Premies zorgverzekeringen stijgen hard: drie keer hoger dan inflatie

Geen categorienov 12 2018, 14:05
De stijging van de premies blijft binnen de perken dankzij het aanspreken van de financiële reserves van de zorgverzekeraars, maar laten we eerlijk zijn. Een zorgstelsel waar de kosten drie keer sneller stijgen dan de inflatie is een stelsel dat aandacht behoeft. Zilveren Kruis verhoogt haar premie zelfs met 6,3%. Ondertussen blijven de benodigde structurele hervormingen uit, want we zijn verslaafd geraakt aan gesubsidieerde zorg.
De Nederlandse Zorgautoriteit waarschuwde al voor hogere tarieven. Volgens de instantie is het de verantwoording van de verzekeraars en aanbieders om afspraken te maken over het beperken van de kostenstijging. Ook de buffers, die nu dus worden ingezet om de kostenstijging te maskeren, raken op. De basisverzekering van CZ wordt volgend jaar €8,55,- duurder. Ook de Nationale-Nederlanden zit in dezelfde groep en verhoogt haar premie met €9,02,- Menzis wordt hierdoor relatief goedkoop door de premie met slechts €3,- te verhogen naar een premie van €122,- per maand. Dat de zorgkosten met ongeveer 6% stijgen en dus 3x zo hard omhoog gaan als de inflatie is zorgwekkend, maar niet onverwacht.
Voor een oplossing van de sterk stijgende kosten moeten we dan ook niet bij de overheid zijn, maar bij de samenleving. Mantelzorg biedt een oplossing, maar ook het debat over wat de overheid wel en niet hoort te financieren moet worden gevoerd. Het kan niet zo zijn dat het aantal ouderen stijgt, medicijnen duurder worden en de kosten de pan uitreizen. Tijd dus voor het nemen van besluiten en dat is natuurlijk niet gemakkelijk. Een manier waarop de kosten kunnen worden teruggedrongen is het principe van circulaire zorg. Het zou normaal moeten zijn dat ouders voor hun kinderen zorgen en dat de kinderen later voor hun ouders zorgen.
In andere landen, zoals Duitsland, is dat heel normaal.
Bekijk alle veranderingen voor 2019 in de Datamonitor zorgverzekering van Independer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten