Noord- en Zuid-Korea zetten voorzichtige nieuwe stap richting vrede, wachtposten worden ontwapend

Beide Korea’s houden elkaar strak in de gaten terwijl ze langs 22 wachtposten hun troepen en wapens weghalen. Tegen het eind van de maand willen ze beide twintig wachtposten hebben afgebroken. Via het AD.

De DMZ, oftewel de Demilitarized Zone, een zwaarbewapend grensgebied tussen de beide Korea’s waar men elkaar goed in de gaten houdt en een poging tot oversteken zelden tot een goed einde wordt gebracht. Jarenlang hebben bewakers van beide landen elkaars iedere beweging gemonitord. Langzamerhand komt daar nu verandering in.

Beide Korea’s zijn begonnen met het ontmantelen van hun grensposten. Ze laten aan elkaar zien dat ze troepen en wapens aan het weghalen zijn en zullen in december elkaar inspecteren of aan de overeenkomst is voldaan. Als symbool blijft aan beide kanten één grenspost overeind, weliswaar ontwapend, maar zal niet worden gesloopt zoals de overige posten.

Dit kon wel eens een belangrijke stap zijn richting vrede. Je moet in het geval van de Korea’s natuurlijk voorzichtig zijn met zulke uitspraken, want er moet nog veel gebeuren wil er ooit vrede gaan bestaan tussen die twee, maar iets is beter dan niets! Op z’n minst vermindert het de spanningen tussen beide landen en reduceert het de kans op escalatie.

Wellicht herinnert u zich nog de videobeelden van een stel Noord-Koreanen die de grens over probeerden te steken en achtervolgd werden door Noord-Koreaanse soldaten? Zoiets hoeft maar één keer fout te gaan, waar de ene soldaat een ander beschiet en binnen de kortste keren de vlam in de pan schiet. Door simpelweg minder troepen aan de grens te hebben neemt hierdoor de kans al af. Ze zijn er nog lang niet maar er zit tenminste schot in de zaak!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Ries

  En wie lag aan deze ontwikkelignen ten grondslag? Jawel, President Tump. Kom er maar in jongens ter linkerzijde. Jullie hebben vast wel wat gal te spuwen of inhoudloze opmerkingen te plaatsen.

  1. Baaz

   Zuurdesem Ries, puur zuurdesem…

  2. fockingworst

   Precies goed gedaan trump.
   @ries het valt mij op dat de tr. llen altijd wegblijven bij dit soort artikelen, gewoon omdat ze denwaarheid niet aankunnen.
   En als ze reageren komt altijd de rascist kaart of fascist…

 2. Troelstra

  Ik vind deze toenadering van Koreanen tot Koreanen hoopgevend.

  1. Rosasolis

   @Troelstra. Deze toenadering tussen de twee Korea’s is inderdaad hoopgevend.
   Maar het heeft met Trump’s bezoek aan Kim Jong Un, helemaal niets te maken.

   1. Heinz

    Het ging er alleen maar om Rosa, dat Kim wilde dat de grootscheepse gezamenlijke oefeningen (zuid Korea en de VS) niet door gingen. En dat kreeg hij voor elkaar. Trump zei het zelf later “wij zijn verliefd, Kim stuurt mij lieve brieven” Dat is toch geinig. Ik hoort het wel.

    1. Rosasolis

     @Heinz. Dat is inderdaad het geval geweest. Kim heeft zijn zin gekregen:
     geen gezamenlijke oefeningen tussen Zuid-Korea en Amerika. Trump krijgt
     “lieve brieven” van Kim?! Wij moeten niet alles geloven wat er verteld wordt.

 3. Ritter

  Dit vredes proces is op gang gebracht dankzij Trump.

  Ondanks de tegenwerking die Trump ondervind van de media en politici blijft Trump geloven dat vrede mogelijk is met NK.

  Een tijdje geleden heeft de Zuid Koreaanse president voorgesteld Trump de Nobel prijs voor de Vrede te geven.

  Een terechte aanbeveling. Na 42 jaar is er nu een President Trump die streeft naar vrede met NK en zich daarvoor inzet.

  Trump wil ook praten met Putin. En ook daar word Trump door het politieke en media establishment tegengewerkt die dit vredes beleid van Trump willen ondermijnen.

  1. Onno

   @Ritter, Trump heeft al heel lang contact met de Russen. Schoonzoon Jared Kushner en ook Jr. zijn op de hoogte. Een tête a tête met Putin is voor het toneel.

   1. robroy

    tja ook jij mag natuurlijk een mening hebben dat is hier niet verboden .

    1. Heinz

     En ik dan ? Nog even en dan loopt heel noord Korea met Kim voorop over naar het zuiden. Hoe vind je ‘em ?

 4. Diederik van Walsum

  Ik kan kort zijn : Dankzij Donald Trump!!!!!!!!!!!!!

 5. Rosasolis

  Aan jullie Trumpeters: Vorige week werd er zowel in de krant als op de radionieuws vermeld dat Kim Jong Un, aan Trump een waarschuwing heeft gegeven dat als de sancties van Amerika tegen Noord-Korea niet binnenkort worden opgeheven, dat N. Korea hun raket programma zal doorzetten. Zij hebben nu al grotere raketten die Amerika kunnen bereiken. De verbeterd relatie met Zuid-Korea begon maanden voor het bezoek van Trump, tijdens de Olympische Spelen in Seoul. Dit heeft niets met Trump te maken.

 6. Willem Bever

  Rosalis zit op de maan en heeft geen flauw benul van de werkelijkheid typisch…links

  1. Rosasolis

   @Willem Bever. Ik heb wel meer benul dan u. En ik ben niet “links”.

   1. Seneca

    u bent niet links? oh neen, u bent gristelijk. die zijn – zo mogelijk – nog erger dan links tuig. kijk maar wat cda en cu hebben gedaan voor de Nederlandse bevolking. in de stront getrapt en anders niets!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.