BAM! CDA congres stemt tegen hogere rente op studielening

Het CDJA wilde het wél.

Het is lachwekkend, maar het kabinet wil een hogere rente op de studielening. Volstrekt belachelijk natuurlijk. Hoe hoger de rente, hoe langer studenten eraan vastzitten. Ze willen hun schuld wel afbetalen, maar worden keer op keer geconfronteerd met hogere kosten, waardoor de afbetaling langzamer gaat. We kunnen nog niet spreken van Amerikaanse toestanden — met afgestudeerden en uitvallers die letterlijk dertig jaar moeten werken om hun schuld af te betalen — maar het gaat die kant triest genoeg wel op.

Hoe dan ook, gelukkig denkt het CDA daar net wat anders over. En dat komt eerst en vooral door verzet van het CDJA, de jongerenafdeling van de partij.

“Het kabinet wil deze rente nu tegen de afspraak in fors verhogen, ondanks dat jaarlijks al duizenden jongeren afzien van een studie uit angst voor hoge schulden en maandlasten. Ik vind dat moeilijk uit te leggen”, aldus CDJA-voorzitter Lotte Schipper eerder.

De rest van haar partij is het daar dus mee eens en heeft zich vandaag uitdrukkelijk tegen de kabinetsplannen gekeerd.

Je geloof het bijna niet, maar blijkbaar zijn er dus nog altijd christendemocraten met een rechte rug én principes. Zoiets zie je helaas maar zelden. Maar toch. Wat een inspirerend moment!

Nu hopen dat Buma zich aan de lijn van het CDA houdt en het kabinet dwingt om een stapje terug te doen. Want het is onzinnig dat studenten en oud-studenten de dupe worden van de waanzin van Rutte III.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Blue monday

  Inmiddels is wel duidelijk dat DDS steeds verder naar links opschuift.

  Het begint me daarom ook te verbazen dat DDS de successen zoals een rechtvaardiger systeem dat toegang biedt tot onze opleidingen niet gewoon aan de linkse politiek worden toegeschreven.

  In de conservatieve, klassiek liberale wereld moet je gewoon keihard dokken en anders heb je het er ze naar gemaakt is daar het devies.

  Maar goed, DDS is al pro-milieu, tegen het doorgeslagen populisme, voor betere zorg, goedkope huisvesting, een goedkoop autootje voor de gewone man (He Joop den Uyl) en nu ook weer betaalbaar onderwijs.

  1. Groeneveld

   Blauwe, zowel jij als Ernst (hieronder) maken de klassieke fout te denken dat ‘populistisch rechts’ (door jullie steevast als extreem-rechts gelabeld) een containerbegrip is met eensluidende denkrichting en terminologie.

   Wonderlijk, want in het verleden hebben jullie regelmatig geconstateerd dat de PVV in veel opzichten een links tot uiterst links programma heeft. En dat klopt.

   Populistisch rechts onderscheidt zich vooral door de aversie tegen de massale import van kansloze (meestal islam) immigranten en de demografische gevolgen die dat op afzienbare tijd heeft. Zeg maar het lange termijn denken, waar zich links noemend Nederland doorgaans niet zo sterk is.

   Dat DDS en Michael van der Galien een sociale maatregel toejuichen is dus helemaal niet vreemd en ook geen koerswijziging. Het past precies in het plaatje.

   1. Blue monday

    Als het klopt wat jij zegt is het des te vreemder dat ALLES dat links is met de grond gelijk wordt gemaakt.

    We kunnen dus zeggen dat u zeer links bent, behalve op de doorgeslagen klimaatdiscussie, EU en immigratie en nog wat klein grut.

    Ik kan u de PvdA van harte aanbevelen.

    1. Groeneveld

     Kijk, dat is nu precies het toontje waar rechts zo’n pleurishekel aan heeft. Voor jou zijn de klimaatdiscussie, de EU en de massa-immigratie bijzaken, voor mij zijn het hoofdzaken. Op deze punten gaat alles mis, wat de destructie van Nederland en Europa tot gevolg heeft.

     Vandaar dat regressief links zoals de PvdA mij nooit en te nimmer iets te bieden zal hebben. De ouderwetse socialisten is uitsluitend voor domoren en wegkijksukkels.

     1. Groeneveld

      “De ouderwetse socialisten”, moet zijn ‘het ouderwetse socialisme’.

    2. Troelstra

     Juist op de punten die jij aanvoerde zoals doorgeslagen klimaatdiscussie, EU en immigratie laat de PvdA het schromelijk afweten wat betreft realiteitsbesef en pleegt de PvdA verraad aan (werkend) Nederland. Het was niet voor niets dat de PvdA hiervoor zo genadeloos werd afgestraft door de kiezers.

   2. Ernst Quispel

    Groeneveld is wel onthullend: hij meent dat rechts gekenmerkt wordt door het zuiver houden van land en volk en het tegenhouden van vreemdelingen met andere geloven en huidskleuren.

    Dit volksnationalistische element lijkt me inderdaad kenmerkend voor rechts dan wel extreem-rechts. Het is om die reden ook wonderlijk Hitler links te noemen omdat het kenmerk van ideologie van Hitler racistisch volksnationalisme was.

    Links wordt niet geleid door die xenofobie en neemt die in elk geval niet als centraal kenmerk van haar beleid.

    1. Siemien

     @Ernst jij moet eens lekker opflikkeren, wat jij met name steeds weer onthult is je zieke naargeestige gedachtegangen over anderen.
     Plaatst iedereen in het zogenaamd kenmerkende vakje en rechts-extremistische hoek, je fetisj over Hitler is een kenmerk die je steeds weer ten toon spreid, je warme islamitische sympathieën laten jou enorme achterlijke en vooral zieke trollengedrag zien..

    2. Groeneveld

     Quispel, jij vieze smeerlap, jij verdraait mijn woorden opzettelijk en weet donders goed dat ik het niet bedoel zoals jij het uitlegt.

     Dit is nu precies waarom iedereen jou mijdt, uitscheldt en de tyfus wenst. Met jou valt niet te debatteren. Ik probeerde het, maar kom weer op de koffie.

     Je bent echt de megalomane en narcistische psychopaat zoals Floris jou vaak heeft afgeschilderd. Je spoort niet en bent een zieke man. Eerlijk gezegd denk ik dat je vanuit een gesloten afdeling opereert.

     Ik zal vanaf nu het debat niet meer met je aangaan, je bent het niet waard. Je deugt niet en ik minacht je.

     Ik zal je wel bestrijden waar ik kan, want een schoft als jij moet uitgebannen worden.

    3. henkC

     Wat ben jij vreselijk dom zeg.
     Als iemand zegt dat een kat 4 poten heeft trek jij meteen de conclusie dat hij vindt dat alle dieren 4 poten moeten hebben en als dat niet het geval is dat hij ze wil afhakken of er aan plakken.

     Man, man wat heb jij een vreselijk zieke geest.
     We hebben in jou hier toch wel het prototype van “de verwarde man.”

     1. Jozias Visser

      Inderdaad henkC, na zorgvuldige en grondige doorzwoeging van DDS ben ik, ten aanzien van de bedoelde forumreactant, tot exact dezelfde conclusie gekomen. Dit verwarde en azijnverzuurde ventje is eigenaar van een ongeneeslijk zieke geest in vergevorderd stadium, de vraag is wat DDS bezielt om deze zwakke, zieke en misselijke wegkijker überhaupt toe te staan in haar domein, bij mijn digitale omzwervingen heb ik zelden zo’n leugenaar, zuiger, verdraaier, stoker, woordneuker, islam- en linksverkondiger meegemaakt. Zulke insecten kun je maar beter beschouwen en behandelen als lepra, melaatsheid en de zwarte pest, dat soort forummuggen kunnen wel degelijk anderen besmetten.

      Mijn advies: volledig links laten liggen, mijden, nooit 1op1 beantwoorden, negeren en laten blèren.

   3. Aytas

    De PVV stemt juist veel met de VVD mee. Volgens mij moet je toch echt partijprogramma lezen en proberen te analyseren. Ook het fvd is rechts onderdrukkend. VVD, PVV en fvd zijn geen vrijheidslievende rechtse partijen

    1. henkC

     Volstrekt foute redenatie.
     Deze partijen bestaan dank zij het jarenlange onderdrukking door linkse partijen. Als een van de “onderdrukkende” partijen eens wat aandacht zou hebben gehad voor deze mensen dan zou de PVV en de FvD geen schijn van kans hebben gemaakt.
     Wil je een begrijpend vergelijk…

     De VN veroorzaken met hun ingrijpen terrorisme, de linker partijen creeren met hun negeren en demoniseren de PVV en de FvD.

    2. gister

     Volgens mij moet je toch echt partijprogramma lezen

     1. Troelstra

      Of het stemgedrag volgen. Of niet liegen. Want de trol van 2 triljoen zuigt nog wel eens wat uit zijn dikke duimpje.

   4. Troelstra

    IJzersterk punt. Links overziet de fatale gevolgen van hun utopieën en hun beleid niet. Het lijdt tot ondermijning van onze sociale cohesie en onze welvaart en onze verzorgingsstaat, kortom: Het degenereert onze samenleving.

  2. Troelstra

   Toegankelijkheid voor de gewone werkende mensen in de volkshuisvesting, in de zorg, in het onderwijs en een goede oude dagsvoorziening en aan de arbeider een eigen auto? Helemaal voor. Zoals je weet is een verzorgingsstaat een duur gebouw. Zo’n gebouw kan zich bijvoorbeeld niet aanhoudende massale import diegenen welke onvoldoende participeren en bovengemiddeld parasiteren veroorloven. Dan stort het gebouw in. Goed bekeken dient een verzorgingsstaat zich af te schermen door sociale voorzieningen alleen beschikbaar te stellen aan de eigen bevolking, welke deze middels belastingen en premies ook onderhoudt.

 2. Ernst Quispel

  Een opmerkelijk links betoog van Michael van der Galien. DDS lijkt een ideologische heroriëntatie richting populistisch links te hebben ingezet.

  Boeiend om waar te nemen.

 3. Eugenie de la Fleur

  Dit is een goede zaak. We moeten het aantrekkelijker maken voor jongeren een opleiding te laten volgen

  1. Rosasolis

   @Eugenie. Het zou fijn zijn als meer universiteiten en hoge-scholen studie beurzen
   zouden beschikbaar maken voor getalenteerde, arme studenten.

 4. Ad Infinitum

  @Redactie, Hier klopt iets niet: CDA-congres stemt nu ook echt tegen hogere lening op studieschuld, zoals @CDJA voorstelde https://t.co/MCNmkSyj6f

  — Jorn Jonker (@Jorn) November 3, 2018

 5. Pescador

  Mooi land Nederland, alleen jammer dt er zoveel achterlijke politici rond lopen, hollandese jeugd gaat niet meer studeren omdt ze het niet meer kunnen betalen( waarom niet renteloos lenen? Lekker studeren en zodra je werk hebt terug betalen zonder rente) dat zou pas goed zijn voor nederland krijgen we er veel knappe koppen bij dat is ook weer goed voor de multinationals, maar dat wordt allemaal te moeilijk voor die eikel die zich rutte noemt. Gewoon allemaal buitenlandse jeugd ino nze scholen dat levert geld op.

  Ook de FNV heeft in de gaten dat rutte niet goed wijs is maar ze doen niks allemaal wat bang uitgevallen . Mensen wordt wakker rutte moet weg voor het telaat is.

  1. Aytas

   Dus de arbeider mag voor de rente opdraaien? De staat financiert studieleningen met staatsobligaties, de staatsschuld loopt dus op. Daar mag gerust iets tegenover staan. Die knappe koppen waar jij het over hebt is over het algemeen grauwe middelmaat, wil je een kennis economie zal je toch echt talent van buiten moeten aantrekken.

   1. Pescador

    Ohh die buitenlanders zijn dus slimmer en knapper als de hollandse, nou echt niet, het geld dat die suffe rutte nou aan die multinationals schenkt( je weet wel die bedrijven die miljarden winst maken) dat geld kan beter gebruikt worden om nederlanders op te leiden en dan is dat beetje rente pinuts er gaat veel meer geld naar de dure jongens.
    Bovendien als rutte betere scholing gehad had had hij dat ook geweten, maar je kunt aan de kwaliteit van onze politicie al wel zien dat ze enormslechte opleidingen hebben gehad , liegen en bedriegen en nog dement ook, bij D66 is zelfs zo weinig verstand aanwezig in de partij dat ze een test robot de functie hebben gegeven in de hoop dat die robot niet uitelkaarvalt onder het lopen

 6. Duckday

  Straks de staten verkiezing voorbij en ze kijken weer de ander kant op Er is maar een partij die opkomt voor de Bewoners ja U raad het al zei spreken steeds waarheid Vanavond komt er een programma over iemand die jaren kapot is gemaakt door deze huigenlaars maar wel de waarheid weer gaf

 7. Rosasolis

  Ik ben CDA lid, en als oud-studente steun de ik CDJA. Wat is het afschuwelijk voor een jonge, talentvolle, ambitieuze student te zijn, die uit een heel arme familie komt,
  waarvan er geen cent extra over is om aan een jonge student te besteden. Misschien is het van de VVD het allerergste schandaal tegen INTELLIGENTE jonge mensen. Ik vergeet nooit hoe erg weinig geld ik had als studente in Den Haag om van te leven. Hoewel ik ben opgegroeid in Canada’s vriezende grote 3de staat Winnipeg, was 2 jaar in Den Haag de koudste van mijn leven…Dat natte kou, rond deze tijd, dat door je hele lichaam gaat. Ik had geen geld voor een warme winter jas! Toen ik studente was aan het Kon. Conservatorium in Den Haag, werd ik op een donkere laat middag, arm-in-arm genomen door 2 studenten die mij brachten naar een warme,
  christelijke maaltijd verzorger, die toen “Hollands Glorie” heette. Daar kon je voor 5 gulden een eenvoudige dagmenu maaltijd kregen. En terug komen voor meer als je een echt hongerige student was. Ik denk dat een een aantal studenten, en die
  “Hollands Glorie” keuken en eetgelegenheid mij hebben gered, tijdens die 2 vreselijke jaren tijdens mijn studie jaren in Den Haag. Studenten moeten alleen maar steun krijgen, vooral arme studenten. Ik ben blij dat er een CDA jeugd groep is die nog hogere belasting op studenten leningen wil tegen werken…wat gebeurd als er een heel bijzonder leerling is uit een arme familie. Moet hij/zij lijden omdat een van hun ouders
  werkeloos is, of ziek is? En daardoor kan niet de kosten van een hoge school onderwijs
  betalen? Daarom is de CDJA heel sterk. Onderwijs is onze toekomst!

 8. Troelstra

  Mooie praatjes voor de bühne, maar wat als het geld daarvoor alweer is opgemaakt door Sigrid Kaag voor haar miljoenendonaties aan Hamas, € 100 mln. voor een verzoekje op twitter door Hollywood multimiljonair Rihanne naar het buitenland is afgestort? Wat dan? Beter had datzelfde CDA zich als regeringspartij hard moeten maken voor de juiste prioriteiten. Dus geen geld voor Sigrid Kaag, maar dat geld voor onze studenten.

 9. P.Sisterons

  Hahahaha “Je geloof het bijna niet, maar blijkbaar zijn er dus nog altijd christendemocraten met een rechte rug én principes”. Teveel aan de waterpijp gelurkt?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.