VN-migratiepact biedt geen ruimte om soevereiniteit van staten te benadrukken

Geen categorienov 02 2018, 16:00
Het zou toch wat zijn als het VN-migratiepact melding maakt van het principe dat soevereine staten het recht hebben te bepalen wie zich wel en niet op haar territorium begeven. Zoiets als het recht op een huisdeur noem je dat. Eigenlijk is dat heel normaal en daarom pleitte de Hongaarse afvaardiging voor een wijziging van het VN-migratiepact. Deze wijziging zou in de principeverklaring moeten worden toegevoegd, willen de Hongaren overwegen om te tekenen. Dit voorstel van Budapest werd echter afgewezen en dus staat deze belangrijke zin niet in het verdrag.
Dat de Hongaren slimme mensen zijn bewijst dit wederom. Het voorstel was om de onderstaande tekst toe te voegen aan de tekst van het verdrag genaamd Global Compact for Migration:
Een belangrijke toevoeging is dit zeker, want deze tekst toevoegen onderstreept het belang van het principe dat gemeenschappen zelf bepalen met wie zij samen willen leven, maar jammer genoeg werd het voorstel afgewezen. De Tweede Kamer weigert vooralsnog een debat over het onderwerp, maar met deze nieuwe informatie over het afwijzen van het voorstel van de Hongaren moet Den Haag heroverwegen. Het kan niet zo zijn dat de soevereiniteit van staten niet als uitgangspunt van een verdrag geldt. Rutte kan dan wel zeggen dat het hier niet gaat om soevereiniteitsoverdracht, maar als de ondertekenaars niet eens de wil hebben om een dergelijke principeverklaring aan het document toe te voegen dan is dat veelzeggend.
Wat kunnen wij ondertussen doen? Niet zo veel, maar we kunnen in ieder geval actie ondernemen door een petitie te ondertekenen met de oproep om af te zien van ondertekeningen. Tekenen dus die petitie! De Verenigde Staten en Hongarije hebben ondertussen laten weten het verdrag niet te ondertekenen. Oostenrijk heeft zich ook toegevoegd aan dit lijstje. Het Nederlands kabinet is vooralsnog wel van plan het akkoord te ondertekenen. Ook zonder bovenstaande toevoeging. Dit laat zien dat de onafhankelijkheid van Nederland voor het huidige kabinet helemaal niet belangrijk is. Daarmee herleven oude tijden waarin het gezag zich in Brussel bevond en Den Haag 'ja en amen' riep. En in dit geval komen de orders uit New York.
Ook de Tsjechen zien de bui al hangen en verklaren het akkoord waarschijnlijk niet te ondertekenen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten