De Russen hebben als vergelding van drie Nederlandse sporters medische gegevens gehackt

Geen categorieokt 05 2018, 21:00
We weten nu allemaal over de hack praktijken van de Russen. Ze kunnen zich nu nergens meer achter verschuilen. Het is over, de bewijzen liggen op straat. Zelfs Geert Wilders heeft gezegd dat die het gelooft en vindt dat dit soort praktijken niet kunnen. Er zijn van ongeveer 300 sporters gegevens verzameld door de Russen, waaronder drie Nederlanders.

,,Wij hebben de drie sporters op de hoogte gebracht van de hack. Gezien de medische vertrouwelijkheid van de gegevens kan ik daar verder niets over zeggen", aldus NOC*NSF-woordvoerder Geert Slot.

De kans is groot dat de drie Nederlanders bij de groep van 250 sporters horen van wie Russische spionnen de medische gegevens zouden hebben gestolen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vanwege deze verdenking een aanklacht ingediend tegen zeven Russische inlichtingenofficieren. Onder die zeven zijn de mannen die in Nederland probeerden de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) te hacken.

De 250 atleten komen uit dertig verschillende landen, zo meldde het Amerikaanse ministerie van Justitie donderdagmiddag. Het gaat in bijna alle gevallen om dispensatieformulieren van sporters. Ze hadden vanwege een bepaalde aandoening toestemming medicijnen te gebruiken die normaal gesproken op de dopinglijst staan.

Het schijnt een vergeldingsactie te zijn, aangezien de Russen niet mee mochten doen met de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. Erg kinderachtig, maar goed, wat kunnen we anders verwachten. Normaliter ben ik altijd genuanceerd als het gaat over nieuws over Rusland. Je ziet dat er toch een soort heksenjacht en hetze tegenover Rusland wordt gecreëerd. Een soort nieuwe 'Koude Oorlog'. Maar dat betekent niet dat we moeten wegkijken van de feiten.
Er komen steeds meer details aan het licht van wat de Russen gedaan hebben. Hoeveel er nog boven water komt, weet niemand, maar als de druk op Rusland groter wordt, dan kunnen we een stevige reactie terug verwachten. Er wordt al diplomatieke- en economische druk gevoerd op Rusland, maar het is nog maar de vraag hoe veel het land kan hebben voordat Poetin simpelweg knapt. Komt er dan een oorlog? En wat voor een oorlog? Het lijken extreme scenario's, maar we moeten er serieus rekening mee houden. We leven in gevaarlijke tijden waarin er een soort tijdbom lijkt te tikken. De internationale orde wordt bedreigd en de spanning is om te snijden. Niet alleen rondom Rusland, want er zijn meer brandhaarden. We shall see.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten