Unilever-aso Polman geeft eindelijk toe: hij eiste afschaffing dividendbelasting van Rutte

Op deze foto zie je links Mark Rutte (VVD) en rechts Paul Polman, CEO van Unilever. Foto: Minister-president Rutte (bron: Flickr)
Foto: Op deze foto zie je links Mark Rutte (VVD) en rechts Paul Polman, CEO van Unilever. Foto: Minister-president Rutte (bron: Flickr)

Anders zou Unilever niet naar Rotterdam komen. Dat kwam het bedrijf uiteindelijk trouwens toch niet.

Toen er druk gedebatteerd werd over de (mogelijke) afschaffing van de dividendbelasting deed Unilever net alsof het niets te maken had met dit plan. Of de belasting nou verdween of niet, het zou allemaal niet zoveel uitmaken. Unilever stond boven dat soort discussies. Of, zoals het AD het verwoordt:

“Unilever zelf wuifde bij het aankondigen van de verhuizing in maart het belang van de dividendbelasting nog weg.”

De oppositie wilde erg graag weten wat multinationals, en met name Unilever, Rutte precies verteld hadden. Eisten zij afschaffing? Waar kwam die harde eis van de VVD opeens toch vandaan? Wie het wist mocht het zeggen. Maar dat er iets niet helemaal in de haak was leek iedereen duidelijk.

Nou, dat klopt. Unilever-topman Paul Polman geeft nu namelijk ein-de-lijk toe dat de afschaffing van deze belasting op tafel kwam omdat Unilever dat eiste:

“We hebben heel duidelijk tegen het kabinet gezegd: ‘Als je ooit wilt dat Unilever met zijn hoofdkantoor naar Nederland komt, kan dat nooit gebeuren met dividendbelasting.’ We hebben dit altijd gezegd, al meer dan tien jaar. Niet alleen ik, maar andere mensen van Unilever ook.”

Hilarisch genoeg ging het uiteindelijk toch niet door omdat Unilever toch maar besloot het hoofdkantoor in Engeland te houden. Volgens Polman is dat de schuld van de oppositie in de Tweede Kamer die flinke kritiek had op het plan:

“Dat helpt niet als je in Engeland aandeelhouders probeert mee te krijgen.”

Wat een schaamteloze aso. Meneer mag dan bakken met geld verdienen, de topman zijn van een wereldberoemde multinational, én zichzelf een “vriend” noemen van premier Rutte, maar diep in zijn hart is Polman niets meer of minder dan een Tokkie.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

22 reacties

 1.   

  Dat je je zo laat chanteren door een multinational.
  Daar staat maar een maatregel tegenover.
  Een boycot van Unilever produkten in Nederland.
  Verdienen willen ze wel, genieten van infastructuur, maar graag gratis.

  1.   

   Gratis?

 2.   

  Corrupte overheid?

 3.   

  Als dat al 10 jaar geroepen wordt door Unilever dan heeft Rutte kennelijk het momentum afgewacht, en dat was kort nadat het regeerakkoord gesloten was… in het buitenland heet dit corruptie, in Nederland noemen we dat ‘netwerken’.

 4.   

  ‘Wat een schaamteloze aso. Meneer mag dan bakken met geld verdienen, de topman zijn van een wereldberoemde multinational, én zichzelf een “vriend” noemen van premier Rutte, maar diep in zijn hart is Polman niets meer of minder dan een Tokkie.’

  PVV of fvd stemmer die polman?

  Dat dividend belasting wordt afgeschaft lijkt me een heel goede zaak. Waarom zou ik winst over mijn investering moeten delen? Het probleem zit hem in de trapsgewijs afbouw van de vennootschapsbelasting die volgens mij nog niet van de baan is naast de niet openbare rulings die er met de belastingdienst te sluiten zijn. De inkomsten van vennootschapsbelasting zijn van bijna 20% naar een ruime 8% van het totaal aan heffingen teruggelopen, dit zal alleen maar verder teruglopen. Waar zijn de populisten van sp, pvv en het fvd om schande te roepen?

  1.   

   “Dat dividend belasting wordt afgeschaft lijkt me een heel goede zaak”

   2 miljard belastinggeld afschaffen vind jij dus een goeie zaak? dit moet je even op je in laten werken..

   1.   

    Het blijft altijd een beetje vervreemdend dat op een uiterst rechts blog als DDS men te hoop loopt tegen belastingvoordelen voor het Grootkapitaal. Soms lijkt het of Marcus Bakker hier aan het woord is.

    1.   

     Ernst
     Ik beschouw mezelf economisch als rechts. Het huidige rechts heeft veel socialistische trekjes en nationalistische, waar dat toe leidt weten we wel. Zuiver rechts gedachtengoed lees je hier nauwelijks. Ik vind links veel eerlijker en wat betreft hoe je met mensen omgaat moet je op links zijn.

   2.   

    Als je beter zou lezen zou je begrijpen waar het pijnpunt volgens mij zit, dat gaat om heel wat meer als 2 miljard.

    Het is toch belachelijk dat ik mijn geld investeer en de winst met jou moet delen, kom je me ook helpen als ik verlies leidt?

    1.   

     Aytas

     meer als??? volgens mij zeggen we meer dan in dit geval….toch?
     Snap je?

  2.   

   Hoho, tokkies zijn rijk vertegenwoordigd bij partijen die mild zijn over hun uitkeringen (hoogte, toekenning en duur). Kortom: SP, PvdA, Groenlinksch.

 5.   

  Duiderlijker bewijs dat dit kabinet in de zak is van de lobbyisten is er niet volgebs mij.

 6.   

  Een volstrekt onbetrouwbare overheid.
  Dat betekend de ondergang van ieder land die daar mee te maken heeft.

 7.   

  Rutte heeft dus gelogen, alweer. Hij zal wel mogen blijven, want steun van de meerderheid.

 8.   

  Rutte werd eventjes in maling genomen

  1.   

   Siemen Rutte is niet in de maling genomen,hij heeft willens en wetens gelogen,want hij wist van te voren dat dat het onmogelijk was dat Unilever naar Rotterdam zou komen.
   Want er moest nog een stemming komen waar op dat punt heel veel tegenstand was,hij heeft op het verkeerde paard gewed ,dat het verder wel geheim zou blijven,maar hij heeft buiten de waard gerekend .
   Het ergste is dat die laffe leugenaar de bevolking bewust heeft voorgelogen en bedrogen,als hij s morgens zijn ogen opend dan liegt hij al.
   Het is een L…eH..d.

 9.   

  Vreemd, men voorspelde dat bij de brexit de bedrijven massaal weg zouden gaan, maar kennelijk was een brexit niet genoeg om Unilever naar het Europese vasteland te halen. Zou de brexit dan toch niet zo erg zijn?

 10.   

  Een aso tokkie? Lol ja klopt wel ja.

 11.   

  Ik noem het ook nog afpersing en unilever producten koop ik niet meer.

 12.   

  Geen topvrouwen? Foei, dat is extreemrechts ra+fascisme, uitsluiting, diversiteits-discriminatie door boze Witmanks!
  Subsidie aanvragen, krijgen en in de slachtofferrol demonstreren voor de deur van de buurtsuper!

 13.   

  Rutte is een grote klootzak dat hij zich laat beinvloeden door zo’n aso.
  Rutte is het dus niet waard minister precident te zijn.

 14.   

  We weten inmiddels allemaal wie in dit verhaal de GROOT-ASO is, nl. Rutte himself.
  En we noemen hem…..Minister President van het Koninkrijk der Nederlanden.
  En wat doet Nederland vervolgens : We stemmen gewoon weer op de leugenaarspartij
  die zich VVD noemt. Onderhand kan ik een partij als DENK zelfs meer waarderen dan deze groothandelaarsdieven.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!