Feest! Ruth Peetoom weg als CDA-voorzitter

Dat werd tijd.

Goed nieuws voor een ieder die het CDA een warm hart toedraagt: Ruth Peetoom heeft vandaag bekend gemaakt dat ze het voor gezien houdt. Op 9 november volgend jaar zit ze haar laatste congres voor en daarna is het auf wiedersehen:

Binnen en buiten het CDA genoot Peetoom de bijnaam ‘de rode dominee’, omdat zij tot de linkerflank wordt gerekend en jarenlang actief was als voorganger in de Utrechtse Jacobikerk. Bij haar aantreden trof ze een hevig verdeeld CDA aan, dat bijna in tweeën was gespleten door de deelname aan het kabinet-Rutte/Verhagen, waaraan gedoogsteun werd gegeven door de PVV.

Hilarisch genoeg ‘eerde’ Buma haar door te stellen dat Peetoom ervoor verantwoordelijk is dat het CDA zijn zelfvertrouwen terugvond na de dramatische verkiezingen van 2010. Klinkt hartstikke leuk, maar er is wel een probleem: het CDA is nog altijd hoogstens een middenpartij. Voor een regentenpartij is dat natuurlijk volstrekt onacceptabel. Dat het CDA ‘zelfvertrouwen’ heeft met zo’n 15 zetels in de Kamer en in de peilingen zegt erg veel over de psychologie van de huidige leiders.

Laten we duidelijk zijn: Peetoom is een buitengewoon linkse dame die het CDA meerdere keren in de problemen heeft gebracht met haar linkse ideologie. Het is een zegen voor die partij dat het er bijna op zit voor haar. Laten we in vredesnaam hopen — zowel voor het CDA als voor het land — dat haar opvolger een trots lid is van de rechter vleugel van haar partij. Misschien dat het dan weer wat wordt met de christendemocraten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Guus Geluk

  Ik denk dat men wederom een linkse partijbons als partijvoorzitter zal verkiezen, teneinde binnen de partij-elite het balans tussen links en rechts te bewaken. Buma is, evenals diens voorgangers Balkenende en Verhagen, duidelijk van rechtse signatuur.

  1. Ernst Quispel

   Goed gezien, Guus, het CDA moet toch altijd proberen het sociale profiel een beetje overeind te houden, dus zo’n linkse dominee hebben ze wel nodig.

   Ik vond die Peetoom overigens ook een griezel.

   1. Guus Geluk

    Het blijft een partij met een linkse en rechtse vleugel. Van Agt heeft zijn handen aan de linkse vleugel volgehad.

    1. gister

     volgehad

  2. bifbof

   Ach , ook over en sluiten , bedrog Balkenende kan nooit goed gepraat worden (mijn mening maar hoor)

   1. struisvogelpolitiek

    Balkenende riep: Eerst het zuur en dan het zoet. Weten jullie het nog? Het is nog altijd zuur.

   2. Guus Geluk

    Elke minister-president is hier niet goed. Van Agt, Lubbers, Kok, Balkenende, Rutte – morren, morren, zeuren en zeuren.

    1. Blue monday

     We moeten hier met uiterst teleurgestelde mensen aan de rand van onze samenleving te maken hebben.

     Persoonlijk was ik uitermate tevreden over bv. Kok-1
     De Balkenende-periode, Rutte-1 waren m.i. wel dieptepunten.

     1. sjun

      Ik vond dan weer dat Kok bijzonder lichtzinnig omsprong met de levens van Nederlandse soldaten die slecht uitgerust op zelfmoordmissie naar Bosnië werden gestuurd om de Amerikaan onder Clinton een excuus te bieden voor een permanente basis in Bosnië.

     2. Guus Geluk

      De Balkenende-kabinetten waren allen rechts – op de laatste na – en Rutte I was ook rechts. Voor links was dat geen leuke tijd.

  3. gister

   het balans

 2. Gerlos

  De nieuwe partij voorzittervis bekend, iemand die vrij bekend iscin trollen land Ernst Quispel die gaar het worden. Ernst gefeliciteerd.

 3. Eugenie de la Fleur

  Soms links, dan weer rechts. Echt een partij zonder enig profiel, nog veel en veel erger dan de PvdA.

 4. Blue monday

  Met links niks mis Vd Galien….ik zie jou ook steeds vaker met linkse items komen.

  Je hebt alleen wat moeite om dat “links” te noemen.

 5. P.Sisterons

  Ruth Peetoom heeft vandaag bekend gemaakt dat ze het voor gezien houdt.
  Goed nieuws. Nu de rest van die zeikerds nog.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.