Klimaatakkoord mogelijk doodssteek D66: 'klimaatverhaal zou als boemerang in gezicht D66 kunnen landen'

Geen categorieokt 06 2018, 10:00
Een kritisch artikel in het AD over het Klimaatakkoord, het kabinet en het D66-congres. D66 loopt namelijk meer gevaar dan op het eerste gezicht zou blijken!
Dat het D66-congres een spannend moment wordt, moge duidelijk zijn. Er mist daar echter iets in de analyse wat het AD wel opmerkt. De hoofdreden voor D66 om mee te doen met dit kabinet was namelijk het Klimaatakkoord. 'Dit kabinet wordt het groenste ooit' zeiden ze nog. Medisch-ethische standpunten, het referendum en de dividendbelasting werden allen geslikt ten behoeve van het groen zijn.
Nu de dividendbelasting echter van tafel lijkt te gaan, is er straks geen stok achter de deur meer voor D66 om het Klimaatakkoord erdoorheen te loodsen. VVD en CDA zijn namelijk bang dat het de burger teveel zal gaan kosten en daar hebben hun kiezers geen zin in. D66-lid Bram Fokke meent dan ook dat D66 niet met het afschaffen van de dividendbelasting mee moet gaan voordat het Klimaatakkoord is uitgewerkt. Hij is van mening dat VVD en CDA daarna het Klimaatakkoord effectief de nek om zullen draaien door het dusdanig af te zwakken dat het niets meer dan een symbolische maatregel wordt.
D66 zit daarmee dus in een patstelling. Stemmen ze vóór het behoud van de dividendbelasting dan zijn zij medeverantwoordelijk voor het opgeven van hun onderhandelingspositie voor het Klimaatakkoord. Stemmen zij echter tegen het behoud van de dividendbelasting (dus vóór afschaffing) dan zijn zij alle geloofwaardigheid kwijt én wijken ze af van het (waarschijnlijke) stemgedrag van de regeringspartijen.
Alle regeringspartijen hebben behoefte aan positief nieuws die hun gezichtsverlies omtrent de dividendbelasting enigszins beperkt. Voor de VVD betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat een zwak Klimaatakkoord in goede aard valt bij hun achterban, evenals het CDA dat nog steeds veel boeren vertegenwoordigt. De ChristenUnie is als enige flink gestegen in de peilingen dus die hebben niet veel risico op het moment.
Het lijkt er dan ook sterk op dat Pechtold 'de succesjes van gisteren' gaat vieren op het congres vandaag, maar eigenlijk de gedoodverfde verliezer is van dit kabinet. Ook met een streng Klimaatakkoord zoals D66 graag zou willen zien, wordt een flinke rekening bij de burger neergelegd waardoor het CDA en de VVD weliswaar een dreun krijgen van hun achterban, maar D66 relatief veel meer. De positie van D66 is niet anders dan nijpend te noemen, waardoor dit congres des te belangrijker wordt voor die partij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten