Wéér gedonder bij Defensie! Commando's blootgesteld aan giftige dampen

Geen categorieokt 06 2018, 10:59
Nederlandse commando's zijn pislink op de top van Defensie. Zij moesten oefenen op een schietbaan in Bergen op Zoom waar ze werden blootgesteld aan giftige dampen. In 2015 was er al advies zo niet meer te oefenen, er is sindsdien niks veranderd. Via het AD.
Interne documenten en verklaringen van commando's wijzen uit dat de afzuiginstallatie van de schietbaan in Bergen op Zoom onvoldoende capaciteit heeft. Voor normaal gebruik door particulieren zal het geen probleem zijn, maar voor commando's met militaire wapens is dit echt te weinig.
Wanneer de commando's dus schieten zoals ze gewend zijn, ademen zij teveel giftige stoffen in die van hun wapens komen. Het gaat hier om trainingen van een paar uur. Na afloop van zo'n training verklaren commando's dat het te vergelijken valt met het roken van een paar pakken sigaretten. Ook komt er zwart spul tot wel twee dagen na de training uit hun neusgaten lopen. Genoeg reden voor een paar flinke klachten dus!
Koper, zink, lood en stikstofmonoxide werden allemaal in te hoge concentraties gemeten tijdens een oefening op een andere schietbaan die ook niet voldoende afzuiging had. Deze onderzoeksresultaten, uit 2015, werden echter niet verteld aan de commando's, die dus nog jaren doorgingen met oefeningen!
In februari van dit jaar werd er nog eens een onderzoek gedaan waar gewoonweg weer wordt aangetoond dat er teveel giftige stoffen in de lucht hangen tijdens die oefeningen, en dan, in september (!!!) krijgen de commando's pas te horen dat ze niet meer mogen oefenen op die banen. De woordvoerder van Defensie en kampioen open-deuren-in-trappen, Sjaak van Elten, wijdt dit zeven maanden lange zwijgen aan een 'interne communicatiefout'. De enige communicatiefout hier is dit hele debacle omschrijven als een 'communicatiefout'.
Schandalig hoe Defensie wederom de zaak zo weet te verpesten voor hun eigen personeel en gewoon totale lak heeft aan de gezondheid van onze militairen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten