Eindelijk: Kramer verslagen door Patrick Roest in direct duel

Het is nog te vroeg om de dominante periode van Sven Kramer in de schaatssport als voorbij te noemen, maar Kramer werd gisteren wel verslagen door Patrick Roest. In een rechtstreeks duel wist de teamgenoot van Kramer tevens een nieuw baanrecord neer te zetten op de 5 000 meter. Het seizoen is nog te jong om voorbarige conclusies te trekken, maar het lijkt er wel degelijk op dat de alleenheerschappij van Kramer voorbij is. 

Kramer is een specialist op de 5 000 meter en won in zijn carrière vier keer een Olympische medaille op deze afstand. Ondertussen is hij tweeëndertig en lijkt de klok ook voor hem te gaan tikken. Gezien de passie van Sven is het heel waarschijnlijk dat hij dit seizoen ook wil knallen, maar vooralsnog zit het niet mee. Zijn teamgenoot Roest reed gewoon veel harder en kwam net onder het baanrecord uit op 6.08,98.

Ook Jorrit Bergsma, een technisch wonder, versloeg Kramer en werd tweede met een tijd van 6.17,09. Bijna tien seconden langzamer dan Roest. De laatste is het seizoen enorm goed begonnen. Begin dit jaar reed hij al strakke 5 kilometers, maar sinds kort gaat het pas echt hard. Het lijkt erop dat er ook nog groei zit in Roest, want hij verbetert zichzelf telkens weer en ook met grote stappen. Roest over zijn prestatie in Thialf: “De rondetijden kwamen gewoon erg makkelijk“.

In Inzell reed hij nog 6.13 op de 5 kilometer en hapte er een kleine vijf seconden vanaf. Om hem nu ook een specialistentitel te geven als Kramer is te voorbarig. Roest lijkt tot op heden niet erg consistent en mist nog de nodige ervaring om snel én consistent te rijden. Vaak start hij te snel waardoor hij op het laatst van de race achter komt te liggen. Voor nu is het in ieder geval even genieten en kan hij tevreden terugzien op de wedstrijden in Friesland.

In Thialf moesten ze onverwachts Sven Kramer van het baanrecordbord halen:

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Ernst Quispel

  Waarom Teunis hier ‘eindelijk!’ verzucht blijft in het artikel onduidelijk. Waarom wil hij zo graag dat Sven van zijn troon wordt gestoten?

  1. Adriaan

   Arrogante hufter Ernst denkt alles te weten.

  2. Teunis Dokter

   Omdat het zo mooi is om te zien, Ernst!

 2. sjun

  Gefeliciteerd Patrick, een knappe prestatie. Wel jammer voor de rest van de wereld dat het alweer een Nederlander is die een schaatsprestatie op het ijs legt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.