Filmpje! Complete verwarring in Tweede Kamer vanwege Marrakesh pact: 'Het kabinet vond dit in de zomer toch een goede tekst?'

Geen categorienov 29 2018, 12:00
Het kabinet ligt in de Tweede Kamer onder vuur. Alweer! Een breed front heeft zich gevormd waarbij het kabinet van alle kanten onder vuur is komen te liggen. Niet alleen van de partijen waarvan we het zouden verwachten, zoals de PVV en FvD, maar ook SP en GroenLinks roeren zich. In de media is het maatschappelijk debat over het VN-migratiepact van Marrakesh al enige tijd geopend en een petitie georganiseerd door Forum voor Democratie heeft ondertussen al meer dan 55.000 handtekeningen. Aangezien dit momenteel de grootste en meest succesvolste petitie is, vraag ik u ook deze te tekenen.
Kamerlid Sietse Fritsma (PVV) opende scherp door te stellen dat het kabinet een waardeoordeel heeft gedaan over het Marrakesh pact bij monde van Mark Rutte. Tegelijkertijd verwijt het kabinet dat de Tweede Kamer te voorbarig op de casus springt en te vroeg spreekt over de gevolgen van het pact, maar dat is natuurlijk onzin. Jasper van Dijk (SP) begrijpt dit en kwam met een mooie opening: "De spanning stijgt en de klok tikt, want 10 december is al dicht bij." Van Dijk vroeg of het mogelijk is om amendementen toe te voegen aan het pact n.a.v. overleg tussen het kabinet en de Tweede Kamer. Daarmee zou het kabinet tegemoet kunnen komen aan kritische punten: "Ik kan mij heel goed voorstellen dat andere Europese landen hier wel iets over willen zeggen, is het niet democratisch dat de staatssecretaris zegt 'ja ik kan mij voorstellen dat de Kamer tekstsuggesties heeft voor het pact'?". Dat is dus niet mogelijk omdat de Verenigde Naties niet in een procedure voorzien om amendementen toe te voegen aan het akkoord. Daarmee is de democratische legitimiteit van het pact dus flinterdun.
Ook GroenLinksert Bram van Ojik vond de wijze waarop het kabinet omgaat met het ondertekenen van het pact vreemd: "Ik raak toch wel in verwarring, het klopt toch dat het kabinet in de zomer gewoon van mening was dat dit een goede tekst was?" Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) weigerde om hier een concreet antwoord op te geven. Wel herhaalde hij nogmaals het proces dat het kabinet heeft doorlopen om tot de tekst van het Marrakesh pact te komen. En ook dat de Tweede Kamer op een aantal momenten hierover is geïnformeerd. Harbers voelde de bui waarschijnlijk al hangen en probeerde de onderwerpen waarover men spreekt snel van migratie te verleggen naar mensenhandel, prostitutie en kindermisbruik. Daarmee probeert de staatssecretaris het project en de status van het kabinet te redden. Lekker makkelijk natuurlijk. De oppositie roerde zich niet en begreep het spelletje blijkbaar, wel verschenen een aantal karteljokers in beeld. Onder meer Foort van Oosten (VVD), binnenkort burgemeesters van Nissewaard en Stieneke van der Graaf (ChristenUnie).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten