Concreet voorbeeld van nepnieuws: ‘de schoenen van Juncker’

Minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren (D66) liet onlangs weten een publiekscampagne over nepnieuws en/of desinformatie te organiseren. Zo is ze van plan de campagne ten tijde van de Europese Parlementsverkiezingen aan het publiek te presenteren. Daarin weet zij zichzelf gesteund door het CDA, dat wel iets in de plannen ziet. Op de vraag wat nepnieuws nu precies is, kon de minister echter geen expliciet antwoord geven. En als je er goed over nadenkt is het beantwoorden van die vraag ook best wel lastig. Wat is nepnieuws dan precies? Zijn er concrete voorbeelden? Ja, die zijn er. 

Ollongren ziet voor de organisatie van haar publiekscampagne de volgende aanleiding, namelijk  de invloed van buitenlandse bad actors op de integriteit van onze verkiezingen. Denk bijvoorbeeld aan een Steve Bannon of George Soros, die voor hun doelgroep een campagne kunnen opzetten tijdens de verkiezingen, via één of andere stichting. Maar de organisatie van zo’n publiekscampagne kan op kritiek rekenen. Dit heeft te maken met een akkefietje tussen een EU-subsidieclub en een aantal Nederlandse media, zoals de Gelderlander. Met name Martin Bosma en Thierry Baudet hadden kritiek op de wijze waarop Ollongron omgaat met het onderwerp.

Wat is dan een concreet voorbeeld van nepnieuws? Is een definitie te bedenken? De eerste vraag is eenvoudiger op interpretatieve wijze te beantwoorden dan de laatste. dus blijven we bij een voorbeeld in dit artikel. Daarom gaan we in dit artikel gebruik maken van een filmpje dat u wellicht al gezien heeft: als praktijkvoorbeeld nepnieuws. Kasja, let je even op? Onlangs kwam een video naar buiten waarop het leek dat de voorzitter van de Europese Commissie twee verschillende kleuren schoenen droeg. De indruk werd gewekt door een reflectie van het licht op zijn schoenen en door een dame die zich voorover buigt.

Maar dit alles bleek een illusie. Juncker had wél twee zwarte schoenen aan. Hiervoor kreeg ik terechte kritiek van docent aan de Universiteit van Leiden, Peter Burger, die blijkbaar door had dat het een visuele illusie betrof en dus nepnieuws. Als je goed de beelden bekijkt, zie je op een later moment in de tijd dat de voorzitter gewoon twee zwarte schoenen droeg. Als minister Ollongren dus nog steeds is op zoek naar een concreet voorbeeld, dan is dit het wel. Het is een bericht over een ogenschijnlijk nieuwswaardig feit, dat achteraf helemaal geen feit was, maar een illusie. Is dat dan kwade opzet het verspreiden van dergelijke berichten? Nee, dergelijke dingen gebeuren jammer genoeg in de journalistiek.

Daarom mijn excuses aan u als lezer voor het wekken van de verkeerde indrukken.

Concreet voorbeeld van nepnieuws: ‘de schoenen van Juncker’:

 

 

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Ritter

  “Wat is nepnieuws dan precies? Zijn er concrete voorbeelden? Ja, die zijn er. “
  ———-

  Er zijn talloze voorbeelden van nep nieuws.

  Neem als voorbeeld de gevestigde media en de talloze “nep nieuws” verhalen die deze media publiceren over Trump.

  Z.g. “kwaliteitskranten” als de New York Times en Wapo die geregeld artikelen publiceren over Trump, gebaseerd op anonieme bronnen, met de bedoeling Trump in een kwaad daglicht te stellen.

  Artikelen die dan door de andere media worden overgenomen en als “feiten” worden gepresenteerd terwijl het in essentie roddels zijn.

  Soms worden deze artikelen later dan ingetrokken ( nadat ze schade hebben aangericht) en in enkele gevallen worden de journalisten berist of ontslagen. Maar in verreweg de meeste gevallen blijven deze “nep nieuws” artikelen staan en gaan een eigen leven leiden.

  De New York Times had verleden weer zo’n een “nep nieuws” verhaal over Trump. Uiteraard gebaseerd op anonieme bronnen zodat niemand kan controleren of het inderdaad waar is wat word beweerd in het artikel.

  Trump heeft via Twitter gezegd dat van het hele verhaal niets klopt.

  “The New York Times did a phony story, as usual, about my relationship with @VP Mike Pence. They made up sources and refused to ask me, the only one that would know, for a quote….”

  1. Ernst Quispel

   Trump is een notoire leugenaar. Als hij zegt dat een bericht niet klopt kan gevoeglijk worden aangenomen dat het op waarheid berust.

   1. ReJa

    @Quispel En wat u hier schrijft kan u onweerlegbaar aantonen anders is wat u hier schrijft ook nep.

    1. Ernst Quispel

     Ik plaatste een link, maar als u googelt op de trefwoorden ‘Trump’ en ‘leugens’ krijgt u veel hits.

     1. Baaz

      “krijgt u veel hits.”

      Google is jouw gids…

     2. Scaldis

      Ernst Wiki…

     3. Baaz

      Ditmaal zonder woordvoerder.

   2. Arie B

    Voorlopig heeft Obama het patent op de grootste leugen: yes, we can.. maar goed, hij zag er leuk uit en maakte af en toe een grapje. Dan is het al lang goed bij de internationale society.

   3. Groeneveld

    Alles aan Ernst Quispel is nep en fake.

   4. Baaz

    “Trump is een notoire leugenaar.”

    Natuurlijk mag jij hier gewoon je mening verkondigen. Het is ook discussietechniek. Begin met ‘hij is een leugenaar’ en de rest kun je dan gewoon invullen want het is toch een ‘leugenaar’.

    Op DDS kun je dat gewoon publiceren, vrij en blij.

 2. Eugenie de la Fleur

  Ik wist het. En veel mensen trapten daar ook nog in ook incl de hoofdredacteur van DDS. Die sukkels!

 3. Ernst Quispel

  DDS zou zijn berichten inderdaad wel beter kunnen checken voor publicatie.
  Goed dat excuses worden aangeboden.

 4. Arie B

  Ik wil er nog wat echt nieuws aan toevoegen mbt zijn schoenen: hij loopt er vrijwel altijd naast. Verder zit er zelfrijzend bakmeel in de hakken van de schoen. Als hij een complimentje krijgt stijgt hij er zowat mee op..

 5. Aytas

  Ik vind je berichten waarin je bewust 1 zijde van het verhaal laat zien veel ernstiger.

  1. Baaz

   “Ik vind…”

   Inderdaad.

 6. Nuts

  DDS heeft ballen.

  Nu ook nog even beter nieuws verspreiden en fact checking over Trump ipv de nep nieuws over te nemen uit de New York Times of de Washington Post.

  Dan is DDS voor mij weer helemaal top.

 7. Rosasolis

  Een definitie van nep nieuws zou, zoals het nu gaat, het omdraaien van echte feiten moeten zijn. Of soms gaat het om niet helemaal bewijsbaar informatie. Als dit gebeurt met echte feiten dan is dit soort nep nieuws ronduit een schandalig leugen. Maar als het gebeurt door iemand die weinig details heeft, kan informatie vaak overdrijven zijn. In dit geval moet de lezer, of luisteraar eigen conclusies trekken.

 8. poepielatenruiken

  DIE DAME KEEK HELEMAAL NIET NAAR DE SCHOENEN VAN DOORGEROOKTE DRANKNEUS JOENKER,ZE HAD VOLGENS MIJ HEEL ANDERE PLANNEN AAN HAAR HOUDING TE ZIEN. MAAR VOOR EEN VOLLE ZAAL ?????????

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.