Partijcongres! D66 in paniek om prijs van meeregeren, imago Pechtold en slechte peilingen

Partijcongres! D66 in paniek om prijs van meeregeren, imago Pechtold en slechte peilingen

D66 lijkt in regelrechte paniek te zijn. De consequenties van het meeregeren valt ze zwaar, het afbrokkelende imago van Pechtold helpt niet mee en in de peilingen tikken ze de tien zetels niet meer aan. NRC trok een aantal D66'ers aan de jas voor commentaar want vandaag is het partijcongres!

Jos Heijmans, D66-burgemeester van Weerd komt gewoon eerlijk uit voor de fout van de partij. 'Meeregeren was een strategische fout,' zegt hij. Hij meent dat de offers die zijn gebracht te groot zijn geworden. Dat is natuurlijk niet helemaal hoe de vork in de steel zit want een offer zou betekenen dat er iets wezenlijks voor terugkomt. D66 heeft z'n eigen idealen de nek omgedraaid om maar aan de knoppen te kunnen zitten, ook wanneer de VVD ze zegt welke kant de knoppen uit moeten.

Heijmans blijft echter optimistisch en meent dat de partij weer tot inzicht komt. Één initiatief waaruit dat zou kunnen blijken vinden we in Boris van der Ham. Hij is onderdeel van een clubje kritische D66'ers die zichzelf 'Opfrissing' hebben genoemd. Bedoeld als beweging om D66 terug naar z'n kern te brengen. Hij zou dit willen doen door D66 weer veel initiatieven te laten opperen en concrete voorstellen die beter uit de verf moeten komen dan waar D66 nu mee rond paradeert.

Het is in ieder geval goed om te lezen dat veel mensen zwaar teleurgesteld zijn in D66, vooral hun eigen achterban lijkt er duidelijk genoeg van te hebben. Pechtold lijkt aan het uitdoven te zijn, z'n imago is compleet door de drek gehaald en het vertrouwen bij de kiezers is praktisch weg. Tijd voor vernieuwing dus! Helaas springt er ook niet echt een opvolger uit die iets vergelijkbaars heeft met Pechtold in zijn glorie-dagen.

Ollongren vertrouwt men ook niet, Rob Jetten en Jan Paternotte zijn ook twee lulletjesrozenwater en Sigrid Kaag met haar morele gedram lijkt nog het dichtst in de buurt te komen van waar D66'ers naar opzoek zijn. Of ze daar uiteindelijk ook de kiezers mee terug zou kunnen krijgen is nog maar de vraag.

Deze zaterdag is het partijcongres, alle ogen zijn op Pechtold gericht en een flink aantal voorstellen om hun partij weer wat waardigheid mee te geven zullen vandaag worden ingediend. Spannend dus om te zien of D66 volledig uitbrandt of herrijst uit z'n as.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties