Onvoorstelbaar! Directie Pathé opgelicht voor 19 miljoen euro door nepmails

Onvoorstelbaar! Directie Pathé opgelicht voor 19 miljoen euro door nepmails

Bioscoopketen Pathé zal de ticketprijzen fors omhoog moeten doen. Twee directieleden vielen voor een serie nepmails waardoor ze 19 miljoen euro hebben overgemaakt naar criminelen! Via de NOS.

Dit is toch werkelijk waar om te janken? Twee directieleden kregen een aantal mails, zogenaamd vanuit het Franse hoofdkantoor. In de mails stond een verzoek om per direct 800.000 euro over te maken. Dit geld zou snel nodig zijn om een buitenlandse overname te kunnen bekostigen. De criminelen dekken zichzelf goed in door te stellen dat dit snel moet gebeuren en niemand erover mag worden ingelicht, vanwege de concurrentie. Contact moest dan ook uitsluitend via de mail gebeuren.

Dat hier geen alarmbellen gingen rinkelen is al raar, alsof je je Franse collega niet even kunt bellen, zeggen dat de man ervoor moet zorgen dat niemand meeluistert en hem even snel vraagt naar dat mailtje van net. Maar goed, kordaat dat beide directieleden zijn, maken ze het geld over en ontvingen al snel nieuwe mailtjes.

De bedragen gingen in korte tijd fors omhoog. Na de eerste 800.000 werd al om een bedrag van 2,5 miljoen gevraagd. Dat werd ook gewoon overgemaakt. Daarna volgen nog twee transacties van bij elkaar 11 miljoen. Binnen drie weken tijd vloog er 19,2 miljoen euro uit Pathé!

Het geld vloog er in korte tijd zo snel uit dat er ineens te weinig was om over te maken! De directie diende een aanvraag in bij de cash-pool van het Franse moederbedrijf. De alarmbellen bij de Fransen rinkelden natuurlijk wél gewoon keihard en al snel volgde er een telefoontje. De woorden 'Sacrebleu' en 'merde' vielen geheid vaak tijdens dat telefoongesprek.

Beide directieleden zijn ontslagen, één van de twee, de financieel directeur (eerlijk waar), heeft zijn ontslag aangevochten bij de kantonrechter. De man moet van de kantonrechter tot eind december worden doorbetaald. De rechter meende namelijk dat het een zeer geraffineerde zwendel was.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties