2018 – Het jaar van politieke partijen, peilingen en preken voor eigen parochie

Welke peilingen je er ook bij pakt, uit alles blijkt dat als er nu verkiezingen zouden zijn, er haast geen werkbare situatie kan ontstaan. Wat kunnen partijen doen om in 2021 toch een coalitie te kunnen vormen?

Op basis van frontbencher.nl die de peilingen van EenVandaag/Ipsos, I&O Research, Kantar Public en Maurice de Hond samen neemt, zie je hieronder de laagst en hoogste schatting, met tussen haakjes de huidige zetels.

Regeringspartijen (76) 49 – 63
VVD (33) 22-30 zetels.
CDA (19) 11-15
D66 (19) 10-12
CU (5) 6-9
Nodig voor coalitie: 27-13

Het scenario dat deze vier partijen überhaupt samen in de coalitie gaan komen lijkt mij zéér onwaarschijnlijk. De VVD zal namelijk keihard worden afgestraft vanwege de hogere belastingen door de klimaatmaatregelen, evenals het CDA. D66 komt totaal niet goed uit de verf en levert in het meest optimistische scenario alsnog flink in. De ChristenUnie heeft volgens mij een loyale achterban en staat zelfs op winst, maar krabt zich wel een tweede keer op het hoofd om nog eens zo’n avontuur te faciliteren.

Overig Links (49) 56-69
GroenLinks (14) 17-19
PvdA (9) 9-15
SP (14) 12-15
PvdD (5) 5-8
DENK (3) 2-7
50Plus (4) 3-5
Nodig voor coalitie: 20-7

Een compleet-linkse toeters-en-bellen coalitie vereist het hele bovenstaande rijtje in topvorm en D66 als enige optie om de club de coalitie in te tillen. Hoogst onwaarschijnlijk gezien de uiteenlopende speerpunten van deze partijen op sociaal, economisch en cultureel vlak. DENK is sowieso een vreemde eend in de bijt en zou eigenlijk buiten beschouwing moeten worden gelaten. In dat geval zou alleen het CDA ineens een gigantische ruk naar links moeten maken om het gat op te vullen en dan vliegt GroenLinks ze in de haren vanwege klimaatbeleid rondom landbouw. Óók ondenkbaar. Om nog maar te zwijgen over samenwerking met een eventuele ‘rechtse’ partij zoals de VVD.

Overig Rechts: (25) 31-41
PVV (20) 18-21.
FVD (2) 10-16,
SGP (3) 3-4
Nodig voor coalitie: 45-35

De PVV en FVD zijn haast natuurlijke bondgenoten en zouden zelfs, afhankelijk van de onderwerpen, prima met de SGP door één deur kunnen. Het komt dan aan op andere partijen die hun pijlen hebben gericht op sociaal-economisch beleid en zich niet bedienen van identiteitspolitiek of extreme klimaatmaatregelen. Een brede midden coalitie lijkt dan zo’n beetje de enige optie.

De SP (12-15) zou daar wel eens bij kunnen passen gezien de achterban die traditioneel bestaat uit arbeiders, zorgafhankelijke mensen en sociale minima. Op het gebied van immigratie en nationalisme zit er voor die achterban profijt in bij samenwerking met de PVV en FVD.

De PvdA (9-15) zou, onder nieuw leiderschap en het afschudden van identiteitspolitiek, wellicht óók een kandidaat zijn, hoewel dat op moment van schrijven natuurlijk nogal gek klinkt.

Het CDA (11-15) heeft zich altijd georiënteerd rondom coalitievorming, heeft een behoorlijke achterban van boeren en christelijke groepen en heeft een nationalistisch tintje gekregen onder leiding van Buma. Zij zouden weleens een midden coalitie teweeg kunnen brengen als de achterban bereid is met de PVV samen te willen werken en/of de PVV zich in de komende tijd constructief opstelt.

Een combinatie PVV, FVD, SGP, SP, PvdA en CDA zou genoeg kunnen zijn, alle partijen in meest gunstige scenario zouden zelfs zonder de SGP kunnen en wanneer zij allen iets slechter scoren kan wederom de VVD weer in aanmerking komen, hoewel dat nogal een harde pil voor élke achterban zou zijn.

In het licht van de klimaatmaatregelen
De klimaatmaatregelen die het komend decennium van kracht zullen worden, brengen een heel nieuwe context met zich mee. Linkse partijen kunnen zich hiermee bedienen door vooral in te zetten op ‘het eerlijker verdelen van de lasten’ waardoor de grote onderklasse zich wellicht geroepen kan voelen. Gezien het feit dat de linkse partijen niet zelf direct verantwoordelijk zijn voor wat het kabinet erdoorheen wil drukken, maken zij een aardige kans om zich te profileren als beschermheren van de arme Nederlander.

Rechts daarentegen zou zich op gelijke wijze kunnen bedienen van deze onderklasse én alles daarboven, door in te zetten op een totale schrap van het hele plan. De onvrede die er nu al heerst zal in ieder geval een zeer polariserende werking hebben. Zij die D66 hebben gestemd vluchten mogelijk naar GroenLinks of de PvdA, de ontevreden VVD’ers kiezen eerder de kant van de PVV of FVD, het CDA zou stabiel kunnen blijven bij nieuw leiderschap maar wordt waarschijnlijk ook afgerekend op de steun voor deze maatregelen, helemaal door de boeren die zij menen te vertegenwoordigen. De ChristenUnie lijdt waarschijnlijk de minste schade maar is ook maar een relatief kleine speler.

Het zou zomaar tot een gigantisch gat op het midden kunnen eindigen waar het linkse blok onder leiding van Jesse Klaver komt te staan en rechts een warm verbond van Baudet en Wilders krijgt toebedeeld, maar waar de kloof tussen links en rechts niet of nauwelijks te dichten valt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Gekko

  Aardige analyse Wout, ik kan een heel eind met je mee gaan. 50+ zou ik echter geen linkse partij willen noemen, de ChristenUnie daarentegen wel.

  Op rechts blijft het tobben. Binnen het CDA is zeker 30% links georiënteerd, zeg maar de oude ARP-bloedgroep. VVD is zo opportunistisch dat men ook nog winst voor de ondernemers-achterban dat men de hersenloze klimaatplannen steunt. SGP blijft in de marge hangen door hun zondags-mag-niks standpunt. En de PVV heeft een ondemocratische partijstructuur. De meeste potentie zit bij het Forum. Maar een regionaal en lokaal partijkader ontbreekt daar nog volledig en om dat op te bouwen kost jaren en jaren.

  Het blijft voorlopig een versnipperd landschap zowel op links als op rechts.
  Misschien dat een slimme leiderschapswissel de VVD toch weer de grootste doet worden.

  1. Troelstra

   Dijkhof is bij daad al teveel naar links afgebogen. Denk aan dat onder zijn fractievoorzitterschap de VVD recentelijk heeft ingestemd met twee schandelijke gedrochten, te weten het Pact van Marrakech en het klimaatakkoord. Ik zie bij de VVD nog niet iemand opstaan met een hoog Bolkesteingehalte. Bolkesteiners van weleer stemmen al zo’n 20 jaar geen VVD meer.

   1. Gekko

    Klaas Dijkhoff gaat het inderdaad niet worden. Ik denk eerder aan Edith Schippers, zij heeft de potentie om Rutte op te volgen als premier.

 2. Aytas

  ‘De PVV en FVD zijn haast natuurlijke bondgenoten en zouden zelfs, afhankelijk van de onderwerpen, prima met de SGP door één deur kunnen.’

  Nog een salafistische partij erbij en de conservatieve vleugel is geheel vertegenwoordigd. Je hebt niets aan dat volk, zorgt voor stilstand.

  1. Stanly2000

   Aldus het Antifa orakel vanuit haar zolderkamertje!

   1. Aytas

    Nope, geen afa en vanaf the sands diani beach met haar hele familie. Conservatieven zorgen alleen maar voor polarisatie

    1. Troelstra

     Links is ook niet progressief zoals ze ons willen doen geloven, maar regressief en repressief.

 3. TD

  De linkse linke loetjes zijn al stevig aan het peilen,de angst heeft toegeslagen.
  FVD en PVV zitten in de lift, de andere partijen zweten peentjes vanwege het toekomstige onvermijdbare moment dat men in de oppositie bankjes moet plaatsnemen!
  Rutte doet net alsof Wilders en Baudet niet bestaan,maat ondertussen slaapt hij niet meer fatsoenlijk.
  Ook de aanhangers en fans van de coalitie zitten in een irreële ontkenningsfase,een niet bestaande strohalm.

  1. Lugar

   PVV & FVD zijn de nagel aan de VVDoodskist.

   1. poldi

    worden de leegzuigers van de VVD

 4. Rud56

  Ach Wout, de PvdA heeft de afgelopen jaren zovéél kapot gemaakt of voor (toekomstige) ellende gezorgd, die moet je écht niet meer in een regering krijgen. Evenzo D66 en de VVD, kijk hoe het land er nu voorstaat na zoveel jaren Kok, Asscher en Rutte: Defensie, politie, gezondheidszorg, rechtspraak, media, allemaal kapot bezuinigd of verziekt uit verkeerde, kortzichtige financiele of uit morele overwegingen! En niet te vergeten die idioten van GL! Het CDA zou je ook kunnen wegcijferen, maar aangezien die met alle winden meewaaien, zou die nog voor verbintenis kunnen worden gebruikt.

  Nee Wout, het wordt hoog tijd, feitelijk is het al veelst te laat, het wordt tijd voor een coalitie van de FvD, PVV aangevuld met SGP en niet genoemde restpartijen! Het wordt tijd voor realisme en vooruitzien! Iets wat nu zeker ontbreekt!!

  1. Duijndam

   Nederland behoort tot de meest welvarende, veilige, vredige en rechtsstatelijke landen van de wereld en binnen Europa scoren we het beste op nagenoeg alle lijstjes.

   Hoe we dit in overeenstemming moeten brengen met het sombere verhaal van Rud56 weet ik niet.
   Mogelijk is zijn eigen leven een puinhoop.

   1. Gekko

    Zonder enige onderbouwing beweert Duijndam maar wat. En slaat de plank mis.
    Paar voorbeelden:
    Qua koopkrachtontwikkelingen staat NL bijna onderaan.
    Gezondheid: ergens tussen plek 15 en 20.
    Typische links: met veel aplomb onzinnige dingen roepen en dan vervolgens iemand die het tegendeel beweert wegzetten als sombermans

 5. Troelstra

  We interviewden ter gelegenheid van Kerstmis het Nederlandse parlementslid en leider van de Partij voor de Vrijheid Geert Wilders. Hij vertelt ons over zijn kerstervaringen en heeft een boodschap van hoop, schrijft het nieuwsportaal Voice of Europe.

  Er is kracht in het samenkomen, het delen van dezelfde waarden en het streven naar vrede en vreugde.

  Het is nu Kerstmis, wat is je mooiste kerstherinnering?

  – Toen de mannen van Apollo 8 het nieuwsbericht uitbrachten toen ze op kerstavond de maanbaan betraden, die eindigde met de beroemde zin “Vrolijk Kerstfeest, en God zegene jullie allemaal, jullie allemaal op de goede aarde”.

  – Voor mij onderstreepte het de capaciteiten en mogelijkheden van de mens en tot op de dag van vandaag ben ik toegewijd aan het behoud van de goede aarde als een veilige en vreugdevolle plek voor vrije mensen.

  Wat betekent Kerstmis voor jou?

  – Vroeger ging het allemaal over de feestdagen. Maar sinds de elites besloten dat het een geweldig idee was om een terroristische ideologie te importeren, wordt Kerstmis overschaduwd door het islamitische jachtseizoen.

  – Dus, aan de ene kant gaat Kerstmis over westerse levensvreugde en harmonie, maar aan de andere kant gaat het om islam-geïnspireerde individuen die ons haten en de dood meer koesteren dan het leven, wat resulteert in een constante dreiging van een terroristische aanslag. Ik kan geen betere wens voor Kerstmis bedenken: verwijder de islam uit onze westerse samenlevingen.

  – Mensen worden al tientallen jaren genegeerd. Niet meer! Dus ik zou willen zeggen: blijf sterk en houd vol, op een democratische en geweldloze manier.

  Wat kunnen we leren van Kerstmis als individu en als samenleving?

  – Er is kracht in het samenkomen, het delen van dezelfde waarden en het streven naar vrede en vreugde. We zijn sterker als een verenigd volk dan als individu alleen. Samen kunnen we de huidige politieke leiders afzetten en dingen ten goede veranderen.

  – En als samenleving genieten we het meest van het leven, in veiligheid en met welvaart, wanneer we allemaal dezelfde kernwaarden delen. Als we samenkomen, net als met Kerstmis, is de sterrenhemel de grens.

  Welke geest van Scrooge wilt u naar de voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, sturen: De geest van Kerstmis verleden, heden of toekomst (en waarom)?

  – Het spook van het nog te komen, van de toekomst. Scrooge voelt verdriet bij herinneringen uit het verleden. Hij voelt wroeging over het feit dat hij mensen slecht heeft behandeld. Ik verwacht niet dat de heer Juncker in staat is dergelijke gevoelens te hebben. Want dan zou hij zijn manier van doen inmiddels veranderd hebben.

  – Maar misschien, als hij ziet hoe zijn persoonlijke toekomst eruit zal zien, helemaal alleen, leeg van binnen en verafschuwd door iedereen, misschien alleen maar om egoïstische redenen, zal hij eindelijk rekening houden met het welzijn van de mensen.

  Wat is de meest hoopvolle verandering die je in 2018 hebt gezien?

  – Scrooge had een reis naar vernieuwing en ik geloof dat de westerse wereld ook op zo’n reis is. Burgers worden zich steeds meer bewust van de noodzaak om voor zichzelf en voor hun kinderen en kleinkinderen op te komen.

  – In 2018 hebben we in verschillende Europese landen de opkomst van de volksbeweging gezien. En dit is nog maar het begin.

  – Mijn Partij voor de Vrijheid is hier om iedereen te steunen die zich zo voelt en die hen in de politiek op alle mogelijke manieren zal vertegenwoordigen.

  Wat zou je willen zeggen tegen de mensen die zich niet gehoord voelen in West-Europa. Bijvoorbeeld de mensen van de Gele Hesjes-beweging?

  – De beste tijd om een boom te planten was 50 jaar geleden, maar de tweede beste tijd is nu. Er is nog steeds tijd om dingen om te keren. De stimulans om dat te doen, kwam historisch gezien vaak van de volksbewegingen.

  – Mensen worden al decennia lang genegeerd. Niet meer! Dus ik zou willen zeggen: blijf sterk en houd vol, op een democratische en geweldloze manier.

  In januari 2016 voorspelde u een ‘Patriot Spring’. Dat was voor Brexit, Trump en andere belangrijke politieke veranderingen. U lijkt oog te hebben voor wat komen gaat, wat kunnen we in 2019 verwachten?

  – Politici worden geacht er voor hun eigen volk te zijn. Ze zijn er al tientallen jaren niet meer. Maar in 2019 worden ze meer en meer herinnerd aan hun plicht. Het verzet wordt steeds groter en sterker en zal effect hebben. Het keerpunt is nabij.

  – Burgers zeggen het luid en duidelijk: niet meer! We willen onze cultuur en vrijheid behouden, we willen een veilige omgeving, we willen genieten van de welvaart waar we zo hard voor gewerkt hebben, we willen geen massale immigratie, we willen geen islamisering, we willen geen islamitische terreuraanslagen, we willen geen Europese superstaat en we staan voor onze rechten!

  – Mijn Partij voor de Vrijheid is hier om iedereen te steunen die zich zo voelt en die hen in de politiek zoveel mogelijk zal vertegenwoordigen. Lokale verkiezingen volgend jaar maart en EU-verkiezingen volgend jaar mei. Laten we dit doen!

  Bron:

  Geert Wilders: “In 2018 we’ve seen the rise of the people’s movement in several European countries and this is only the beginning”

 6. Rud56

  @Gekko, die Duindam is ook zo’n trol waarop je niet moet reageren. Is zo’n figuur van “Horen, zien en vooral zwijgen” en dat hersenloos blijft stemmen op partijen zoals een PvdA, D66, GL en VVD.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.