Noord- en Zuid-Korea zetten voorzichtige nieuwe stap richting vrede, wachtposten worden ontwapend

Noord- en Zuid-Korea zetten voorzichtige nieuwe stap richting vrede, wachtposten worden ontwapend

Beide Korea's houden elkaar strak in de gaten terwijl ze langs 22 wachtposten hun troepen en wapens weghalen. Tegen het eind van de maand willen ze beide twintig wachtposten hebben afgebroken. Via het AD.

De DMZ, oftewel de Demilitarized Zone, een zwaarbewapend grensgebied tussen de beide Korea's waar men elkaar goed in de gaten houdt en een poging tot oversteken zelden tot een goed einde wordt gebracht. Jarenlang hebben bewakers van beide landen elkaars iedere beweging gemonitord. Langzamerhand komt daar nu verandering in.

Beide Korea's zijn begonnen met het ontmantelen van hun grensposten. Ze laten aan elkaar zien dat ze troepen en wapens aan het weghalen zijn en zullen in december elkaar inspecteren of aan de overeenkomst is voldaan. Als symbool blijft aan beide kanten één grenspost overeind, weliswaar ontwapend, maar zal niet worden gesloopt zoals de overige posten.

Dit kon wel eens een belangrijke stap zijn richting vrede. Je moet in het geval van de Korea's natuurlijk voorzichtig zijn met zulke uitspraken, want er moet nog veel gebeuren wil er ooit vrede gaan bestaan tussen die twee, maar iets is beter dan niets! Op z'n minst vermindert het de spanningen tussen beide landen en reduceert het de kans op escalatie.

Wellicht herinnert u zich nog de videobeelden van een stel Noord-Koreanen die de grens over probeerden te steken en achtervolgd werden door Noord-Koreaanse soldaten? Zoiets hoeft maar één keer fout te gaan, waar de ene soldaat een ander beschiet en binnen de kortste keren de vlam in de pan schiet. Door simpelweg minder troepen aan de grens te hebben neemt hierdoor de kans al af. Ze zijn er nog lang niet maar er zit tenminste schot in de zaak!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties