grootste partij.

  1. Aytas

   Jouw belastinggeld gaat niet naar de grote bedrijven, de inkomsten door belasting van grote bedrijven wordt minder.

   1. Karel de Grote

    2 miljard mislukte dividend belasting naar de (grote) bedrijven en nergens anders naar toe. Overigens wist ik niet dat we samen geknikkerd hebben, dus tutoyeren doet u maar tegen een ander.

  2. FLP

   Karel de Grote… helemaal met je eens . Privatisering van staatsbedrijven is natuurlijk een llegale politieke beslissing geweest. Dit had in een open democratische bestuur door middel van bindend referendum voorgelegd moeten worden aan het volk. Dit is wat fundemeteel geschonden word door de politieke elite in Den Haag.

 4. henkC

  Waarom is de minister hiervoor verantwoordelijk?
  Ziekenhuizen privatiseren, “ziekenfonds” privatiseert, nagenoeg de hele zorg wordt/is geprivatiseerd.

  Ben ook pissed, had nooit mogen gebeuren maar mis even de link naar de minister. Ongeacht of dat nu een flapdrol is of niet?

  1. henkC

   Aanvulling..

   Heb bijna het idee van “Geef de minister de schuld zodat dedaadwerkelijk schuldigen (bestuur van het ziekenhuis) buiten schot blijven en elderseen baantjein een ziekenhuis kunnen scoren.

 5. Roelette

  Na het eclatante succes bij het UWV met het wegkijken bij o.a. Poolse WW ontvangers, mocht topper Bruno B. het eens als minister voor SZW gaan proberen: en nog steeds weet hij niet wat hij niet kan…..

  1. Troelstra

   Bestuurlijke blunderaars en plunderaars komen er mee weg en vallen vanzelf wel weer ergens anders omhoog als ze maar lang genoeg de tas hebben gedragen.

 6. Troelstra

  Puinhoop bij UWV achtergelaten en nu hopeloos blunderen inzake de twee failliete ziekenhuizen.

  Waaarom werd hij beloond met ministerspost?

  1. Siemien

   Dat komt omdat dit zo werkt in ons land, men wordt beloont voor slecht leiderschap, kijk naar Rutte..

 7. Pescador

  heerlijk hé weer zo´n dombo aan het roer, dit kan de eerste en de beste schoolverlater beter. mooi woord dat ¨privatisering¨het betekend ¨naar de kloten helpen¨
  en dan wel banken met miljarden ondersteunen zodat ze ons weer voor miljarden kunnen bedonderen. maar de zorg is toch al bijna naar de knoppen dus laat maar gaan

  bedankt lulletje rutte

 8. Ernst Quispel

  Tom Jan Meeus in NRC met een spijker op de kop:

  “. Zorgverzekeraars bepalen vanaf 2006 het lot van ziekenhuizen omdat de politiek via een stelselwijziging de markt aanwees als beste mechanisme om kosten te beheersen.

  Maar zie: toen dit leidde tot faillissementen was er deze week bij allerlei fracties ineens behoefte de politiek op de faillissementen aan te spreken.

  Je geeft een probleem als politiek uit handen, en nadat je het uit handen hebt gegeven, mag jij, als politiek, klagen dat het probleem niet volgens jouw voorkeur is opgelost.”

  1. fockingworst

   @ernst als jij vind Tom Jan Meeus(13 cent per woord in het geloofwaardige nrc) de spijker op zijn kop slaat, raad ik je aan om een cursus begrijpend lezen te nemen en vervolgens geschiedenis.

   Het waren in 2006 de partijen cda vvd en d66 die de zorgverzekeringswet er doorheen jaste.
   De oppositie alle linkse partijen en pvv sgp cu hebben dus wel degelijk het recht wat vragen te stellen hierover ondanks dat ik niks met deze partijen heb behalve pvv.
   Iedereen met gezond verstand kon toen al begrijpen dat dit soort toestanden er zaten aan te komen inclusief de hogere kosten van de zorg.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.