Zwarte Piet mag blijven en de intocht gaat gewoon door! Voor nu…

Vandaag om 16:30 is duidelijk geworden of de intocht van Sinterklaas in Zaanstad door mag gaan of niet. Dat mag, en Zwarte Piet mag óók blijven, voor nu…

De rechter haalde uitspraken van de VN en het College van de Rechten van de Mens aan om wat context te geven. Beide pleitten echter niet voor een verbod maar voor een aanpassing (VN) of laten het bij de maatschappij zelf. Ook de kinderombudsman pleitte voor aanpassingen omdat vanuit kinderrechtenperspectief kinderen zouden kunnen worden gepest.

Tegenstanders van Zwarte Piet middels hun stichting ‘Majority Perspective’ hebben de gehele procedure voorafgaand aan het kort geding compleet aan hun laars gelapt. Er zou overleg hebben moeten plaatsvinden tussen diverse betrokken partijen op een tijdige manier. De tegenstanders stuurden echter een sommatiebrief naar onder andere de NTR met een tijd waarop ze een reactie eisen, die al was verstreken nog voor de brief aan was gekomen.

De rechter maakt dus duidelijk dat Majority Perspective totaal aan het falen is en dus bij voorbaat de zaak als onontvankelijk beschouwt. Toch spreekt de rechter zich uit over de hele situatie rondom Zwarte Piet.

De voorzieningenrechter wenst ons allen een prettig Sinterklaasfeest, vlak voor hij afsloot met een illustratie waarop wordt weergegeven hoe Nederland met de discussie omgaat. Daarop volgend kwam de woordvoerder van Majority Perspective aan het woord bij journalisten, die pleit voor aankloppen bij het Europees Hof.

Zij gaan vrolijk door met mekkeren, maar gelukkig gaat de NTR ook door met hun intocht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

93 reacties

 1. AS210854

  Alle subsidie intrekken bij deze verschrikkelijke drammerige groeperingen.

 2. Meriadoc Brandebok

  Dit is niet te geloven. Deze linksfascistische D66-rechter laat de Sinterklaasintocht gewoon doorgaan. Klassejustitie. De anti-Pietenbrigade wordt in dit land altijd voorgetrokken evenals de allochtonen. Het cultuurmarxistische tuig heeft dit land kapotgemaakt.

  1. Baaz

   Zakdoekje erbij?

   1. Meriadoc Brandebok

    Nee, doe maar een D66-participizza. 🙂

    1. Baaz

     particratiepizza?

     1. Meriadoc Brandebok

      Ja, die ja. 🙂

  2. Tguard

   Geeuw

  3. Ernst Quispel

   🙂

  4. worstcase

   Die D66 rechter rook onraad. Hij voelde haar fijn aan dat een verbod van het intochtsfeest een ware schokgolf zou veroorzaken en links NL compleet belachelijk zou maken. Maar ik denk dat hij niet achter zijn uitspraak staat en tegen zijn zin in handelde. Typisch D66, GL en SP dus. Eigenlijk is het jammer dat het verbod er niet is gekomen. Ik had het effect wel eens willen mee maken.

   1. Vliegenvanger

    @ worstcase, jij zou de confrontatie wel eens willen zien? Hoezo de rechter staat niet achter zijn uitspraak, dat kan jij helemaal niet weten. De rechter heeft het goed aangepakt, een handje vol terroristen proberen hier de dienst uit te maken dat moeten we niet willen en toelaten.

  5. C.A.Barstow

   Het is hoog tijd dat het Nederlandse volk in zijn geheel dat gaat inzien, om het daarna in verkiezingen tot uiting te laten komen, alleen zo kom je van die linkse verraders af.

  6. Top

   Je bent, om met Krrrrrrrrrrrrrrrrruidvat te spreken; KOEKKOEK!

  7. sjun

   Soms tref je een rechter met wat meer culturele bagage en ethisch besef. Ze heten natuurlijk niet allemaal Pieter Kalbfleisch of Elianne van Rens.

  8. Arie B

   De rechter moet inderdaad een vlaag van verstandsverbijstering gehad hebben. Een normale d66 rechter had na de uitspraak gelijk ook zijn spandoek gepakt en meegejankt met die dakhazen. Misschien was de rechter boos omdat ze weigerden voor hem.op te staan (terwijl het hun eigen soort betreft!)

   1. Meriadoc Brandebok

    Het is nonsens dat de rechter anti-Pietermannen danwel allochtonen voor zou trekken. Dat bleek hier uit.

 3. Heinz

  “Totaal aan het falen is” De taalunie zou hiervan de hik krijgen

  1. Baaz

   Cosmohik.

  2. sjun

   Onder invloed van de influx die Angela Merkel opriep verandert dat nog wel en wordt ook de rol van de taalunie teruggedrongen.

 4. Arie B

  Majority Perspective… wat een drollen. Minority Imbecielen, dat zijn het. De staat weer op kosten jagen met pro Deo advocaten. Hup, terug naar je uitkering!

 5. Ernst Quispel

  Men vroeg een verbod voor zowel zwart geschminkte pieten als roetveegpieten. Daarmee werd wellicht de hand overspeeld.

  1. ildib

   Je geen zwarte piet droom wordt wreed verstoord Kwispel.

   1. Ernst Quispel

    Ik betwijfel of rechters zich zouden moeten over een folkloristische traditie.

    1. Baaz

     Ik betwijfel ook of rechters zich zouden moeten over een folkloristische traditie.

    2. Ernst Quispel

     Bedoeld is ‘moeten uitspreken’.

     Excuses.

    3. AS210854

     EQ, had je tegen je vrienden moeten zeggen. Maar ja,jullie dachten dat de uitspraak andersom zou uitvallen. Zielig hoopje ellende.

     1. Adriaan

      Heeft hij vrienden? Kan het me niet voorstellen.

  2. Onno

   Travespieten, zo te zien op de foto.

 6. Mart

  Mag dus… maar geen dikke rooie lippen…hebben de negerts ook niet.

  1. van Urk

   ”maar geen dikke rooie lippen”. Sylvana anders wel, inclusief haar grote oorbellen en toch is het uitbeelden van een stereotype uit den boze.

 7. plakband

  Zwarte Piet mag blijven. Deze rechter heeft een vooruitziende blik. Hoe moeten alle asielzoekers anders straks Sinterklaas gaan vieren. Moeten zijn Pieten zich dan wit gaan schminken. Dat kan toch niet. Er is toch geen enkele schoorsteen waar witte roet in zit. En we weten het allemaal in Nederland. Geen Sinterklaas meer, dan ook geen uitkeringen en subsidies meer.

 8. worstcase

  Wie financieren die nutteloze loosers trouwens voor advocaten en het hele gedoe? Er moeten toch wel linkse geldschieters zijn? Of zullen er potjes overheidsgeld aangeboord zijn? Dus ons belastinggeld. Zal me niet verbazen. Moet eigenlijk tot op de bodem worden uitgezocht.

  1. sjun

   Onder andere George Soros financiert via zijn netwerkje van organisaties destabilisering in Europese natiestaten.

   1. Troelstra

    Lees dat artikel wat ik uit De Telegraaf had gescheurd: Het gevaar van een radicale agenda. En ja hoor, follow the money!

    Achter onschuldig ogende activiteiten als schoolbezoeken en ’antiracisme’-workshops gaat een radicale antiwesterse agenda schuil. In het geval van jongeren- en studentennetwerk New Urban Collective (NUC) wordt dit programma niet alleen gesponsord door de Gemeente Amsterdam en door gerenommeerde bedrijven als ABN Amro en KPMG, zoals is te lezen op de site van NUC, maar ook door de Open Society van de omstreden miljardair George Soros. In 2014 kreeg NUC, volgens de website van Open Society, 10.000 dollar en in 2015 zelfs 24.750 dollar van de organisatie van Soros.

    1. Troelstra

     ABN Amro zegt: Geen sponsor New Urban Collective

     ABN Amro liegt. Kijk eens wie bij ABN Amro werkt; Juist ja, een zekere Walter Zantinge. Een spin in het New Urban Collective web.

     1. sjun

      Geef het door aan vrienden. bekenden, familie en collega’s. Spreek de bank er op aan en stal je centen elders als dit beleid niet verandert.

 9. Job Jansen

  Een rechter zou zich niet mogen bemoeien met een traditie. De zaak en zaken moeten direct worden geseponeerd. Het is aan de bevolking hoe het feest eruit moet zien. Indien de NPO/NTR zich niet aanpast aan de mening van de meerderheid van de bevolking, zouden zij geen uitzendrechten meer mogen krijgen. Dit vind ik nou wel een rechtzaak waard, omdat het hier om gemeenschapsgeld gaat.

 10. Ernst Quispel

  Ik hoorde zojuist de uitspraak van de rechter. Hij vond het verbod van Zwarte Piet voorbarig omdat het uiterlijk van Zwarte Piet al een veranderingsproces doormaakt. Dat heeft enige tijd nodig.

  1. Baaz

   Berichten uit dromenland.

 11. Adriaan

  De stichting Majority Perspective had geen recht om een kort geding aan te spannen, omdat er vooraf geen overleg is gevoerd met de gedaagde partijen. De voorzieningenrechter kwam dan ook niet aan een inhoudelijke beslissing toe omdat de stichting niet aan de voorwaarden heeft voldaan. Ze hebben de gedaagde partijen niet op tijd benaderd en hen volgens de rechter “overvallen” met het kort geding. De rechters zijn zogezegd gered door ‘de bel’.

 12. Mariposa78

  Niet ontvankelijk :dag: :dag: :dag:

 13. Aytas

  ‘Ook de kinderombudsman pleitte voor aanpassingen omdat vanuit kinderrechtenperspectief kinderen zouden kunnen worden gepest.’

  Ik heb zelf nooit pesterijen meegemaakt in de vorm van zwarte Piet genoemd worden. Dat het gebeurd is een feit.

  Ik heb nooit een probleem gehad met zwarte Piet en denk dat het geleidelijk heus wel veranderd, zoiets heeft tijd nodig.

  Hierboven wordt beschreven dat het vanuit kinderenperspectief wenselijk is dat het verandert, kinderen kunnen gepest worden met zwarte Piet. Wie zich weleens verdiept heeft in welke gevolgen pesterijen in de kinderjaren kunnen hebben is tegen pesten en zal het gepeste kind verdedigen. Aangezien hier de vrouwen rechten op het forum vanmiddag weer verdedigd werden zou ik verwachten dat de helden op dit forum voor de kinderen in de bres springen.

  Waar zijn de verdedigers van de onderdrukten?

  1. van Urk

   Ik dacht al waarom onze vuurtorenwachter nu opeens van plan is om onze mooie vuurtoren af te breken. Er blijken namelijk roodharige kinderen gepest te worden voor vuurtoren.

   1. Aytas

    Sorry maar dat is een vergelijking die ik niet vind opgaan. Als een kind met rood haar gepest wordt zal ik die ook verdedigen. Het gedienstig zijn aan een ander mens in dit geval het probleem. Ik vind het sowieso geen item waar je per direct een verandering moet verwachten of opleggen, zoiets moet gelijkelijk gebeuren. Zoals ik begrepen heb is zwarte Piet sowieso aan verandering onderhevig en als dit gestaag verder gaat lijkt mij daar niets mis mee.

  2. Mariposa78

   Aytas: “zouden kunnen worden” wat?
   “Dat het gebeurd is een feit” bronnen graag.
   “vanuit kinderenperspectief wenselijk is dat het veranderd” dat maken volwassen er van.
   “welke gevolgen pesterijen in de kinderjaren kunnen hebben”
   Niet daar word je hard van en uiteindelijk volwassen of je krijgt Millennials of wel Snowflakes die nergens tegen kunnen met hun safe places.
   Ze willen niks, ze kunnen niks en maar zeuren.

   1. Aytas

    Werkelijk? Dat millinials nergens tegen kunnen is omdat ze door hun ouders verwend zijn en niet met tegenslag hebben leren omgaan, dat is iets heel anders. Gepest worden kan erg dramatisch voor sommigen.

    1. Siemien

     @Aytas “Dat millinials nergens tegen kunnen is omdat ze door hun ouders verwend zijn en niet met tegenslag hebben leren omgaan,”

     Hierin ben ik het met je eens, probleem is dat veelal oudere allochtonen met migratieachtergrond dit helemaal niet kunnen..

    2. marco1

     @aytas: “gepest worden kan erg dramatisch zijn voor sommige” , idd voor je het weet gaan ze tege ndraadse meningen verkondigen op forums als DDS.

  3. Arie B

   Ik ken een kind met 2 wijnvlekken in het gezicht. Die wordt nu uitgescholden voor roetveegpiet. Wat een wereld..

  4. Job Jansen

   Dikke kinderen worden ook gepest. Te dik zijn is ook nog eens gevaarlijk voor de gezondheid.. Dus demonstreren tegen de snoepfabriekanten. Suikertaks! No more fat kids! Afschaffen Suikerfeest!

  5. Siemien

   @Aytas “Ik heb nooit een probleem gehad met zwarte Piet” nee jij hebt gewoon een schurft hekel aan Nederlanders dat is jou probleem..

 14. Gerlos

  Vanaf volgend jaar alleen maar ZWARTE PIETEN en die activistische drammers alle media aandacht ontzeggen en de subsidies ook van de linkse kerk stop zetten. Deze niksnutten moeten zich nu maar eens aanpassen aan de overgrote deel van ONZE SAMENLEVING.

 15. Mar

  Iedereen is zo oververhit dat men niet doorheeft dat voor- en tegenstanders het over één ding met elkaar eens zijn, namelijk absoluut geen roetveegpieten.

  Het begin is er.

  1. sjun

   Ik ben er ook niet voor om Harry Piekema zo duidelijk herkenbaar in beeld te brengen bij uitzendingen voor kinderen.

   1. Sibvach

    Sjun, zijn die 2 zwarte Pieten rechts op de foto van Kooten en de Bie?

    Lijkt er wel op, haha.

 16. Silvana Simons

  Jammer dat de rechter de intocht niet verboden heeft. Zwarte piet is racisme.

  1. Peter Loosduinen

   Gelul van een dronken aardbei !

  2. Ernst Quispel

   Zwarte Piet is geen racisme maar het symbool Zwarte Piet wordt door sommige Nederlanders wel, terecht, als racistisch ervaren.

   1. Baaz

    Maar dat is niet erg, er is nu eenmaal een verschil tussen de ervaring en de werkelijkheid. Rekening houden met ieders gevoeligheid gaat geen werkbare samenleving opleveren. De ‘gekwetsten’ van dominee Gremdaat (beledigen) is daar spatzuiver over. De minderheid gaat zich aanpassen aan de meerderheid.

    1. Ernst Quispel

     Krenking is werkelijkheid.

     1. Baaz

      Zeker, voor de gekrenkten is het werkelijkheid. Leven op basis van de gekrenkten (minderheid) is niet leefbaar en zal uiteindelijk niet levensvatbaar zijn. Nu al wordt met regelmaat gesproken over de dictatuur van schreeuwende minderheden. Precies dát lijkt in toenemende mate te gebeuren. Het lijken kleine dingen, maar ze zijn het niet. In Den Haag wil men neutrale Pieten, terwijl 80 procent van de bevolking die hele pietendiscussie onzin vindt.

      Die schreeuwers mogen wat mij betreft een voorbeeld nemen aan de elite van de 10 procent hoogste inkomens die 70 procent van de totale inkomstenbelasting betalen. Uit die groep hoor ik nooit geluiden dat zij niet accepteert dat 90 procent van de bevolking meebepaald hoe hun geld wordt uitgegeven.Uiteraard mag en kan jij daar anders over denken, de mening daarover is natuurlijk vrij.

     2. Ernst Quispel

      De gekrenktheid bestaat aan beide kanten. Er zijn zelfs autochtone Nederlanders die zich zo gekrenkt voelen door een allochtone minderheid dat ze bereid zijn er snelwegen voor te blokkeren.

      Het zit diep.

     3. Arie B

      De blokkeerfriezen hadden geen behoefte aan droeftoeters die hun feest kwamen verstoren met ‘gekrenkt’ te zijn.
      Daar zit niemand op te wachten. Ik verwacht dat het vaker zal gaan gebeuren dat die groepjes geweerd zullen worden. Ze doen afbreuk aan de feestvreugde. Laat ze dan maar bij een talkshow gaan zitten. Dan kan ernaar kijken wie wil.

     4. Baaz

      In de Zwarte Pieten-discussie ga ik vanwege de overgrote minderheid van gekrenkten geen gelijkheid zoeken met de meerderheid omdat die er domweg niet is. De meerderheid heeft geen problemen met Zwarte Piet en gaat dat ook niet krijgen. Bovendien wordt hen (de ouders), meestal indirect, verweten dat ze racistisch zijn omdat ze voorstander zijn van Zwarte Piet, en dat is volledig onterecht.

      Nogmaals, het is een schreeuwende minderheid die krenking zegt te ervaren. De groep gekrenkten is onevenredig klein en kan wat mij, en wat dominee Gremdaat betreft, de pot op. Je bent in Nederland en hebt te doen met Nederlandse gebruiken en gewoonten. Als je krenking ervaart dan is dat jammer. Tot zover mijn mening.

     5. Baaz

      En Jan Roos heeft ook een mening over gekrenkt zijn.

      Zoekterm: “Ik ben gekwetst”

     6. Ernst Quispel

      Dat klopt, Baaz, ook de blokkeer-Friezen vormen een kleine gekrenkte minderheid.

      We zijn het eens.

     7. Job Jansen

      Appels met peren Ernst.

     8. Baaz

      “(…) ook de blokkeer-Friezen vormen een kleine gekrenkte minderheid.”

      ‘Ook’ en ‘maar’ zijn twee begrippen die regelmatig terugkomen in dit soort discussies. De uitzondering die de regel bevestigd. Het alleraardigste voorbeeld dat deze ‘minderheid’ in feite reageert namens een meerderheid is de tellerstand tot nu toe: 175.000 euro (12 nov 2018)

     9. Ernst Quispel

      Als het geen gekrenktheid is, wat drijft de blokkeer-Friezen dan tot hun extremistische gedrag?

     10. Baaz

      Jij noemt het extremistisch gedrag en linkt dat aan de vermeende gekrenktheid van de Friezen. Ik zie dat anders. Ik zie het als een daad van passie en boosheid, ik zie het als het opkomen voor de oikos. En niet alleen dat, ik zie het ook als het opkomen voor de oikos van tienduizenden andere ouders die het gezeik meer dan zat zijn.

      Jan Roos heeft een prachtig Youtube-filmpje gemaakt waarin hij oproept om te stoppen met janken en de ruimte te laten voor de testikel, zodat ze eindelijk eens kunnen groeien tot volwassen ballen.

     11. Job Jansen

      Zoiets heet eigenwijsheid en trots. Gekrengtheid is een onbekend woord voor de Friezen. Je kent de Friese geschiedenis uiteraard?

     12. Ernst Quispel

      “Ik zie het als een daad van passie en boosheid”

      Ik weet zeker dat die omschrijving zeker ook van toepassing is op Afriyie c.s.

     13. Ernst Quispel

      “Gekrengtheid is een onbekend woord voor de Friezen. ”

      En niet alleen voor de Friezen.

      🙂

     14. Baaz

      ‘Ook’ en ‘maar’ zijn twee begrippen die regelmatig terugkomen in dit soort discussies. Helaas voor jou blijft het een voorbeeld van een gekrenkte minderheid.

     15. Job Jansen

      @ Ernst

      Snel ff naar Wikipedia zo te lezen… Echt waar, je zult het niet bevatten, maar net als eenieder, ook jij kunt nog leren.

      Zo wil ik hen bemoedigen en hen in liefde bijeenhouden, opdat ze tot de volle rijkdom van allesomvattend inzicht komen, tot de kennis van Gods mysterie: Christus, in wie alle schatten van wijsheid en kennis verborgen liggen (Kolossenzen 2:2-3).

     16. Siemien

      @Ernst “Ik weet zeker dat die omschrijving zeker ook van toepassing is op Afriyie c.s.’

      Maar natuurlijk “weet” jij dat zeker, punt is namelijk dat jij er hier werkelijk, maar dat is understatement, alles aan doet om de boel te beliegen, te bagatelliseren, te traineren, vooral het tegenovergestelde te zeggen.
      In dit geval laat jij precies zien wie jij bent.

     17. Troelstra

      Je gekrenkt voelen is een keuze.

     18. Baaz

      “Je gekrenkt voelen is een keuze”

      Inderdaad, precies wat Jan Roos ook aangaf in zijn filmpje. De gekrenkten hebben geen ballen, het zijn mietjes.

     19. Ernst Quispel

      @Job,

      Ik adviseer de pro-Pieters zeker ook,kennis te nemen van 1Cor 13.

      Het koesteren van mededogen jegens een gekrenkte minderheid is hier een kleine moeite en Gode welgevallig.

     20. Baaz

      – Ik adviseer…
      – Ik constateer…
      – Ik adviseer…
      – Ik concludeer…

      Blijf dat vooral doen meneer Quispel, de Bijbel is daarbij een prima citatenbron, heel verstandig om daar regelmatig in te lezen.

   2. sjun

    Voor anderen is hij dan weer het aanspreekbare, ijverige, behulpzame. leergierige en sympathieke rolmodel dat opsporing verzocht maar niet in beeld krijgt.

 17. Peter Loosduinen

  Slechts 182 personen zijn in staat om de boel gek te maken !!!

  Een klein groepje dat het sinterklaasfeest met Zwart Piet op valse gronden probeert aan te merken als racistisch !

  De overgrote meerderheid van de Nederlanders is de dupe van deze fanatici.
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/2793014/het-gevaar-van-een-radicale-agenda

 18. Jutire

  Als deze groep wel gelijk had gekregen, dan was er over zo’n 20 jaar weer een demonstratiegroep opgestaan, om de vraag of mensen met een donkere huidskleur soms niet goed genoeg zijn om piet te spelen..

 19. Troelstra

  Uit De Telegraaf gescheurd:

  Het gevaar van een radicale agenda

  Linkse activisten delen gezamenlijke afkeer van iconen uit de Nederlandse cultuur

  Wierd Duk en Marcel Vink

  De stichting Majority Perspective, die vandaag middels een kort geding de landelijke intocht van Sinterklaas wil laten verbieden, maakt deel uit van een bredere beweging van radicale, extreemlinkse activisten. Hun agenda: iconen van de Nederlandse cultuur moeten verdwijnen.

  Zwarte Piet en standbeelden van onze zeehelden moeten verdwijnen. Straatnamen van historische vaderlandse grootheden moeten gewijzigd en museum-collecties ’gedekoloniseerd’. Zelfs de huidige dodenherdenking moet geschrapt. De extreemlinkse activisten van clubs als Majority Perspective, Kick Out Zwarte Piet, De Grauwe Eeuw, New Urban Collective, Geen 4 Mei Voor Mij en Antifa delen een gezamenlijke afkeer van iconen van de Nederlandse cultuur. Uit de openbare optredens van hun woordvoerders blijkt dat zij uit zijn op zoveel mogelijk ophef en tweespalt.

  Achter onschuldig ogende activiteiten als schoolbezoeken en ’antiracisme’-workshops gaat een radicale antiwesterse agenda schuil. In het geval van jongeren- en studentennetwerk New Urban Collective (NUC) wordt dit programma niet alleen gesponsord door de Gemeente Amsterdam en door gerenommeerde bedrijven als ABN Amro en KPMG, zoals is te lezen op de site van NUC, maar ook door de Open Society van de omstreden miljardair George Soros. In 2014 kreeg NUC, volgens de website van Open Society, 10.000 dollar en in 2015 zelfs 24.750 dollar van de organisatie van Soros.

  Bij acties wordt soms grof geschut ingezet. In een zaaltje van de Universiteit van Amsterdam wil op een winteravond in 2017 de gerenommeerde Canadese hoogleraar Sirma Bilge een lezing geven. Haar onderwerp: de verhouding tussen racisme, seksisme, homofobie en andere vormen van onderdrukking en discriminatie. Maar voordat Bilge ook maar een woord heeft kunnen uitbrengen, roept een woedende groep docenten en studenten haar tot de orde. De activisten vinden de professor ’te wit’ om over dit onderwerp te ’mogen’ spreken.

  De luidruchtige demonstranten zijn niet tot bedaren te brengen en Bilge ziet zich genoodzaakt om onverrichter zake terug te keren naar Montreal. De organisatoren van het evenement bieden kort daarop hun excuses aan – niet aan de professor, maar aan de actievoerders. Met hun ’gevoeligheden’ zou ’te weinig rekening’ zijn gehouden.

  Mitchell Esajas, oprichter van New Urban Collective en tevens een van de voornaamste gezichten van de anti-Zwarte Piet beweging, steunt de actie. Niet verwonderlijk, het protest is immers een treffend voorbeeld van de manier waarop een kleine, fanatieke groep activisten klinkende resultaten kan behalen. Dergelijke acties hoeven niet per se geweldloos te zijn, aldus Esajas op Facebook. Als antwoord op de opmerking van een van zijn aanhangers – ’Ik houd van vechten, vooral tegen de witte man’ – schrijft Esajas: ’Ik hoop dat jullie dit jaar iets doen, vreedzaam of niet’.

  Het andere publieke gezicht van de anti-Piet beweging is de Ghanese Nederlander Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De dichtende activist, die als kind naar Nederland kwam, laat zich in interviews bedachtzaam uit. Maar in redes doet Afriyie dreigende uitspraken. ’Het is oorlog’, riep hij vorig jaar tijdens een betoging van de Antifa, de radicaal-linkse beweging die geweld niet schuwt. Afriyie hekelde het ’institutionele racisme’ in Nederland. „Als je nazi’s hebt, heb je AFA nodig”, meende hij. En: „Ik wil niet langer rekening houden met jouw gevoelens, als jij na 400 jaar niet weet, of niet kunt accepteren dat ik ook gevoel heb.”

  Knuppel

  Volgens Afriyie houden verschillende actiegroepen er verschillende werkwijzen op na. „De één gaat zingen op de Dam, de ander gaat met een knuppel naar een intocht. Ik vind dat ze allebei de ruimte moeten krijgen”, zei hij op een bijeenkomst in Leiden.

  Het zijn mede dit soort uitspraken die ervoor zorgden dat KOZP werd opgenomen in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland: als een ’activistische groep, die mogelijk geweld zou kunnen gaan gebruiken’.

  Er bestaan intensieve contacten tussen KOZP en NUC met nog radicalere clubs, waaronder Majority Perspective, De Grauwe Eeuw en Antifa. Zo had de ’huisjournalist’ van KOZP, Kevin Roberson, telefonisch overleg met Christa Noëlla Soeters, die is gelieerd aan De Grauwe Eeuw, voorafgaande aan de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum, vorig jaar. Die intocht liep uit op de Friese blokkade bij de A7.

  Roberson kreeg in die gesprekken te horen dat Michael van Zeijl, het gezicht van De Grauwe Eeuw, preventief was opgepakt. Van Zeijl had gedreigd om Sinterklaas te vermoorden: ’Liefst tijdens de nationale intocht zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten’.

  Christa Soeters riep eerder, in 2016, op tot een boycot van de Nationale Dodenherdenking – onder de hashtag #geen4meivoormij – ’zolang we het opkomende fascisme en de moslimhaat in Nederland gewoon zijn gang laten gaan’.

  Diezelfde Soeters, Van Zeijl en Rogier Meijerink – een Utrechtse beroepskraker en milieu-activist, die dit jaar dreigde met een ’lawaaidemo’ tijdens de Dodenherdenking op de Dam – zijn bestuursleden van de recent in het leven geroepen stichting Majority Perspective. Die is gevestigd in een Utrechts kraakpand. Zij spanden het kort geding aan tegen onder meer de NTR en de gemeente Zaanstad, dat vandaag dient, om de landelijke Sint-intocht te verbieden. Opmerkelijk: het vierde bestuurslid is de Nederlands-Indonesische activist Jeffry Pondaag, voorzitter van stichting Comité Nederlandse Ereschulden, die succesvolle rechtszaken voerde tegen de Nederlandse staat.

  Nog een radicaal gezicht in het milieu rond Esajas en Afriyie is dat van de Surinamer Sandew Hira. De directeur van het International Institute for Scientific Research strijdt voor ’mentale dekolonisatie’. Hira is, net als Jeffry Pondaag, fel pleitbezorger van herstelbetalingen. In een presentatie op de website van NUC doet Hira aan antiracisme-activisten een aantal aanbevelingen, zoals: ’Maak verbindingen met andere migrantengroepen: koppel racisme aan islamofobie en kolonialisme’. En: ’Zoek verbindingen in de witte gemeenschap’.

  Dit advies wordt opgevolgd. Uit het rapport ’Links-extremisme in beeld’ van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), dat eerder dit jaar verscheen, blijkt dat deze links-extremistische groeperingen steeds intensiever met elkaar samenwerken – of het nu gaat om de ’strijd tegen racisme’, tegen ’islamofobie’, of gewoon tegen extreemrechts. Toonaangevende personen zijn aan meerdere groepen verbonden. Telkens duikt een oude bekende op uit het actiewezen: de inmiddels gepensioneerde Corna Dirks van de internationaal vertakte Antifa (’Antifascistische Actie’). Dirks zat in de bus van KOZP naar Dokkum en staat op foto’s bij demonstraties, samen met onder anderen Rogier Meijerink.

  Harde kern

  De harde kern van deze radicale bewegingen is relatief klein: volgens de samenstellers van het WODC-rapport kwamen slechts 182 personen in de periode 2015 tot en met oktober 2017 in beeld van de veiligheidsdiensten.

  Desondanks blijken groepen als Kick Out Zwarte Piet en andere ’antiracisme’-clubs in staat om, dankzij een handjevol fanatieke activisten, het publieke debat te kapen en om het Sinterklaasfeest mogelijk ingrijpend en definitief te wijzigen. Inmiddels richten zij hun pijlen op weer andere iconen. Of ook herstelbetalingen – de hoofdprijs – op het programma staan, moet de toekomst uitwijzen.

  1. Baaz

   “Hun agenda: iconen van de Nederlandse cultuur moeten verdwijnen.”

   Hun agenda: Iedereen onderwerpen aan de eisen van het gelijkheidsevangelie. Iedereen moet en zal gelijk zijn, geen uitzonderingen, desnoods met geweld.

  2. Ernst Quispel

   Wierd Duk.

   🙂

   1. fockingworst

    @ernst goed gezien Wierd Duck is een vriendelijke man en verdient daarom terecht een smiley.

    1. Baaz

     @Worst: Inderdaad goed dat meneer Quispel de auteur nog even aanhaalt en vergezeld van een terecht glimlach.

     Ik wil medeauteur Marcel Vink ook niet ongenoemd laten, ook hij krijgt een glimlach voor zijn uitstekende bijdrage, ik citeer meneer Quispel: ‘daar is geen woord Spaans bij.’

     🙂

     1. Ernst Quispel

      vergezelt

     2. Baaz

      Klopt, veel verder kom jij ook niet.

      🙂

  3. Baaz

   @Troelstra: Bedankt voor deze bijdrage, de inhoud spreekt voor zich en is, voor de betere luisteraar, een oor- en oogopener. Dat het t.z.t. een keer gruwelijk fout gaat is niet eens een verwachting, linksaf zal zichzelf op de thee vinden bij een steeds groter wordende groep van gewone mensen die het gedram van linksaf niet langer zal accepteren, de blokkeerfriezen zijn daar een helder voorbeeld van. Toen nog vreedzaam.

   1. Ernst Quispel

    “voor de betere luisteraar, een oor- en oogopener.”

    🙂

 20. B. Pascal

  Bekijk hier gewoon lekker ouderwets naar zwarte piet!

  Gewoon omdat het kan 🙂

  https://www.youtube.com/channel/UCKv5W81YWjP81xNz7cZoxVA

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.