Een analyse van ‘Links Amerika’ en waarom Erik Mouthaan er geen bal van snapt

Erik Mouthaan, politiek verslaggever voor RTL Nieuws, nam de zware taak op zich om ‘Links Amerika’ onder de loep te nemen en ons duidelijk te maken hoe zij denken over de politieke situatie in hun land.

Beide tweets geven perfect weer waar het bij de Democrats en haar achterban aan schort, namelijk: zelfreflectie. Met als absolute dieptepunt de uitspraak van Hillary Clinton over de Trump-achterban, die ze ‘basket of deplorables’ noemde, was de nieuwe strategie van de Democrats duidelijk. ‘Wij zijn goed, jullie zijn slecht’, wat je verder ook voor beweegreden zou hebben om op Trump te stemmen, voor de Democrats ben je af!

Toen Trump tegen alle verwachtingen in de winnaar bleek te zijn geworden, barstte half Amerika in huilen uit. De strategie van de ander wegzetten als slecht en vrolijk verder marcheren in de gloed van morele verhevenheid, bleek toch niet zo goed te werken als aanvankelijk gedacht.

In de twee jaar die daarop volgden liet de partij totaal niets zien van enige vorm van zelfreflectie. Trump wordt op iedere show belachelijk gemaakt en iedere soort ‘-isme’ krijgt de man naar zijn oren geslingerd.

De ‘Blue Wave’ waarmee de Democrats de midterm-verkiezingen overweldigend hadden willen winnen, bleef óók uit. Twee jaar lang je politieke tegenstander nóg meer belachelijk maken en met veel bravoure lopen beweren dat je hem dit keer wél weg zult vagen, bleek óók niet te werken. Het enige wat de Democrats in al die tijd hebben geleerd is om double down te gaan, je inzet verdubbelen om je vorige verlies te compenseren.

Op geen enkele manier is geprobeerd inzicht te krijgen in waarom Trump toch ondanks alles nog steeds zo populair is en hoe men daar zelf op in kan spelen. In plaats daarvan wordt de kleine overwinning die ze nu in het Huis van Afgevaardigden hebben, volledig gewijd aan een paar minderheden als homo’s, moslims en vrouwen die nu een plek hebben weten te bemachtigen. Als klap op de vuurpijl wordt het zelf ‘historisch’ genoemd, terwijl Trump nog steeds de Senaat in handen heeft en véél meer invloed heeft dan zij, zelfs na zijn termijn(en) als president.

Dat is dus de échte conclusie van een analyse van de Amerikaanse politiek, het totale gebrek aan zelfreflectie van de Democrats en het rotsvaste geloof in hun eigen gelijk, terwijl het tegengeluid nog steeds in de oren tettert en iedere vorm van kritiek wordt geridiculiseerd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Ritter

  Trump heeft een knappe prestatie geleverd. Overal waar Trump campagne heeft gehouden om kandidaten te steunen waren de zalen overvol.

  Obama raakte in 2010 zowel het Huis kwijt als de Senaat!

  Alhoewel Trump het Huis kwijt is ( door een magere winst van de Democraten) heeft hij zijn invloed in de Senaat weten te vergroten.

  Ook hebben de Republikeinen de meeste Gouverneursposten behaalt; o.a. Florida.

  En dit ondanks twee jaar lang 24 uur per dag demoniseren door de media en Hollywood. Vooral CNN en MSNBC schelden Trump voor alles uit wat lelijk is en zijn dan ook verkapte anti-Trump activisten onder het mom van “journalist”.

  BNR, waar veel Trump haters zitten, moesten het dan ook knarsetandend toegeven:

  “Geen ‘Blauwe Golf’, maar juist een ‘Rode Golf’ in de VS

  De winst van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden is zeer bescheiden, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. De ‘Blauwe Golf’, een grote overwinning voor de Democraten waar velen op hoopten, is er niet gekomen. ‘Wel is er sprake van een Rode Golf’, ziet Hammelburg.”

 2. Aytas

  Dat Trump momenteel populair is wil niet zeggen dat ismes niet van toepassing zijn. Dat is iets wat op de langere termijn te bepalen valt. Bij de Trump lovers valt op dat ze net zo hard de oogkleppen op en de vingers in de oren hebben als de tegenstanders.

  Feit is dat populisme op het moment een erg grote rol in het westen speelt, voor iemand die populisme als wapen kent vanuit een andere culturele achtergrond is dat zorgwekkend. Het is namelijk een feit dat radio Rwanda in Nederland aan het uitzenden is oa op dds. De kakkerlakken zijn hier profiteurs, zoals ik gisteren schreef aan groeneveld name and shame maar geef je niet over aan vies goor populisme.

  1. Seneca

   @Aytas
   wat is er op tegen om populist te zijn? wel een gefundeerd antwoord en geen gezever en napraten van anderen zoals wij dat ook van de klimaat histerici ervaren.

   1. Aytas

    Een populist doet aan symptoom bestrijding ipv het fundament verstevigen.

    Bv de krapte op de woningmarkt wordt niet veroorzaakt door vluchtelingen maar een gebrek aan visie, de crisis was het perfecte moment om sociale woningbouw te bouwen had ook werkgelegenheid in de bouw gebracht en daarmee koopkracht. Daar hoor je populisten nooit over.

    Zo duidelijk genoeg. Het zijn overigens populisten die zeveren en geen onderbouwing geven, dat is waar je de populist aan herkent.

    Klimaathystericy alleen al, hoe zo’n nakwaker wil je zijn. Kun jij het hysterisch daar eens aan onderbouwen met feiten en geen gezever van populisten?

    1. Stendhal

     Oppervlakkige onzin, volslagen uit de duim gezogen als een langspeelplaat die blijft hangen.

    2. Arie B

     Zwak verweer. Een linksmens doet aan wegkijken van de problemen en pakt de oorzaak niet aan. Meestal wordt zowel de oorzaak als het gevolg ontkent. Zeer gevaarlijk en onhoudbaar in deze wereld.

    3. gister

     “Klimaathystericy alleen al, hoe zo’n nakwaker wil je zijn. Kun jij het hysterisch daar eens aan onderbouwen met feiten en geen gezever van populisten?”

     Slaat nergens op, zin is onbegrijpelijk en onleesbaar.

    4. HW

     Weer een dom antwoord. De crisis is gebruikt om de staatsschuld op te laten lopen van 230 miljard naar 430 miljard en dit ondanks alle belastingverhogingen en renteverlagingen.
     Of er geld was voor extra bouw is niet eens de vraag. Het was er niet.
     Maar er was ook geen ruimte voor immigratie, maar Europa werd overspoeld door zogenaamde vluchtelingen en daar is een groot deel van het geld aan besteed. Waren die er niet geweest, dan was er misschien ruimte om te bouwen geweest.

  2. Stendhal

   3 x populisme = populismefobie

   1. Scaldis

    4x zelfs!

  3. Arie B

   Alle macht naar de populus! De tijd van kliekjes en gekonkel, achterkamertjes etc.is afgelopen.

 3. sjun

  En er is natuurlijk nog meer. De rol van Nancy Pelosi groeit en precies dat vervreemdt elke mogelijke twijfelaar van de Democrats. Grote kans dus dat “Four more years” voor Trump er zomaar in zit. Misschien gaat ‘the Hill’ weer proberen om nog een rol van betekenis te spelen bij het vehikel van de Globalisten en wordt de partij voor jaren op het tweede plan gezet.

 4. bifbof

  Maar je ziet al WEL de rol van de media en de scholing . De jeugd stemt spoedig democrat . Toch weer wie het geld en de media heeft is boss .

 5. Troelstra

  De horde is genomen. Donald Trump blijft nog zes jaar president.

 6. Troelstra

  Mag ik die Erik Maothaen even Kort Amerikaans afknippen? Hij begrijpt gewoon niet wat er in de Amerikaanse samenleving leeft.

 7. FlyingDutchman74

  Precies,mooi verwoord als links dat ook eens zou doen in Nederland.
  Gewoon simpel na gaan hoe het komt dat zoveel mensen en ruk naar rechts maken.
  Nee gewoon lekker doorgaan met een hele groep kiezers wie PVV of FVD stemmen weg te zetten als, racisten,laagopgeleid,tokkies,populisten.
  En helaas hebben ze de media ook op hun hand.
  Maar geloof me er komt een tijd dat ze verantwoording moeten afleggen voor wat ze gedaan hebben.
  Want juist links zorgt voor haat en verdeelt heid.

 8. Meriadoc Brandebok

  Wout schreef: “het totale gebrek aan zelfreflectie van de Democrats en het rotsvaste geloof in hun eigen gelijk, terwijl het tegengeluid nog steeds in de oren tettert en iedere vorm van kritiek wordt geridiculiseerd.”

  Ironisch genoeg is deze analyse ook van toepassing op populistisch rechts in Nederland.

  1. Stendhal

   Typisch voorbeeld van populismebibberatie, de vrees voor het volk.

 9. poldi

  Jesse Klaver en Rob Jette in totale euforie na de kleine overwinning van de democraten in het congres.
  Ja sommige mensen zijn blij te maken met een dode mus.
  Het is een Pyrrusoverwinning Klaver, want Trump en de republikeinen vergroten de invloed in de Senaat.
  Dus Jesse Klaver voordat je in je eikeltjesbroek de slingers gaat ophangen, nog even afwachten.

 10. Scaldis

  Mouthaan is een slechte journalist. De grens tussen verslaggeving van nieuwsfeiten en linkspopulistische opinie is allang helemaal zoek bij deze man. Hoort niet thuis op het nieuws maar eerder in één van de vele linkse talkshows.

  1. Troelstra

   De scheiding tussen berichtgeving en opinie is bij Erik Mouthaan diep weggezonken on het moeras van links moraal claimen.

   1. fockingworst

    @troelstra en vooral proberen te deugen.
    Je merkt wel dat de media en ook bv ook op diverse fora, er een deug/dwangwalm hangt die zo penetrant is dat het een beerput lijkt/is.
    Tijd om die te dempen.

 11. Ernst Quispel

  Wel geestig dat onze HRM-student zeker weet dat Mouthaan er niks van snapt.

  1. Groeneveld

   Professorandus Quispel weet -op grond van zijn buitengewone expertise van de Amerikaanse politiek en van Trump in het bijzonder- dat Mouthaan het volledig bij het goede eind heeft.

   1. Spaanse kok

    Gelukkig is Ritter aanwezig om een objectieve beoordeling van de gebeurtenissen weer te geven.

    1. gister

     ‘om een objectieve beoordeling van de gebeurtenissen te geven.’

 12. Nuts

  De reden van dit blind en dom geloof van de linkse is de mainstream media propaganda kanalen en de scholen.

  Net als hier word er suggestief gepraat en beschuldigd.
  De zwakkeren in de hoofd gaan hier in mee en zijn niet in staat zelf te denken en te beoordelen.

  Ik ben als ondernemer een marketing expert.
  Ik zie op televisie en in alle kranten inclusief de Telegraaf continue marketing technieken zowel op de voorgrond als op de achtergrond toegepast worden om het links (nu extreme) idee te verkopen.

 13. Paaldanseres

  Ericje Mouthaan kon wel een broertje zijn van die linkse kwal Jimmy Acosta. Zelfde laken, een pak.

 14. Florissa

  Toeval bestaat niet ,RTL is een zender uit Luxemburg ,net als waar dronken droppie Juncker vandaan komt ,alleen met een brevet van onvermogen ,en slaafse meeloper mag je daar aan het werk ,dat ze niets liever doen dan Trump afbranden en dat ze van objectieve nieuwsgeving totaal vreemd zijn is niks nieuws onder de zon .
  We zitten mooi opgescheept met nieuwszenders in Nederland NPO of RTL ,is kiezen tussen de pest en Cholera . Kranten als de Telegraaf ,allemaal van dezelfde uitgever .

 15. Troelstra

  Ik háát links Amerika met hun constante gejank over haatzaaien, terwijl als er één groep is die haat zaait het die indentiteitspolitiek bedrijvende linkswappies zelf zijn!!!

 16. ruudjeenjose

  Ach populisme. Zodra de PVV aan de macht komt dan verdwijnen alle moskeeën. Dan gaat de islam ons verlaten. Trump geeft alvast het goede voorbeeld. Hij zet zonder pardon illegalen het land uit. Hadden wij maar zo,n president. Wij hebben rutte die ons land verraad met zijn islam en zijn asielparasieten.

 17. HEM

  Een populist is iemand die meepraat over onderwerpen waar hij de ballen verstand van heeft.
  Welke linkse betweter heeft nu echt verstand van warmtepompen, kernreactoren, klimaatveranderingen, Zwarte Piet, etc?
  Als ik mensen hoor roepen dat er heel veel waterstof op aarde is, en dat we daar de energiecrisis mee kunnen oplossen, vraag ik mij af of er geen middenstandsdiploma voor bestuurders en activisten moet komen.

 18. Troelstra

  President Trump mogelijk naar Nederland, voor deze vlag
  President Trump komt mogelijk naar Nederland, zegt de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra. Aanleiding is niet een belangrijke conferentie of overleg met premier Rutte, maar een vlag. De Nederlandse eigenaar wil de vlag schenken aan de president, omdat hij vindt dat het doek in de Verenigde Staten thuishoort.

  Het gaat om een vlag uit 1944, die werd meegevoerd op D-day (6 juni), de dag van de geallieerde invasie in Normandië. Een veilinghuis oordeelde in 2016 nog dat de vlag “het belangrijkste voorwerp van de landing van D-day is, dat nog in particuliere handen is”.

  De eigenaar is de Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk. Hij kocht de vlag op de veiling voor ruim 450.000 euro. “Het is een heel emotionele aankoop geweest”, zegt Kreuk. “De vlag is gerafeld, er zitten kogelgaten in van een Duits geweer. Je ziet dat hij destijds in een chaos aan land is gekomen.”

  In onderstaande video legt eigenaar Bert Kreuk uit waarom hij de vlag wil schenken aan Amerika:

  Omdat D-day volgend jaar precies 75 jaar geleden is, wil Kreuk de vlag schenken aan de Verenigde Staten. “Wij vinden dat de vlag in Amerika thuishoort. Het is een symbool van de bevrijding en één van de belangrijkste vlaggen uit de Amerikaanse geschiedenis.”

  Aan de schenking zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo wil Kreuk het doek alleen afstaan als het in een Amerikaans museum voor iedereen te bezichtigen zal zijn. En nog belangrijker: de president van Amerika moet de vlag persoonlijk in Nederland komen ophalen. “Als eerbetoon aan iedereen die vocht en stierf in de oorlog.”

  Inmiddels is er een flinke lobby op gang gekomen om Trump te verleiden Nederland te bezoeken. Ambassadeur Hoekstra is enthousiast: “Het is een geweldige eer dat de Nederlanders deze vlag willen schenken aan de Verenigde Staten.”

  Bert Kreuk acht de kans dat het lukt groot en heeft zelfs al een datum in gedachte: 5 juni 2019, de dag voordat Trump een bezoek brengt aan de 75-jarige herdenking van D-day in Frankrijk.

  Ook Hoekstra is hoopvol dat het gaat lukken: “We voeren gesprekken met het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.” Hij houdt nog wel een slag om de arm: “Ik kan niet beslissen voor de president, maar ga wel mijn uiterste best doen.”

  Volgens Kreuk moet de overhandiging wel per se in Nederland gebeuren: “Alleen dan doe je recht aan de offers die zijn gebracht.” Kreuk heeft zelf ook een persoonlijk verhaal bij de oorlog. “Een deel van mijn familie is omgekomen tijdens het bombardement op Rotterdam in 1940. Daarom wil ik het doek alleen schenken als de president hiernaartoe komt.”

  Premier Rutte zei op zijn persconferentie dat er geen gesprekken lopen over een bezoek van Trump aan Nederland, “maar je weet nooit hoe het loopt”. Rutte heeft vorig jaar al een kopie van de vlag aan Trump gegeven. Volgens de premier is de vlag een bijzonder bewijs van de langdurige relatie tussen Europa en de Verenigde Staten.

 19. J.Rademaker

  Mouthaan sinds Trump ruim 700 keer op journaal een negatief bericht over Amerika.
  Indoctrinatie dat wel maar wel knap.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.