Roemenië krijgt het aan de stok met de EU: ‘corrupte regering ondermijnt de rechtsstaat’

De EU heeft harde kritiek geuit op Roemenië, vlak voor hun EU-voorzitterschap. De Roemeense regering zou corrupt zijn en erop uit zijn om de rechtsstaat te ondermijnen. Dat meldt de Volkskrant.

De regering in Boekarest maakt er maar een potje van volgens Frans Timmermans. Al het harde werk van de afgelopen tien jaar om Roemenië democratischer en minder corrupt te maken, wordt nu door nieuwe wetten tenietgedaan, aldus Timmerfrans.

Over anderhalve maand krijgt Roemenië het EU-voorzitterschap, waarmee zij Oostenrijk zullen opvolgen. De kritiek komt dus op een behoorlijk ongunstig moment voor het land.

Roemenië heeft wetten ingevoerd die zorgen voor meer greep op de rechterlijke macht. Ook zijn zij bezig de anticorruptiedienst te ontmantelen. Zowel de Roemeense president Iohannis als critici van de regering zijn ervan overtuigd dat de regering bezig is om corrupte sociaal-democraten de hand boven het hoofd te houden.

Waar Roemenië dus op allerlei vlakken lijkt te falen en dus onder toezicht zal blijven, doet Bulgarije het verrassend goed. Zij staan waarschijnlijk niet meer onder EU-toezicht als zij zich in blijven zetten om corruptie tegen te gaan en democratie meer te bevorderen. Dit zou echter kunnen betekenen dat Bulgarije het Schengenlidmaatschap krijgt. Nederland, Duitsland en Frankrijk proberen dit actief te voorkomen.

Er is dus weer flink wat onenigheid binnen de EU en er lijkt zo geen makkelijke oplossing in zicht!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Aytas

  ‘Er is dus weer flink wat onenigheid binnen de EU en er lijkt zo geen makkelijke oplossing in zicht!’

  Laten we het hopen! Het failliet van Europa door rechts, lachen man.

  1. Stanly2000

   Aytasje,
   “Het failliet van Europa door rechts, lachen man.”
   Kan je deze wonderlijke opmerking misschien even toelichten? Wat heeft rechts hiermee van doen? Ik ben benieuwd!

   1. Aytas

    Rechts sloopt de eu. Dat maakt de handel ingewikkelder, de macht van multinationals groter, de prooi voor Azië kleiner en het crony kapitalisme zal nog meer kunnen woekeren. Dat wordt het failliet van Europa, er zal een grote terug gang in welvaart van komen. Een aantal landen zal het wel redelijk redden. Nederland niet, dat komt door de manier waarop ze hun verzorgingsstaat hebben gefinancierd.

    1. Stanly2000

     Aytas, het is echter niet rechts, maar de EUSSR zelf die aan het slopen is.

     1. Aytas

      Nee dat is toch echt rechts. Er zijn ontzettend veel mensen voor broodnodige veranderingen maar rechts sloopt het en dat is echt een gemiste kans.

     2. Baaz

      “Er zijn ontzettend veel mensen voor broodnodige veranderingen…”

      Dat weet jij niet dat denk je hooguit.

     3. robroy

      Geef het op @Stanly2000 die vent want dat is het ayayayayaya tasje is niet te helpen hij is een enorme racist ,gewoon links laten liggen mokken .

    2. Baaz

     “Rechts sloopt de eu.”

     Dat is een leuke voor op een spandoek.

    3. B. Pascal

     De sovjets hebben ook jaren lang linkse-normen willen vasthouden, daarop klapte het systeem. Wanneer de EU de linkse-marxistische normen blijft vasthouden zal het systeem klappen. Het failliet van Europa door daarmee niet door rechts maar door Links zelf.

  2. henkC

   Alu hoedjes zijn bij de Hema te koop…

 2. Pescador

  opdoeken die hele EU is alleen maar bedoeld om vodka te kopen voor die dronkenlap

 3. Svetlana

  De iskanh fgis vgewekufddd genlugue ujg vubd sghddffd
  Ff

 4. Onslow

  In Engeland werken veel Bulgaren als tegelzetter in de bouw en voor de partikulier. Toffe gasten goedkoop en weten van doorwerken.

  1. Baaz

   “Toffe gasten goedkoop en weten van doorwerken”

   Jij mag dat natuurlijk gewoon vinden, het staat je vrij om jouw mening te geven. Thank you!

   1. Onslow

    Misschien een idee om er een paar in te huren. Beter Baas zijn dan voor een Baas te werken.

    1. Baaz

     Het goed dat jij het beter vindt, ook jij hebt recht op jouw eigen mening.

    2. henkC

     Uhhh Roemenie ? Of Bulgarije?

     Klein verschil?

 5. C.A.Barstow

  Hele goede zaak, nog een land dat weigert zich door het gedrocht dat EU heet te laten ringeloren, die is hoop ik het begin van het einde.
  Samenwerking is prima ben ik helemaal voor maar zeker geen Europese superstaat waarin Nederland zal ophouden te bestaan, weg met de EU, weg met die volgevreten zakkenvullers in Brussel.

  1. Heinz

   Wij werken nu toch ook samen? U bedoelt weer harde grenzen, gedoe met douaneformaliteiten ?
   Gewoon Nederland ingeklemd door Duisland en Frankrijk. België vergeet ik gemakshalve. Dat gaat niet werken. Samenwerking in EU verband is voor ons land het beste gezien de cruciale ligging en toegankelijkheid.

   1. C.A.Barstow

    Met samenwerking hebt ik het over de voormalige EEG! en niet over het inlijven van een land om het daarna zijn bestaansrecht te ontnemen, wat dat is namelijk het vervloekte plan dat EU heet, jammer dat Nederlanders die smerige leugenachtige verhaaltjes die ze in Den Haag het land in slingeren nog steeds geloven, wat dat betreft heb ik meer op met de bevolking van enkele voormalige Oostbloklanden.

 6. henkC

  Ben zelf geen EU fan maar als dit soort landen uitnodigd om bij je clubje te komen dan moet je niet al te verbaast reageren.

  1. van Urk

   Het uitnodigen van dit soort corrupte landen bij je clubje is de schuld van Rechts volgens Aytas en niet door de expansiedrift van de Brusselse lotemetotus die zich niet eerst hebben ingestudeerd dat Roemenie toch een groot verschil is met bijvoorbeeld Denemarken.

 7. NoDoubt

  Het beste is de EU ontbinden. Wordt NL ook niet door de strot geduwd dat er nog 6 a 8 miljoen mensen in NL bij moeten zonder dat we dat willen. De EU duwt alles door je strot zonder inbreng. Je gespaarde pensioen en je AOW kun je aan de wilgen gaan hangen. Zalm wist al hoe je een deel van je pensioen kon inleveren en ook naar Griekenland ging een deel van je opgebouwde spaargeld in rook op. De mensen die zo nodig voorstander zijn van al die mensen die binnenkomen, moeten ze maar in huis nemen op eigen kosten, dan wil ik ze na verloop van tijd nog wel horen. Het waren toch allemaal hoog opgeleiden. Nu blijkt dat 95% niet aan het werk komt naast de criminelen en de uitgeprocedeerden die niet teruggaan en op onze kosten allerlei faciliteiten krijgen.

 8. Gerlos

  Het begint een aardig zooitje te worden in het gedrocht EU.

 9. Ries

  Ik kan me niet herinneren dat het ons slecht ging binnen de EEG. Het gedrocht Brussel opdoeken, verschaft weer de juiste verhoudingen.

 10. B. Pascal

  De EU en het Westen hebben in 1991 enorm gelachen om de val van de sovjet-unie. Daarna heeft de EU met de schoktherapie de laatste resten van de sovjet economie tot de grond kapot gemaakt.

  Geadviseerd werd aan de oud Sovjet staten (in 1992) om alle prijsrestricties, subsidies en valutarestricties op te heffen en zo veel mogelijk staatseigendommen direct te verkopen om zo de last van het communisme zo snel mogelijk af te schudden. Dit is het Oosten nog niet vergeten! Men kwam met een paar maand in de armoede terecht.
  De EU nam een enorme voorsprong en eigende de jaren daarop vele Sovjet Staten toe.

  De tijd is nu gekomen…. de wal keert het schip.
  De EU zal haar normen moeten aanpassen wil ze overleven.
  De sovjets hebben ook jaren lang linkse-normen willen vasthouden, daarop klapte het systeem. Wanneer de EU de linkse-marxistische normen blijft vasthouden zal het systeem klappen. Het failliet van Europa door daarmee niet door rechts maar door links zelf.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.