Wéér gedonder bij Defensie! Commando’s blootgesteld aan giftige dampen

Nederlandse commando’s zijn pislink op de top van Defensie. Zij moesten oefenen op een schietbaan in Bergen op Zoom waar ze werden blootgesteld aan giftige dampen. In 2015 was er al advies zo niet meer te oefenen, er is sindsdien niks veranderd. Via het AD.

Interne documenten en verklaringen van commando’s wijzen uit dat de afzuiginstallatie van de schietbaan in Bergen op Zoom onvoldoende capaciteit heeft. Voor normaal gebruik door particulieren zal het geen probleem zijn, maar voor commando’s met militaire wapens is dit echt te weinig.

Wanneer de commando’s dus schieten zoals ze gewend zijn, ademen zij teveel giftige stoffen in die van hun wapens komen. Het gaat hier om trainingen van een paar uur. Na afloop van zo’n training verklaren commando’s dat het te vergelijken valt met het roken van een paar pakken sigaretten. Ook komt er zwart spul tot wel twee dagen na de training uit hun neusgaten lopen. Genoeg reden voor een paar flinke klachten dus!

Koper, zink, lood en stikstofmonoxide werden allemaal in te hoge concentraties gemeten tijdens een oefening op een andere schietbaan die ook niet voldoende afzuiging had. Deze onderzoeksresultaten, uit 2015, werden echter niet verteld aan de commando’s, die dus nog jaren doorgingen met oefeningen!

In februari van dit jaar werd er nog eens een onderzoek gedaan waar gewoonweg weer wordt aangetoond dat er teveel giftige stoffen in de lucht hangen tijdens die oefeningen, en dan, in september (!!!) krijgen de commando’s pas te horen dat ze niet meer mogen oefenen op die banen. De woordvoerder van Defensie en kampioen open-deuren-in-trappen, Sjaak van Elten, wijdt dit zeven maanden lange zwijgen aan een ‘interne communicatiefout’. De enige communicatiefout hier is dit hele debacle omschrijven als een ‘communicatiefout’.

Schandalig hoe Defensie wederom de zaak zo weet te verpesten voor hun eigen personeel en gewoon totale lak heeft aan de gezondheid van onze militairen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Aytas

  Dat je dan toch door oefent zegt veel over de mentaliteit van mensen. Wees geen hersenloze volger die achteraf gaat klagen.

  1. Baaz

   Pang, pang! (D’66)

   1. Aytas

    Nee, ik stem niet. Ik zal mij niet laten vertegenwoordigen, ik geloof in bestuur van onderaf vanuit collectieven en nee dat heeft niets met communisme of socialisme te maken. In het dagelijks leven kun je dat met gelijkgestemden bereiken door je te verenigen in een vof waarin ieder zijn rol heeft. Hierin kun je goede en eerlijke afspraken maken die het collectief als rechtvaardig beschouwdt. Ik neem nog geen deel aan zo’n collectief omdat het nog niet bestaat in mijn vakgebied.

    1. ReJa

     Aytas Als zo’n collectief nog niet bestaat in uw vakgebied (wat was het ook al weer, meester in de rechten of briljant technicus of was dat uw broer?) ga je zelf aan de bak om dat voor mekaar te krijgen of je gaat een andere job doen of je accepteert zoals het is. Maar jammeren dat anderen dat dan maar moeten doen is natuurlijk heel simpel want hun fout bij het minste dat er fout loopt.

     1. Aytas

      Ik ben nog te afhankelijk van erfopvolging. Ik heb nooit beweert meester in de rechten of briljant technicus te zijn, nog mijn broertje. Mijn broertje denkt zijn geld te gaan verdienen als mma vechter en besteedt jammer genoeg niet genoeg energie aan educatie.

      Ik vertegenwoordig een import export bedrijf als inkoopster en verkoopster, hou de kosten onder controle en moet het bedrijf efficiënter maken. Mijn volgende baan zal de leiding over een soortgelijk bedrijf voeren zijn alleen wat groter, dit door mijn band met de familie die eigenaar is.

      Verder handel ik met een oom sinds mijn 16e in grond en onroerend goed in Kenia en Rwanda en is het mijn doel productie bedrijven in Afrika op te starten in collectieve vorm.

      Het is natuurlijk erg gemakkelijk om zonder kennis van zaken wat te beweren over iemand maar tenzij je mij een zak geld geeft zal ik toch echt nog een poosje verder moeten om mijn dromen te kunnen verwezenlijken, geld is nu eenmaal een motor.

      De jammeraars zijn degenen die beweren dat de overheid hun geld verkwist zonder te beseffen wat zij daarvoor terug krijgen.

 2. Ries

  Commando’s die pislink zijn om giftige dampen ter grootte van twee pakjes sigaretten? Zeg jongens, dit bericht hoef ik toch niet serieus te nemen he? Als ze bang zijn voor een beetje nare partikeltjes dan zetten ze hun gasmasker op. Daar zijn die dingen voor. Zijn dit nu de jongens die zich voorbereiden op een heuse strijd? Stel je voor: Komt de vijand aan en dan ga je mekkeren omdat bij het schieten van patronen er wat vervelends uit de kamer van het machinegeweer komt. Ik geef eigenlijk geen cent meer voor zo’n leger.

  1. Baaz

   En anders roepen ze gewoon pang, pang, dan komen er ook geen dampen vrij.

 3. Stanly2000

  In mijn tijd kwamen we na een mooie wandeling in de natuur aan bij de open schietbaan, alwaar we geduldig wachtten op onze beurt en op de Cadiwagen.

 4. fusilier

  Stanley .Deed je ook mee aan panserstorm en de vuurdoop.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.