Column Jan Roos: ‘Laat Kick Out Zwarte Piet lekker gillen tegen een sprookjesfiguur, iedere gek zijn gebrek!’

In zijn column van deze week bekritiseert Jan Roos het voornemen van VVD-voorman Klaas Dijkhoff om een demonstratieverbod rondom de intocht van Sinterklaas in te voeren. “Belachelijk,” aldus Jan, die stelt dat iedereen de vrijheid moet hebben te demonstreren. Zelfs “die mafketels van Kick Out Zwarte Piet”, zo voegt hij er aan toe.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: een demonstratieverbod rond Sinterklaas is belachelijk. Demonstreren is een grondrecht, ook voor mensen waar je het totaal mee oneens bent. Dat de VVD dus met het voorstel komt om demonstraties tijdens de nationale intocht van de Goedheiligman te verbieden, is lachwekkend. Een liberale partij die mensen de mogelijkheid om onvrede te uiten wil ontnemen: het is te bizar voor woorden.

Overigens is het natuurlijk gewoon weer een nat rechts windje, zoals we gewend zijn van de partij als er verkiezingen in aankomst zijn. Gelukkig waren er wél allemaal linkse partijen die zich hardmaakten voor het recht op demonstreren. Alleen wat mij dan weer verbaast is dat ik GroenLinks, de PvdA en alle andere progressieve deuggleuven nooit hoor over demonstratierechten van, pak’m beet, Pegida. Waar zijn ze dan om op hoge poten te eisen dat deze mensen hun stem moeten kunnen laten horen?

Maar nog even over die mafketels van Kick Out Zwarte Piet. Laat deze mensen toch lekker joelen en gillen tegen een sprookjesfiguur. Iedere gek zijn gebrek. Alleen moet je dat natuurlijk niet toestaan langs de route van de intocht zelf. Zoals neo-nazi’s altijd op een guur industrieterreintje – ver weg van de bewoonde wereld – drie rondjes om een lege rotonde mogen lopen met hun vlaggen en spandoeken, zo zouden de zeurpietjes ook behandeld dienen te worden. Dan worden er geen kinderen geconfronteerd met hun hysterie, blijft Sinterklaas ouderwets gezellig, kan de politie-inzet worden gehalveerd en – en dat is misschien nog wel de grootste winst! – kunnen ze door de media verder genegeerd worden.

Mijn voorstel is heus niet zo gek, want onlangs is een demonstratie bij een moskee in Den Haag door de rechter verboden. Wel was er de mogelijkheid om te demonstreren op een pleintje verderop. Volgens de uitspraak kan op deze locatie de politie wel ingrijpen tijdens aangekondigde tegendemonstraties.

Ik mag dus hopen dat bij er de intocht van de Goedheiligman volgend jaar naar deze uitspraak wordt gekeken. Volgens artikel 1 in de grondwet zijn we ten slotte allemaal gelijk; de ene demonstrant heeft niet meer rechten dan de ander, ook al hopen linkse opiniemakers en politici natuurlijk stiekem van wel. Ik hoor namelijk nu nergens hun roep om een onbevooroordeeld demonstratierecht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Gabor

  Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om demonstraties in goede banen te leiden. Demonstraties bij de intocht zijn geen goed idee en kunnen leiden tot chaos. Er is hier het precedent van 4 mei, op die datum staan we ook geen demonstraties toe. Dit doet niets af aan het grondwettelijke recht.

  1. Baaz

   Daarmee maak je natuurlijk wel de discriminatieroepers wakker.

   1. Siemien

    @Baaz dat zijn de discriminatiefobiërs

  2. Aytas

   En de uitspraak van de Haagse rechtbank over pegida demonstratie bij moskee.

   Demonstreren bij de intocht tijdens een kinderfeest is onnodig. Het past niet bij de gedachte van het feest, wat weer nooit een reden tot eigenrichting mag zijn.

   1. Baaz

    In vol ornaat demonstreren tegen Zwarte Piet? Ik zeg; toestaan. Gewoon tussen de kinderen en tussen de vaders (en moeders). En natuurlijk zonder politiepieten.

 2. Pescador

  Demonstreren is een goed recht maar deze linkse kikkers hebben andere bedoelingen en die moet je gewoon stoppen, dit gaat niet om een kinder feestje bederven maar dit gaat erom om langzaam de huidige samenleveing kappot te maken en dit is begonnen bij Silvana Simons die kromme heks die in Afrika thuis hoort

  1. C.A.Barstow

   Juist!

  2. Peter Loosduinen

   Onze overheid pakt liever Zwarte Piet af op grond van valse beschuldigingen van racisme dan dat zij het kankergezwel dat salafisme heet gaat aanpakken,

 3. Troelstra

  Zijn smurfen beledigend voor Gargamel?

 4. plakband

  Het nieuwe ‘taakstrafdenken’: 120 uur voor Zwarte Piet spelen. De ‘witten’ moeten zich schminken. Die hebben dus meteen al een zwaardere straf. Lekker puh.

 5. JanKlaasen

  “Deuggleuven” begrijp nu waarom Jan Roos ze,n vrouw de benen heeft genomen. 🙂

  1. Ernst Quispel

   Jan is bang voor vrouwen.

   1. Arie B

    En jij van Baudet.

    1. Baaz

     Dat betwijfel ik Arie, volgens mij is meneer Quispel van de mannenliefde en de sodomie.

 6. Heinz

  Volgend jaar ? Niets van Sinterklaasfeest te merken hier in het koopcentrum. Alle etalages en entourage ademen Kerst uit. Kom net terug. Alles met dennentakken en rode kerstballen versierd.
  Geen staf en mijter te bekennen. Ho ho

 7. Bes Tolen

  Het gaat bij groepen als KZOP om lieden, die hier in Nederland voor een groot deel, zo niet het grootste deel onterecht zijn. Dat komt stellig mee door sabotage van hen gedienstige groepen waaronder kerken (waaraan ik een steeds grotere hekel heb gekregen). Er worden natuurlijk niet voor niets twee kerkgebouwen elke week gesloten. Er zitten blijkbaar allen nog radicalen in de kerken, die nog liever de hele boel opstoken.
  De regering moet dat alles aan wetsovertredingen eens laten uitzoeken en anders zelf worden aangeklaagd opdat ze als regering wel voor de nodige uitzettingen zorgt. Wat men tot heden vertikt. Wat waarschijnlijk al een jarenlange grove overtreding is.

 8. AS210854

  Ja maar ging het om moslims, nu gaat het over sinterklaas een heilige, dat is voor onze regering hele andere koek.

 9. FLP

  NEE Jan de rechten van een kind gaan voor op het recht van demonstreren. Artikel 15 van de VN resolutie verbied dit. Doe je huiswerk over JAN.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.