Noord- en Zuid-Korea zetten voorzichtige nieuwe stap richting vrede, wachtposten worden ontwapend

Geen categorienov 10 2018, 12:00
Beide Korea's houden elkaar strak in de gaten terwijl ze langs 22 wachtposten hun troepen en wapens weghalen. Tegen het eind van de maand willen ze beide twintig wachtposten hebben afgebroken. Via het AD.
De DMZ, oftewel de Demilitarized Zone, een zwaarbewapend grensgebied tussen de beide Korea's waar men elkaar goed in de gaten houdt en een poging tot oversteken zelden tot een goed einde wordt gebracht. Jarenlang hebben bewakers van beide landen elkaars iedere beweging gemonitord. Langzamerhand komt daar nu verandering in.
Beide Korea's zijn begonnen met het ontmantelen van hun grensposten. Ze laten aan elkaar zien dat ze troepen en wapens aan het weghalen zijn en zullen in december elkaar inspecteren of aan de overeenkomst is voldaan. Als symbool blijft aan beide kanten één grenspost overeind, weliswaar ontwapend, maar zal niet worden gesloopt zoals de overige posten.
Dit kon wel eens een belangrijke stap zijn richting vrede. Je moet in het geval van de Korea's natuurlijk voorzichtig zijn met zulke uitspraken, want er moet nog veel gebeuren wil er ooit vrede gaan bestaan tussen die twee, maar iets is beter dan niets! Op z'n minst vermindert het de spanningen tussen beide landen en reduceert het de kans op escalatie.
Wellicht herinnert u zich nog de videobeelden van een stel Noord-Koreanen die de grens over probeerden te steken en achtervolgd werden door Noord-Koreaanse soldaten? Zoiets hoeft maar één keer fout te gaan, waar de ene soldaat een ander beschiet en binnen de kortste keren de vlam in de pan schiet. Door simpelweg minder troepen aan de grens te hebben neemt hierdoor de kans al af. Ze zijn er nog lang niet maar er zit tenminste schot in de zaak!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten