Premies zorgverzekeringen stijgen hard: drie keer hoger dan inflatie

De stijging van de premies blijft binnen de perken dankzij het aanspreken van de financiële reserves van de zorgverzekeraars, maar laten we eerlijk zijn. Een zorgstelsel waar de kosten drie keer sneller stijgen dan de inflatie is een stelsel dat aandacht behoeft. Zilveren Kruis verhoogt haar premie zelfs met 6,3%. Ondertussen blijven de benodigde structurele hervormingen uit, want we zijn verslaafd geraakt aan gesubsidieerde zorg. 

De Nederlandse Zorgautoriteit waarschuwde al voor hogere tarieven. Volgens de instantie is het de verantwoording van de verzekeraars en aanbieders om afspraken te maken over het beperken van de kostenstijging. Ook de buffers, die nu dus worden ingezet om de kostenstijging te maskeren, raken op. De basisverzekering van CZ wordt volgend jaar €8,55,- duurder. Ook de Nationale-Nederlanden zit in dezelfde groep en verhoogt haar premie met €9,02,- Menzis wordt hierdoor relatief goedkoop door de premie met slechts €3,- te verhogen naar een premie van €122,- per maand. Dat de zorgkosten met ongeveer 6% stijgen en dus 3x zo hard omhoog gaan als de inflatie is zorgwekkend, maar niet onverwacht.

Voor een oplossing van de sterk stijgende kosten moeten we dan ook niet bij de overheid zijn, maar bij de samenleving. Mantelzorg biedt een oplossing, maar ook het debat over wat de overheid wel en niet hoort te financieren moet worden gevoerd. Het kan niet zo zijn dat het aantal ouderen stijgt, medicijnen duurder worden en de kosten de pan uitreizen. Tijd dus voor het nemen van besluiten en dat is natuurlijk niet gemakkelijk. Een manier waarop de kosten kunnen worden teruggedrongen is het principe van circulaire zorg. Het zou normaal moeten zijn dat ouders voor hun kinderen zorgen en dat de kinderen later voor hun ouders zorgen.

In andere landen, zoals Duitsland, is dat heel normaal.

Bekijk alle veranderingen voor 2019 in de Datamonitor zorgverzekering van Independer.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. wheelboy

  Tja het kan niet zo zijn .Alleen vergeet er een dat tegenwoordig beide partners moeten werken om hoofd boven water te houden . En niet iedereen goed met zijn ouders kan opschieten . Of zelf lichamelijk niet in orde is . Of de ouders te ver van de kinderen wonen . EN ook is niet niet zo dat de ouders veel kinderen hebben die om de beurt voor de zorg kunnen bijdragen .

 2. Baaz

  “Ja die marktwerking in de zorg zorgt voor veel premie(verhoging)”
  ~Baaz~

 3. HW

  Iedereen wil dat er meer verdient moet worden in de zorg, maar blijkbaar vergeet men, dat het geld ergens vandaan moet komen. Verhoging van de zorgpremies.

  Je kunt het ook anders doen, meer handen aan het bed en management reorganiseren, want daar worden nu de centjes hoofdzakelijk verdeeld. Papierwerk gecreëerd door en voor kakballen van de Universiteit en het Hoger Beroepsonderwijs ipv de echte zorg, mensen wassen, verschonen, medische zorg, aandacht, maar dat zit er niet in want dan moet het management werken en dat is toch wat anders als vergaderen, hoe de rest efficiënter kan werken.

  Zo is er een hoop kapot gemaakt en niet alleen in de zorg.

  1. Baaz

   In Engeland schijnt het wel te werken, daar is gezondheidszorg ‘gratis’ en wordt het via de belastingen georganiseerd. Micheal Moore heeft er een documentaire (Sicko) over gemaakt.

   1. Baaz

    Sicko, Nederlands ondertiteld.

    https://www.youtube.com/watch?v=QpMMNqzagCk

   2. Onslow

    Dit is niet waar. Zomaar een slag in de lucht. Engelsen die hier werken zijn opgetogen over de gezondheidszorg in Nederland, collega’s uit de bankensector die hier zijn gedetacheerd.
    AD
    In Engeland kun je maar beter niet ziek worden
    Patiënten die op de grond liggen bij gebrek aan bedden,een tekort aan ambulances en 50.000 geschrapte operaties. Artsen, ziekenhuisdirecteuren en patiënten slaan alarm in Groot-Brittannië: het zorgsysteem is zwaar overbelast.

    Zorgwijzer geeft aan dat het systeem faalt.

    Suse van Kleef 19-01-18, 09:00 Laatste update: 18:58

 4. Ernst Quispel

  Mensen worden ouder, zieker en er is medisch steeds meer mogelijk. Dat leidt tot hogere kosten in de zorg.
  Zo eenvoudig ligt dat.

  1. Siemien

   Maar dat hoeft niet als je bedenkt dat er miljarden op de plank moeten blijven liggen, sterker nog, mensen betalen steeds meer dus de leugen dat het door vergrijzing komt of dat de zorg duurder word is natuurlijk kolder, we betalen immers steeds meer voor steeds minder zorg…

   1. C.A.Barstow

    En zo is het!

  2. Baaz

   “Zo eenvoudig ligt dat.”

   Dat is jouw conclusie, en dat staat je vrij.

   1. fockingworst

    @baaz @ernst cocludeert meestal iets anders (is zijn goed recht) als het meerendeel van het volk is mijn zienswijze.

    1. Baaz

     Klopt, dat is hij aan zijn afwijking verplicht.

  3. HW

   Dat is de taal van links en die horen we al jaren.

   Kijk welke oud-politici allemaal een dik betaalde overbodige baan hebben in de zorg en aanverwanten

  4. sonar

   Kwippemans je ook figuren zoals jij die geestelijk gestoord zijn ,die kosten meer als de vergrijzing.
   De grootste ziektekosten word veroorzaakt met sportblessures .

 5. C.A.Barstow

  Onze zogenaamde landbestuurders hebben liegen, bedriegen, stelen en het volk bedonderen tot een kunst verheven.
  Langzaamaan glijd Nederland af tot een armoedig landje, heb ik daar mijn hele leven voor gewerkt? om alles wat ik heb opgebouwd te laten afstelen door dat stelletje ratten in Den Haag.
  Geloof mij, het volk zal een keer in opstand komen, en ik zit er echt op te wachten!

 6. henk vintage

  We gaan voor het gemak maar even voorbij aan de honderdduizenden gelukzoekers die allemaal op onze kosten moet worden geholpen zonder een cent nu en in de toekomst bij te dragen. Ook nog met ziektes die hier allang tot het verleden behoorden.
  Ook over het grote aantal wanbetalers, die wel de zorgtoeslag ontvangen, hoor je niets.
  Geef de vergrijzing maar de schuld, lekker makkelijk.

  1. Crassus

   O.a. Over de zorgpremie en zorgtoeslag.

   Ik betaal mijn premie niet
   Betaalt u uw zorgpremie niet? Dan meldt uw zorgverzekeraar u aan als wanbetaler bij het CAK. Op verzoek van het CAK betalen wij uw zorgtoeslag uit aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Dit doen we totdat de schuld aan uw zorgverzekeraar is afgelost. U krijgt hierover een brief van het CJIB.

 7. Nuts

  Wat een gelul sat het aantal ouderen stijgt. Het aantal ouderen stijgt helemaal niet in procenten.

  Het aantal uitkeringtrekkers waarbij de meeste een Islam achtergrond heeft stijgt.

  Vroeger werd je altijd geleerd dat je zoveel premie moest afstaan van je salaris om voor je eigen pensioen te sparen.
  Tegenwoordig verdwijnt je premie naar vreemdelingen die ook nog willen dat wij ons aanpassen naar hun of verdwijnen?!

  Praten?
  Doen we al zolang dat ik mij al herinner sinds jaren 80.

  Een revolte is beter…..ik ben het zat.
  Jezelf vrij vechten word langzaam de enige optie.

 8. Rosasolis

  Jammer van dit foto van Menzis, als voorbeeld. Dit uitstekende zorgvereniging is zeker een van de meest sympathieke in Nederland. Ik stapte jaren geleden over van een heel dure zorgvereniging naar Menzis. Die zijn hoofdkantoor in Enschede heeft. En omdat ik een aantal jaren in “Tukke-land” heb gewoond en gewerkt heb, weet ik dat de meeste Tukkers de aller fijnste, eerlijkste mensen zijn. Helaas moesten wij uit dit gebied vertrekken, omdat er weinig werk toen was. Maar van de jaren dat ik in Enschede woonde, heb ik heel fijne herinneringen. Van fijne mensen die nog steeds eerlijke zaken doen, en heel mooie Nederlands spreken.
  Wij hebben gisteren een brief van Menzis over onze nieuwe polis gekregen, dat alleen 4% zal stijgen…(ongeveer 9 euro per maand voor ons tweeen). Jammer is het dat wij nu nieuwe vervangende medicijnen moeten nemen. Maar dit is een zaak van de
  medische industrie. Niet van de zorgverzekeraars.
  Ik ben blij dat wij nog steeds blijven met Menzis, in plaats van de Zilver Kruis die blijkt te heersen over provincie Noord-Holland.
  En nu vreselijk duur is geworden… met meer dan 6% verhoging. En anderen zoals Nationale Nederlanden die meer dan 9 % hoging doorgaat.

 9. ruudjeenjose

  Eigen huizenbezitter. Betaal uw huis niet af. De regering wil dat u uw huis aflost.Zpdra u dat hebt gedaan gaat u ervoor bloeden. Denk aan de wet Hillen. Een huis van twee ton gaat dan 1400 euro extra betalen per jaar. Dat is de dank van de regering die meer op heeft met de islam en de asielparasieten dan de Nederlanders .U bent gewaarschuwd!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.