Neuropsycholoog luidt de noodklok: “Als wij zo doorgaan hebben we geen atoombom nodig om onszelf volledig uit te roeien”

De stress waaraan we onszelf continu blootstellen zorgt voor enorme problemen.

Klinisch neuropsycholoog Erik Matser komt vandaag in De Telegraaf met een oproep aan iedereen om een andere levensstijl te ontwikkelen. Gebeurt dat niet massaal, dan maken we onszelf he-le-maal kapot, aldus de man.

Matser legt uit:

“In Nederland werkt ongeveer 1 op de 5 mensen niet, als gevolg van stress en een burn-out. Deze mensen zijn door een gebrek aan energie letterlijk te moe om te werken. Het gaat doorgaans om relatief jonge mensen. Door onze manier van leven ontwikkelen veel mensen hersendisfuncties en krijgen daardoor hardnekkige klachten die het functioneren ernstig kunnen belemmeren. Zelfs huisartsen weten dat vaak niet.”

Hoe dit komt? Volgens Matser zijn we het “contact kwijt met wie we werkelijk zijn. En we weten niet meer wat we nodig hebben om gezond en energiek te blijven.”

Hij baseert zich daarbij op een lezing van kinderarts Nadine Burke uit San Francisco. Zij heeft ontdekt dat “aanhoudende stress bij kinderen hersendisfuncties veroorzaken en veranderingen in de hersenanatomie.” In gewone mensentaal betekent dit dat de connecties in de hersenen anders worden door continue stress. Het angstcentrum wordt sneller geactiveerd en blijft langer actief. Dit soort connecties kunnen je de rest van je leven beïnvloeden.

Is er dan helemaal geen goed nieuws? Jawel. Het is ook bekend dat we actief en bewust hersenverbindingen kunnen veranderen. Maar daar moet je bewust mee bezig zijn. Je moet mediteren, je levensstijl veranderen; bewust je hersenen anders laten werken. Neuroconnecties kun je veranderen, maar dat gebeurt niet van de ene op de andere dag, en ook niet zonder dat je daar bewust iets voor moet doen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Diederik van Walsum

  En hier komen nu pas mee !?
  Ik zag dit al minstens 10 jaar geleden aan komen.
  En niet alleen wat de mensen doen en niet doen,maar ook hoe zij zich gedragen.

  En dan moet ik wel de mensen uitsluiten van over de 65 jaar (met een weinig uitzondering daar gelaten)

 2. Aytas

  ‘Deze mensen zijn door een gebrek aan energie letterlijk te moe om te werken.’

  Wat als ze geen vangnet hebben?

  Het belang van vers bereid voedsel is erg groot. Ik denk dat deze mensen veel te veel met materie vergaren bezig zijn.

 3. Groeneveld

  “Volgens Matser zijn we het “contact kwijt met wie we werkelijk zijn.”
  ———————————————————————————–
  Dat is denk ik de essentie van zijn boodschap. Gecombineerd met het streven naar perfectie (een angststoornis zegt hij terecht) is het wachten op een burn-out.

  De meeste jonge mensen zijn opgevoed zonder enige levensbeschouwing, gevoel voor mystiek of mysterie. Ze zijn klaargestoomd in leerfabrieken om later een economische productiefactor te zijn en zijn/haar plaats in het leven, op de wereld, is volstrekt onduidelijk.

  De moderne maatschappij is vergif voor de mens, dat is duidelijk.

  1. Ernst Quispel

   Mooi gezegd, Groenveld.

  2. toetssteen

   @groeneveld
   Ik denk persoonlijk dat velen de connectie met de gemeenschap missen.
   Familie, vrienden, buurtgenoten, kennissen enz.

 4. AS210854

  Dat is goed te zien bij onze politici, ikke ikke ikke en de rest kan stikken.

 5. Gosselaar333

  De moderne maatschappij is vergif voor de mens. Niks aan toe te voegen Groeneveld.

 6. victus

  Dienstplicht weer invoeren naar Israëlisch model. Jonge mannen en vrouwen minimaal 16 maanden onder de pannen. 16 maanden lang geen ikke ikke en jezelf als het centrale middelpunt zien die nooit wat fout kan doen. Zelfmedelijden afleren en mentaal even aansterken. Doen wat er gezegd wordt en niet wat je zelf wilt met een hoop moeilijke zinnen en dito woorden.

  1. Veteraan

   Dienstplicht invoeren is een goed idee, voor diegene die nog te redden zijn.
   Maar eerst eens van de Tokkies en de criminele asociale Allochtonen af [helaas zijn dat er veel meer terwijl het toch officieel een minderheid zou moeten zijn].
   Die verzinnen toch wel een S5je of iets anders om er onderuit te komen.
   Zij doen dat ook als iemand wat strenger tegen het misbruik van uitkeringen wil zijn en de thuiszitters iets nuttigs wil laten doen.
   Beetje agressie en iets “verward” en ze mogen alweer thuis blijven.
   Ik ken vrij veel hulpverleners en 2 agenten die het allemaal spuugzat zijn omdat ze er dagelijks mee geconfronteerd worden en er niets over mogen zeggen in de media.
   Toch wel apart dat ik nog NOOIT problemen heb gehad met Vietnamese vluchtelingen, boeddhisten, Israëliërs, christenen en vele andere gelovigen.
   Maar wel veel met foute moslims en Tokkies, wat een afval zeg.

   En mooi stukje van Groeneveld.

 7. Bes Tolen

  Victus. Vroeger werd maar de helft van de jongens werkelijk dienstplichtig militair. Dat waren veelal de jongens uit de betere driekwart van de bevolking. Die liepen maatschappelijk trouwens ook flinke achterstand op. Zowel voor als na de diensttijd was er vaak veel verloren tijd. ”Als je in februari vrij kwam, betekende dat je dat je pas in september met een bepaalde studie kon beginnen”, dergelijk.
  Velen, die uit militaire dienst kwamen, konden zich in de eerste tijd maar moeilijk aanpassen ”in de burgermaatschappij”. Ze waren passief geworden, misten zelfs de banden met de kameraden in militaire dienst (desondanks), enz. De overgang was dus groot.
  Het allerergst was trouwens de situatie waarin vlak na de Tweede Wereldoorlog de eerste generatie jongemannen met dienstplicht kwam te verkeren. [Een nu grotendeels uitgestorven generatie]. De lange diensttijd met inbegrip van die in Indonesië heeft een groot deel blijvend zwaar gedupeerd. Dat heeft individueel en maatschappelijk grote nadelige gevolgen gehad. Veel ontwrichting.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.