Partijcongres! D66 in paniek om prijs van meeregeren, imago Pechtold en slechte peilingen

D66 lijkt in regelrechte paniek te zijn. De consequenties van het meeregeren valt ze zwaar, het afbrokkelende imago van Pechtold helpt niet mee en in de peilingen tikken ze de tien zetels niet meer aan. NRC trok een aantal D66’ers aan de jas voor commentaar want vandaag is het partijcongres!

Jos Heijmans, D66-burgemeester van Weerd komt gewoon eerlijk uit voor de fout van de partij. ‘Meeregeren was een strategische fout,’ zegt hij. Hij meent dat de offers die zijn gebracht te groot zijn geworden. Dat is natuurlijk niet helemaal hoe de vork in de steel zit want een offer zou betekenen dat er iets wezenlijks voor terugkomt. D66 heeft z’n eigen idealen de nek omgedraaid om maar aan de knoppen te kunnen zitten, ook wanneer de VVD ze zegt welke kant de knoppen uit moeten.

Heijmans blijft echter optimistisch en meent dat de partij weer tot inzicht komt. Één initiatief waaruit dat zou kunnen blijken vinden we in Boris van der Ham. Hij is onderdeel van een clubje kritische D66’ers die zichzelf ‘Opfrissing’ hebben genoemd. Bedoeld als beweging om D66 terug naar z’n kern te brengen. Hij zou dit willen doen door D66 weer veel initiatieven te laten opperen en concrete voorstellen die beter uit de verf moeten komen dan waar D66 nu mee rond paradeert.

Het is in ieder geval goed om te lezen dat veel mensen zwaar teleurgesteld zijn in D66, vooral hun eigen achterban lijkt er duidelijk genoeg van te hebben. Pechtold lijkt aan het uitdoven te zijn, z’n imago is compleet door de drek gehaald en het vertrouwen bij de kiezers is praktisch weg. Tijd voor vernieuwing dus! Helaas springt er ook niet echt een opvolger uit die iets vergelijkbaars heeft met Pechtold in zijn glorie-dagen.

Ollongren vertrouwt men ook niet, Rob Jetten en Jan Paternotte zijn ook twee lulletjesrozenwater en Sigrid Kaag met haar morele gedram lijkt nog het dichtst in de buurt te komen van waar D66’ers naar opzoek zijn. Of ze daar uiteindelijk ook de kiezers mee terug zou kunnen krijgen is nog maar de vraag.

Deze zaterdag is het partijcongres, alle ogen zijn op Pechtold gericht en een flink aantal voorstellen om hun partij weer wat waardigheid mee te geven zullen vandaag worden ingediend. Spannend dus om te zien of D66 volledig uitbrandt of herrijst uit z’n as.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

67 reacties

 1. Ernst Quispel

  Er is geen democratisch alternatief voor dit Kabinet dat nog maar net is begonnen. Niemand, behalve de populisten, zit op de val van dit Kabinet te wachten en het moet raar lopen als het de komende jaren niet rustig blijft zitten.
  Over ruim drie jaar zijn er weer verkiezingen en dan is het vroeg genoeg om de balans op te maken.

  1. henkC

   Prachtig beredeneerd maar vooral zichzelf verloochenend.
   Democratie is iets volstrekt anders dan “Quispel keurt het goed”.

   Door jou redenatie geef je perfect aan dat jij in elk geval niet weet wat een democratie is.
   Quispelogica…

   1. sonar

    Henk dat komt omdat quisling met oogkleppen oploopt en daar is lastig een discussie mee te voeren.

  2. Karel de Grote

   Wie is hier populistisch, Rutte liegt en bedriegt en dat schijnt niemand te interesseren, maar als Wilders de waarheid zegt schreeuwen veel vvd populisten moord en brand

   1. Dirk van Jurie

    @KdG precies

  3. wheelboy

   Er zijn zat democratische alternatieven quispel . Alleen dat zijn alternatieven die jij niet wilt . En houd eens op over populisten .Iedere partij doet populistische uitspraken .Je bent net zon papegaai van de media en partijkartel .Ik zal je even wat populistische uitspraken geven van ea partijen .
   VVD de duizend euro
   CDA wij gaan niet morrelen aan de hypotheek aftrek .Kwartje van kok terug (japie de hoop scheffer)
   D666 opgericht voor een andere manier van besturen land de zgn direkte democratie .Verkochten tot 2x toe hun ziel om maar te regeren en schafte het referendum af .EN stemde afgelopen maart tegen hun eigen bindend referendum in de 1e kamer .Anders hadden we een bindend referendum gehad .
   PVDA het moet eerlijker (uitspraak Samsung verkiezingen rutte 2) Nou we hebben gezien hoe eerlijk het was met de PVDA in de regering .

   En dat noem je geen populisme . Populisme zit in iedere partij . En als je populisme vertaald dan is het wat het volk wil .Populisten stellen het volk centraal . das wat populisme betekend .

   1. IJscoman

    Helemaal eens, wheely. Iedere partij herbergt populistische elementen en doet populistische uitspraken.

  4. Duke

   Bijna elk alternatief is beter dan dit horrorkabinet. Dit stelletje nietsnutten kunnen niet snel genoeg weg zijn.

 2. Guus Geluk

  Na Rutte I verloor het CDA. Na Rutte II verloor de PvdA. Na Rutte III verliest D66.

  1. Ernst Quispel

   Tja, en in de tussentijd werd ons land rustig en bekwaam bestuurd.

   1. Guus Geluk

    Inderdaad, Ernst.

   2. wheelboy

    Zie wel Ernst dt je geen snars verstand hebt hoe economie werkt .En wat de gevolgen zijn .Rutte heeft kapitale blunders gemaakt als het over economie gaat . Waar wij als laatste de put uit kwamen kwam omdat Rutte de economie kapot saneerde . Waardoor letterlijk honderdduizenden banen verloren gingen .Saneren in de zorg .die mensen zijn over gestapt naar andere banen nu en nu kan men in de zorg geen personeel vinden .Dan bouwvakkers idem honderdduizenden weg gesaneerd . En nu zijn er hele complexen bij die opgeleverd zijn zonder bestrating en aansluiting op het elektriciteit net .Rutte had destijds de economie moeten stimuleren ipv kapot saneren .En ja dit had geld gekost .Maar nu had hij de hand op de knip moeten houden ipv bedrijven bergen geld te geven terwijl de economie groeit als kool . Dat geld had je de staatsschuld mee af moeten lossen

    1. Guus Geluk

     Na acht jaar Rutte zijn we “binnen de EU zit ons land in de kopgroep van landen met de beste economische prestaties. We hebben een lage werkloosheid, gezonde overheidsfinanciën en staan op alle belangrijke wereldranglijsten in de top tien. Volgens recent onderzoek behoort Nederland bovendien tot de welvarendste landen van de wereld en hebben we een gelukkige bevolking.”

     Ergens moet Rutte toch iets goed gedaan hebben, nietwaar?

     1. IJscoman

      Van wie komt die ronkende propaganda taal vandaan Guus?

     2. Guus Geluk

      Deze tekst kwam uit een artikel van de Telegraaf, maar er komen geen linkjes meer doorheen.

     3. wheelboy

      Guus Geluk
      Hahah daarom stemmen nog zoveel domme figuren op de VVD . Ooit van wereldeconomie gehoord . Heeft totaal niets met VVD te maken ons land is rijk ja .Maar te klein en afhankelijk van oa Duitsland en de EU landen dat is waar de meeste handel van ons naartoe gaat .Als Duitsland economisch in een malaise zit dan kan Rutte Wilders Klaver noem ze maar op doen wat ze willen dan worden wij meegesleurd .80% ongeveer van onze handel is met Duitsland .

     4. Dirk van Jurie

      @Guus Rutte heeft Nederland in de uitverkoop gezet, Rutte denkt alleen economisch heeft geen oog voor haar echt Nederlandse burgers sterker nog, Rutte liegt over van alles, er worden bakken met geld over de balk gesmeten en omdat Rutte de belastingen en btw’s verhoogd kan dit ook.
      Rutte is een geld verspiller 1ste klas..

      De manier waarop bv het werkloosheidscijfer wordt bepaald is een wassen neus natuurlijk, even kort, de werkloosheidcijfers worden bepaald onder de “beroepsbevolking” en niet over alle Nederlanders…

      Nog even 1tje, de economie is de afgelopen jaren met +/- 10% gestegen wie ziet het in zijn protemonnee????????

     5. Guus Geluk

      Dat is een belangrijk punt, Wheelboy, met betrekking tot de handel en Duitsland. Als men zegt “ik wil uit de EU”, pleit men voor een teruggang van de welvaart en pakt men de Nederlanders in de portemonnee. De werkende Nederlander is bij een Nexit evident de lul.

      De VVD is voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Zou dat één van de redenen zijn dat de VVD zoveel stemmen krijgt, denk je?

    2. Spaanse kok

     wheelboy zijn visie lezende kan ik mij niet aan de indruk onttrekken, dat hij voorstander is van links beleid.
     En dat vertellen in het rechtse hol van de leeuw vergt moed.

     1. wheelboy

      Spaanse Kok
      Ik ben een PVV stemmer met een HBO economie achtergrond . En ja PVV heeft ook hoop linkse dingen in hun programma zitten .Kijk maar eens op youtube wat kamer optredens zeker nu bij de financiële beschouwingen .Wat ik schrijf zijn 2 economische theorieën nl the new deal van Roosenveld en reganomics . Die beschrijven dat in tijden van economische neerval je juist je economie moet stimuleren en zo je binnenlandse groei te bevorderen . Daar is niets links aan overigens

     2. Spaanse kok

      @wheelboy.
      U heeft gelijk, het PVV verkiezingsprogramma is op de sociale paragraaf behoorlijk links.
      Alleen jammer, dat wanneer het op stemmen aankomt, de PVV op sociale onderwerpen met de VVD meestemt.
      Betreffende economische theorieën: Er is er altijd een te vinden, die mijn mening ondersteunt.
      Maar dat bewijst nog niet dat ik gelijk heb, alleen dat er mensen zijn die hetzelfde denken als ik.

    3. Ernst Quispel

     Wheelboy, de kabinetten Rutte sleepten Nederland door een diepe economische crisis en we staat er nu beter voor dan de ons omringende landen.
     Het is onzin om te zeggen dat we niet goed zijn bestuurd.

     1. wheelboy

      Spaanse kok
      Toch klopt dit niet helemaal . Kijk zelf eens .Waarde PVV vaak met VVD mee stemt zijn vaak justitie dingen en ook op krijgsmacht stemt PVV vaak mee met VVD .Wilders heeft bv nu mede ondertekend met zelfs aartsrivaal GL een aantal sociale dingen . Dat die dingen dan door het kabinet niet worden aangenomen zit er dik in .Die houden de deur gesloten voor de oppositie . Er zijn zelfs ooit krantenberichten verschenen waarin stond dat SP en PVV elkaar van plagiaat beschuldigde .Ik ken natuurlijk niet alle stemmingen van de PVV zit niet constant te kijken .En laten we eerlijk zijn Ook PVV heeft dingen waar ik het niet mee eens ben .Maar welke partij heeft dat niet .

     2. Ad Infinitum

      Er is geen enkel alternatief voor Rutte. Ik zou absoluut geen naam kunnen ophoesten die het beter gedaan zou kunnen hebben. De komende tijd tot aan nieuwe kamerverkiezingen zal dat moeten uitwijzen. Misschien iemand die nu al een kandidaat weet? Artiesten tellen niet mee, a.u.b.

     3. Guus Geluk

      Buma wellicht.

    4. Onno

     Er zijn wel wat theorieën, o.a. Keynes en Friedman. Beide economen bepleiten hun gelijk om een crisis aan te pakken. Maar toen het minder ging heb ik persoonlijk om een inkomensdaling op te vangen, de auto weggedaan. Abonnementen opgezegd, inkopen op de markt, minder luxueuze bestedingen. Zeker niet door meer uit te geven.
     Ik werd wel gedwongen om te bezuinigen.Ik zou ook weten hoe een overheid mij op andere gedachten kan brengen. Een huurverlaging ? Snijden in de belastingtarieven?
     Gratis OV ?

   3. Baaz

    Tja, en in de tussentijd werd ons land rustig en bekwaam de afgrond in bestuurd.

   4. Baaz

    De oude politiek is als een bejaarde olifant die een plaats zoekt om te sterven, het systeem is 140 jaar oud en dringend aan vervanging toe. FVD staat in de startblokken en zal ervoor zorgen dat Den Haag op haar voegen zal schudden. Mits Baudet niet voor die tijd wordt omgelegd. De geschiedenis heeft namelijk geleerd dat er linksaffers rondlopen die de politieke werkelijkheid graag met een revolver naar hun hand zetten.

    Na een zeer korte gevangenisstraf loopt Volkert van der Graaf zelfs weer vrij in Apeldoorn en Harderwijk rond en wordt hij regelmatig gespot. Er zijn hier dan ook forummers die blij zijn dat er een God was op het moment dat Pim werd doodgeschoten en ook dat hij werd doodgeschoten. En in de tussentijd wordt ons land rustig en bekwaam de afgrond in bestuurd, juist vanwege dit soort figuren.

    1. Ernst Quispel

     Baudet heeft geen enkel politiek talent. Die gaat geen omwenteling veroorzaken.

     1. Baaz

      Baudet heeft voldoende nieuw-politiek talent. Die gaat zeker voor de noodzakelijke omwenteling veroorzaken.

     2. Ernst Quispel

      Dat zagen we aan zijn briljante afgang tijdens de Algemene Beschouwingen.

      🙂

     3. Baaz

      Je kunt je beperken tot een enkel optreden, en een afgang was het natuurlijk niet. Baudet heeft gelijk en zal ook gelijk gaan houden. De oude politiek is gestorven en vele VVD’rs zijn al verloren gegaan. Kwestie van tijd.

      Volgend jaar de Statenverkiezingen, FVD zal hoge ogen gooien, FVD zal zand in de raderen van het gevestigde kartel van de Eerste Kamer gooien. Door FVD hebben vele kiezers weer oog voor de politiek en weer hoop op een eerlijke vertegenwoordiging.

  2. Spaanse kok

   Rutte II met 5 afgetreden VVD ministers.
   En PvdA betaalt de rekening.
   Rutte kan vrijwel alles beter verkopen dan wie dan ook.

   1. Guus Geluk

    Ja, en alles glijdt van hem af.

    1. Ni28

     Slechte eigenschap van een ongevoelige mens met alleen een eigen doel.

     1. Guus Geluk

      Ontmenselijking van een charismatisch premier.

     2. Baaz

      Thierry Baudet loopt zich warm langs de zijlijn. Hij zal de nieuwe minister president van de nieuwe politiek leveren, wat FVD betreft hoeft dat niet de 1e man van de grootste partij te zijn.

     3. Ernst Quispel

      Een premier die zich naakt laat fotograferen?

      Over pleefiguur gesproken.

     4. Baaz

      Competentie laat zich niet per definitie fotograferen. Baudet is duidelijk en transparant, hij zal er met zijn partij voor zorgen dat de broodnodige vernieuwing er gaat komen. We leven niet meer in een tijd waar mensen niet of nauwelijks konden lezen, 1848 is voorbij!

     5. Baaz

      “Een premier die zich naakt laat fotograferen?”

      En je moet natuurlijk wel even goed lezen, dat is voor jou soms lastig, merk ik.

      “Hij zal de nieuwe minister president van de nieuwe politiek leveren, wat FVD betreft hoeft dat niet de 1e man van de grootste partij te zijn.

     6. Ernst Quispel

      Denkt Baaz aan Hiddema als volgende premier?

     7. Baaz

      FVD is een partij die professionals aantrekt. De juiste man/vrouw op de juiste plaats. Dat staat natuurlijk dwars op de partijpolitieke praktijk van het zittende kartel. Sigrid Al-Qaq is daar een voorbeeld van. Geen lid van D’66, dus snel even lid geworden, en dan aantreden als Minister van Subsidie om onze belastingcenten bij de Hamas af te leveren.

      [X] Ongeschikt
      [_] Geschikt

     8. Guus Geluk

      Baaz, Sigrid Kaag heeft enorm veel werk gedaan in het buitenland, onder andere bij de VN. Haar niet als vakvrouw beschouwen slaat nergens op. Verdiep je eens beter in Kaag.

     9. Baaz

      Hoe kun je dat zeggen beste heer Geluk, dat verhoudt zich toch nauwelijks met de ingeslagen weg van de ordentelijkheid? Sigrid Al-Qaq is getrouwd met een voormalig vertrouweling van Arafat, wijlen terroristisch leider van de PLO. Zulke mensen horen niet in onze Tweede Kamer. Ordentelijk zijn, dat is wat telt, zulks kan men van de PLO en haar aanhangers natuurlijk niet beweren!

     10. Dirk van Jurie

      @Guus

      Geachte Sigrid Kaag, u gaf afgelopen zondag in Amsterdam de zgn. Abel Herzberg Lezing. Staat u me toe om daar enkele kanttekeningen bij te plaatsen?

      Georganiseerd door o.a. Dagblad Trouw wordt sinds 1990 jaarlijks de Abel Herzberg Lezing gegeven ter herinnering aan deze Joodse schrijver. Als seculiere zionist was hij uiterst kritisch over Israëls politiek, maar over de noodzaak van het bestaan van het Joodse land bestond bij hem geen twijfel. Zijn beroemdste uitspraak luidde: ’Zonder Israël is elke Jood een ongedekte cheque’.

      Arafat
      In uw lezing benadrukt u het belang de thema’s van onze tijd te bespreken, maar u verzweeg dat uw bestaan jarenlang verweven is geweest met de kliek rond roverhoofdman Yassir Arafat, die het zionistische Israël wilde vernietigen. U moet getuige geweest zijn van de fraude, de corruptie, het geweld, het bedrog, veroorzaakt door de tribale elites waarvan uw Palestijnse man prominent lid was. Helaas geen woord hierover in uw lezing, die genoemd is naar een zionist.

      Uw lezing heeft een curieuze, quasi-literaire vorm die het begrip van uw stuk behoorlijk verduistert. Dit lijkt me de samenvatting: u pleit fel voor de Europese eenwording omdat nationalisme en tribalisme tot oorlog leiden. Ook beweert u dat het lastig is om je uit te spreken over bepaalde onderwerpen, en waarschuwt u voor ’fake nieuws’. Ook zegt u dat er moed voor nodig is om je uit te spreken: „Wees niet stil! Wij zijn met velen. Onze stem is nodig.”

      Maar, mevr. Kaag: de meeste media en politici pleiten toch voor Europese eenwording? De strijd tegen nationalisme is toch al decennia onderdeel van de agenda van de progressieve media en van de supranationale elites, net als het waarschuwen voor fake nieuws?

      Uitspreken
      De werkelijkheid laat precies het tegenovergestelde zien van wat u beweert: het is juist lastig om in het openbaar het standpunt uit te dragen dat de Europese supranationale elites ondemocratisch en autoritair een eenheid afdwingen. Wie durft te stellen dat het gevaarlijk is om het zelfbeschikkingsrecht van de Europese volken onder dwang van niet-gekozen Brusselse bureaucraten af te schaffen, wordt in de media direct afgebrand. Ofwel: de moed om je uit te spreken is juist nodig bij de mensen die het niet met uw standpunten eens zijn. De hele dag hoor ik in de media en politieke centra van Europa niets anders dan úw stem.

      U zegt: „Als ik naar mijzelf mag kijken: Ik ben vrouw. Katholiek opgevoed. Een Nederlander. Mijn enige nationaliteit. Ik was diplomate en nu politica. Een echtgenote, en moeder van vier kinderen. (…) Soms word ik, vanwege mijn huwelijk en carrière, behandeld als vreemdeling in eigen land. En dan vraag ik me af: wie bepaalt dat eigenlijk? Wie de Nederlandse vreemdeling is, en wie niet?”

      Maar mevr. Kaag: u bent toch heel lang weggeweest uit ons land? Natuurlijk wordt u dan door velen met enige afstand bekeken. En daarbij: u stond niet op de kieslijst van D66, u heeft niet geflyerd, niet aan discussies deelgenomen, niet op tv het D66-programma verdedigd, u was niet eens D66-lid, u was een onbekende vreemdeling.

      U werd ’geparachuteerd’, zoals dat heet: u werd D66-lid toen een ministerspost opdoemde. U krijgt als ’vreemdeling’ 160.000 euro per jaar van het Nederlandse volk, plus onkosten, auto met chauffeur, allerlei voorrechten, en dan toch klagen dat u behandeld wordt als ’vreemdeling’ na decennialang in het buitenland te hebben gewoond en gewerkt?

      U heeft de mooie post van ’minister van Handel’ gekregen. Mag ik zeggen dat ik dat, ondanks mijn respect voor u, bizar vind? U heeft geen ervaring met handel. U weet niet hoe het is om een bedrijfje of winkeltje te leiden, hoe het is om met producenten of afnemers te onderhandelen en ervoor te zorgen dat er voldoende inkomsten zijn om de huur te betalen. U heeft uw leven geleid in de gesubsidieerde wereld van de VN en hulporganisaties. U bent Minister van Subsidie.

      Arena
      U suggereert in uw lezing dat het zwaar is om uw waarheden te ventileren in de publieke arena waar volgens u nationalisten, racisten en antisemieten de boventoon voeren. Ik zie een heel andere publieke arena, eentje die beheerst wordt door de taboes van links, niet door die van extreemrechtse haters, die gelukkig slechts een marginale rol spelen.

      Uw lezing heet „Wees niet stil, wij zijn met velen.” Maar in de instituties van de macht (Brussel, Den Haag, Hilversum) zijn de meeste tegenstemmen stil, ook al zijn ze ook met velen. Ik vind dus dat uw lezing onder al die semi-literaire tierelantijntjes een fake probleem aanroert: u en de uwen zijn niet stil maar propageren dag en nacht uw opvattingen en oordelen. U bent het establishment, u bent de macht, u maakt uw opponenten stil door het referendum af te schaffen.

      Ik wens u veel wijsheid toe bij het verdelen van de subsidies. En mocht u in de buurt zijn, wees welkom voor een kop koffie.

      Door leon de winter op dinsdag 2 oktober 2018

      Mevrouw Kaag is Palestijns minded, is getrouwd met een Palestijn en Palestijnen wensen Israël te vernietigen.
      Dus Guus wat is hierop je antwoord..

     11. Guus Geluk

      Dirk van Jurie, Leon de Winter kan ik met de beste wil van de wereld niet serieus nemen en bovendien gaat het hier niet om de lezing, maar of zij competent is om het land te dienen als minister.

     12. Dirk van Jurie

      Dat begrijp ik Guus, want het is namelijk tegen je zere been, het past absoluut niet in jou straatje.
      Maar lees het stuk eerst eens aandachtig zou ik zeggen…voordat je uitsluit..
      Mevrouw Kaag wordt hier ontmanteld en op haar plek gezet..

     13. Baaz

      “Leon de Winter kan ik met de beste wil van de wereld niet serieus nemen.”

      Ach dan houdt het op hè? Een ordentelijke conversatie is immers niet mogelijk wanneer men gerenommeerde columnisten op voorhand afserveert. Uiteraard opent dat de weg om op gelijke wijze de discussie dood te slaan, de inhoud van de boodschap van de columnist te negeren en er een eigen draai aan te geven. Zo wordt het makkelijk discussiëren.

      Natuurlijk neem ik Leon de Winter wél serieus en ik sluit af met een krachtig citaat waarin hij exact de vinger op de zere plek legt, en dat is uiterst serieus:

      “U (Sigrid Al-Qaq) bent het establishment, u bent de macht, u maakt uw opponenten stil door het referendum af te schaffen.”

 3. Eugenie de la Fleur

  Ik ben niet voor het val van dit kabinet maar ik hoop werkelijk dat ze geen meerderheid zullen krijgen in de provinciale staten. Op deze manier zijn ze gedwongen om rekening te houden met de (linkse) oppositie

 4. fockingworst

  Zoals gebleken is Alexander pechtold door iedereen uitgekotst door zijn daden van de laatste jaren.
  D66 is totaal ongeloofwaardig geworden en heeft geen enkel ideaal meer.
  De coalitie onder Rutte maakt zich nu weer onsterfelijk belachelijk met de dividendbelasting en het niet aantrekken van Unilever.
  Ondertussen word ons land helemaal niet bekwaam bestuurd, de ene na de andere belastingverhoging komt eraan onder het kopje vergroeiing maar de belastingen worden in de algemene pot gestort.
  Zzpers zijn ook niet zeker met de wet en regelgeving onder rutte die veranderd nog sneller als je met je ogen knippert.

 5. Ries

  Welja, het woord ‘populist’ is weer eens gevallen. Wel even een opfrisser dan:
  Jezus was een populist, Martin Luther was er een, Karl Marx, de Dalai Lama, de profeet Jeremia, Ferdinand Lasalle, Bertolt Brecht en Malcolm X om er maar een paar te noemen.
  Wat hebben ze gemeen? Dat ze zittende bestuurders kritiseren. Maar dat willen de niet-populisten, ook wel ‘de deugers’ genaamd helemaal niet weten.
  Voor hun zijn populisten mensen die zich maar slecht kunnen aanpassen aan klungelende regeringen. Met het woord ‘populist’ wordt gestrooid om alle discussie dood te slaan.

  1. Ni28

   Het t woord populist wordt als een scheldwoord gebruikt met alleen negatieve klank. Dat is koortzichtig.

 6. Two Ravens Black Kettle

  De penthouse profeet die Armeense genocide ontkenners welkom heetten. De club die de democratie en de inspraak van de burger de nek omdraaide. De club van de oneindige lastenverzwaringen, de BTW-verhogingen en de klimaat-hysterie.

  Ze hebben Sigrid Kaag, de minister der Palestijnen die heel het M-Oosten afreist in religieus uniform en met honderden miljoenen strooit terwijl ouderen liggen te kreperen in verzorgingshuizen.
  De Groot-Inquisiteur Kasja ‘ik wil een sharia-politie in A’dam’ Ollongren die actief jacht maakt op andersdenkenden en rapporten achterhoudt.

  Een verachtelijke partij, voorgezeten door een verachtelijke tiran die van mening is dat soldaten zonder wapens, helmen en beschermende kleding de oorlog in moeten (ze roepen maar Pang Pang).

  Jarenlang konden ze rekenen op de volledige steun van de corrupte MSM maar zelfs bij de Stalinistische Staatsmedia (waar louter 1 segment van de bevolking (de Gutmenschen) bedient wordt met geld gestolen van de rest) beginnen ze zich te schamen voor de capriolen van deze overbodige en vederlichte harlekijnen partij.

  De enige D’66 met een greintje karakter en authentitiek is die burgemeester uit Weert.

 7. Ni28

  D66 is duidelijk in crisis en geen stoere praatje op een congres kan dit verhelpen. De partij heeft zichzelf omgekocht en heeft haar idealen verloochend. D66 heeft de afstand tot de burger te groot gemaakt en in de figuur van Pechtold waant zich de enige betweter. Dat kost elke partij uiteindelijk haar bestaansrecht.

 8. Duckday

  Misschien een laatste redmiddel van deze arrogante partij die de nek omdraaide van onze democratie Laat de leugenaar gewoon de stekker er uit trekken Ja en Rutte deelt maar baantjes uit

 9. Ni28

  “Tja, en in de tussentijd werd ons land rustig en bekwaam bestuurd”.
  En dat zal de oudere of zieke burger die toevallig niet rijk is niet beamen. Rutte zijn slinksheid wordt geprezen, hoe ziek kunt je zijn?

 10. Baaz

  Alex gaat naar Brussel of hij wordt burgemeester van Alphen aan den Rijn. Daar hoor je straks helemaal niets meer over. Rob Jetten (1987) gaat zijn pluchestokje overnemen en D’66 eindigt deze regeringsperiode, en bij de volgende verkiezingen, met 5 zetels.

  Dag Alex, tot nooit weer ziens!

 11. nienke

  Wat zal van Mierlo zich omdraaien in z’n graf bij het zien van de (grote) leider Pechtold wat die ervan gebrouwen heeft.
  Pechtold, waait met alle winden mee, EU aanbidder, moslim knuffelaar, hypocriet, altijd wijzend met z’n vingertje naar een ander maar doet ondertussen dingen die niet door de beugel kunnen.

  1. Baaz

   “Pechtold, waait met alle winden mee, EU aanbidder, moslim knuffelaar, hypocriet…”

   De regeringsverantwoordelijkheid, de zucht naar macht en aanzien, het is verleidelijk om dan je kroonjuwelen bij het antidemocratische vuilnis te zetten. De VVD is de lachende derde, alweer drie regeringsperioden.

   mundus vult decipi, ergo decipiatur

   (“De wereld [kiezer] wil bedrogen worden, laat haar dus bedrogen worden”)

 12. Ad Infinitum

  Ik zou @Baaz willen voorhouden dat het standbeeld van Erasmus nog eerder de stad Rotterdam al wandelend zal uitlopen dan Baudet Minister President wordt !! Een kwestie van capaciteiten.

  1. Dirk van Jurie

   @AI dus eigenlijk zeg je dat er een kans is dat Baudet MP wordt

   1. Ad Infinitum

    Jawel, Dirk van Jurie. Als hij zijn boek dichtslaat en van zijn voetstuk afstapt en al wandelend met zijn boek onder zijn arm over de Erasmusbrug de stad verlaat. Ja, dan heeft Baudet een kans. Klopt!

 13. Nuts

  Huidige D66 top heeft vol connecties met de Cabal. Foto’s van ollongren met de top van de Cabal, D66 leden die ineens naar de US reizen om mee te strijden met de verkiezingen van de subtop van de Cabal. Dure giften zoals Penthouses.

 14. Pescador

  Wordt tijd dat een en ander eens anders geregeld gaat worden de partij met de meeste stemmen de premie en de daaropvolgende partij gewoon mee regeren . Als wilders had mogen mee regeren was er beslist iets beters uit de bus gekomen

 15. sjun

  Ik voorspel een vlees noch vis bijeenkomst, inherent van het nieuwe elan van de partij die als een man achter de onaanraakbaar verklaarde aanvoerder Pechtold staat.

  1. Spaanse kok

   Voorspellingen van Sjunneke kunnen ook de kliko in.

 16. DirkSteen

  Die Pechthold wacht gewoon op een goede “baan” bij de EU en dan is het “Bye bye”Nederland en zakken vullen bij de EU!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.